Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και προσεχώς θα πάρει απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο για διαγωνισμό

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του Πολυχώρου στη Σύρο

Μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2024 η δημοπράτησή του, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη

Ο κύκλος των απαραίτητων εγκρίσεων για το έργο του Πολυχώρου αθλητισμού – πολιτισμού στη Σύρο κλείνει πλέον, αφού η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και τον φάκελο δημόσιας σύμβασης και ανοίγει ο δρόμος, ώστε να βγει το ταχύτερο στον αέρα ο διαγωνισμός.

Μία σημαντική προσπάθεια των τελευταίων ετών φαίνεται πως οδεύει στο τέλος της, αφού η Περιφέρεια βαδίζει με αισιοδοξία στην κατεύθυνση της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την οποία το “πράσινο φως” θα κληθούν να ανάψουν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επί της ουσίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης “έτρεξε” εξ αρχής για το έργο του Πολυχώρου, αφού μερίμνησε για την αγορά του οικοπέδου, ενώ με υπευθυνότητα και συστηματική προσπάθεια είχε τον έλεγχο για το κλείσιμο όλων των προϋποθέσεων, για τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων μέχρι και την έγκριση των τευχών δημοπράτησης από την Τεχνική Υπηρεσία (ΑΔΑ: Ψ7307ΛΞ-Ο12).

Πρόκειται για ένα έργο με αναπτυξιακό πρόσημο για τη Σύρο, αφού, όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, θα χαρίσει προοπτική για αθλητικό και συνεδριακό τουρισμό.

Υπενθυμίζεται πως ο Πολυχώρος θα περιλαμβάνει ένα σύγχρονο κλειστό γήπεδο και δύο συνεδριακούς χώρους, συνολικής χωρητικότητας 2.600 ατόμων.

Αισιοδοξία για δημοπράτηση μέχρι τον Ιούνιο

Μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία για το μεγάλο έργο και την υλοποίησή του, ο αντιπεριφερειάργης Κυκλάδων, με αφορμή την έγκριση των τευχών δημοπράτησης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και ανέφερε: “Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Για να εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης ενός έργου, προϋποθέτει πως έχουν εγκριθεί όλα τα προηγούμενα στάδια των μελετών. Έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και ουσιαστικά βρισκόμαστε με το ένα πόδι στη δημοπράτηση του έργου. Έχουμε φτάσει στο “νήμα” και απομένει η δημοπράτηση του έργου (μελέτη – κατασκευή)”.

Υπενθύμισε δε, πως η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο με υψηλές δαπάνες.

“Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, το οποίο έχουμε εξασφαλίσει με ΦΕΚ. Μιλάμε για ένα έργο με σημερινό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο έργο που θα εκτελέσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου”, υπογράμμισε, απαντώντας παρακάτω και για τον χρόνο της δημοπράτησής του.

Αρχικά, σημείωσε πως τελικά αυτό το βήμα για την ανάδειξη αναδόχου, θα γίνει πολύ γρηγορότερα απ΄ ό,τι υπολόγιζε. “Τα βήματα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και οι εξελίξεις προκύπτουν πολύ πιο γρήγορα από αυτά που είχαμε προαναγγείλει. Δουλεύουμε με μεθοδικότητα, με σχέδιο και έχοντας αντανακλαστικά. Επομένως και η δημοπράτηση του έργου θα είναι το επόμενο χρονικό διάστημα, πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι είχαμε υπολογίσει κι εμείς”. Ερωτηθείς για το αν ο διαγωνισμός εκτιμά πως θα βγει μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2024, υπήρξε σαφής: “Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να το δημοπρατήσουμε μέσα στο α΄ εξάμηνο αυτού του έτους. Θα είναι το ιδανικό”.

Τι θα περιλαμβάνει ο Πολυχώρος

Ο κ. Λεονταρίτης υπενθύμισε τι θα περιλαμβάνει η μεγάλη υποδομή στην περιοχή του Μάννα. “Θα είναι το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο του Αιγαίου. Ένα από τα μεγαλύτερα στην επαρχία της Ελλάδος και αναμφισβήτητα θα είναι από τα πιο σύγχρονα. Θα υποδέχεται 2.600 πολίτες. Θα υπάρχει ο αθλητικός χώρος, η μεγάλη αίθουσα των συνεδρίων (480 άτομα) και η μικρότερη (140), οι οποίες συνδέονται, αλλά και θα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα. Το γήπεδο θα μπορεί να φιλοξενεί και άλλες εκδηλώσεις πέραν των αθλητικών. Όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, θα είναι πολυμορφικό. Αυτό το γήπεδο θα μπορεί να φιλοξενεί και μεγάλα συνέδρια μέχρι και 1.500 – 2.000 συνέδρους με τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα παρέχεται, αλλά θα μπορεί να λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος και χώρος συναυλιών. Επιπλέον, θα υπάρχουν κυλικεία, καφετέρια και εστιατόριο, ενώ θα διαμορφωθεί ο χώρος πρασίνου έξω και προβλέπεται να υπάρχει ένα ανοικτό μικρό θεατράκι”.

Αναπτυξιακό όφελος για τη Σύρο

Δεδομένου πως μέχρι σήμερα η Σύρος δεν διέθετε τέτοια υποδομή για να μπορέσει να αναπτυχθεί,

ο κ. Λεονταρίτης εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο το νησί, έχοντας προσεχώς αυτόν τον Πολυχώρο, θα μπορέσει να ακολουθήσει αναπτυξιακή τροχιά. “Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου καλύπτονται σχεδόν τα πάντα. Οι αθλητικές ανάγκες του νησιού σε υποδομές. Ανοίγει το κεφάλαιο αθλητικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός και εκθεσιακός τουρισμός”, σχολίασε, εξηγώντας παρακάτω πως, “το συγκεκριμένο κτήριο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί όλα όσα προαναφέραμε και μάλιστα να προσφέρει υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου. Επομένως, η Σύρος μπαίνει πολύ δυναμικά σε πολλές αγορές. Και του αθλητισμού και του συνεδριακού τουρισμού και των εκθέσεων”.

Υπογραμμίζοντας τον βαθμό σπουδαιότητας αυτού του έργου για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τόνισε ότι, “η Σύρος μέχρι σήμερα δεν διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή για όλα τα παραπάνω. Άρα, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να προσφέρει πολλά στο νησί τα επόμενα χρόνια”.

Από δημόσιο βήμα, προσφέρουμε στην κοινωνία”

Με δεδομένη πλέον την έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου, και καθώς η δρομολόγησή του άρχισε την περασμένη θητεία με την εύρεση και αγορά οικοπέδου και σήμερα φθάνει στο σημείο να βγει εντός των επόμενων μηνών ο διαγωνισμός και να προκύψει ανάδοχος, ο κ. Λεονταρίτης εκφράζει την ικανοποίησή του.

“Αθόρυβα φτάσαμε μέχρι εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ ικανοποιημένος γιατί είναι ένα έργο που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ανάπτυξη του νησιού. Επίσης, είμαι ικανοποιημένος γιατί αποδεικνύουμε καθημερινά στους συμπολίτες μας ότι στην πολιτική δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν ακολουθήσαμε και δεν ακολουθούμε την πολιτική των ονείρων και των ανέξοδων εξαγγελιών που είχαμε παρακολουθήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια”, δήλωσε, λέγοντας τέλος πως η Περιφερειακή Αρχή δείχνει έργο στην πράξη. “Ό,τι έχουμε πει, έχουμε δεσμευθεί πως θα γίνει και οι συμπολίτες μας βλέπουν ότι γίνεται. Αυτό είναι υπέροχο να το βλέπουν και να ξέρουν ότι ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε το δημόσιο βήμα για να προσφέρουμε θεωρητικά οράματα, αλλά για να προσφέρουμε στην κοινωνία”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ετικέτες: