Συνέντευξη στον νέο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κώστα Γαβιώτη σχετικά με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στο νησί

“Προσανατολισμός μας είναι η ενδυνάμωση της κρουαζιέρας”

Με μελετημένα βήματα θα επιδιώξει την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Σύρο, ο νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κώστας Γαβιώτης, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”.

Δεδομένου πως το αρχικό πλάνο των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ερμούπολης έχει “βγει” και ο πρώτος κατάπλους θα γίνει στα τέλη Μαρτίου, ο κ. Γαβιώτης ρωτήθηκε για τον προσανατολισμό της νέας Δημοτικής Αρχής. Ειδικότερα, επεσήμανε πως θα υπάρξει συζήτηση και συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο, αλλά και με τους πράκτορες για την ανάπτυξη κατάλληλης υποδοχής και “φιλοξενίας” των επισκεπτών της κρουαζιέρας, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία θαλάσσιου τουρισμού. Αυτή η Επιτροπή Συνεργασίας – όπως την αναφέρει - θα είναι διακριτική από την Τουριστική Επιτροπή και την ομάδα που δημιουργείται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, ωστόσο, θα κληθεί να συμμετέχει και η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση.

Όσον αφορά στο κομμάτι των υποδομών, επεσήμανε πως χρήσιμο θα είναι να αξιοποιηθεί και το αγκυροβόλιο του Φοίνικα ως εναλλακτική επιλογή για να μη χάνει η Σύρος κρουαζιερόπλοια. Τέλος, στην ερώτηση αν θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για οργανωμένη πρόσβαση και παρουσία της Σύρου στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας, επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί βάσει των αποτελεσμάτων μέχρι σήμερα.

Διευκρινίζεται πως ο Κώστας Γαβιώτης έχει οριστεί ως πρόεδρος από τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου και στο πρώτο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου θα ληφθεί και η σχετική απόφαση για τη νέα σύνθεση.

  • Η Σύρος τα τελευταία χρόνια είχε εστιάσει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Ποιος είναι ο προσανατολισμός της νέας Δημοτικής Αρχής αναφορικά με αυτή την ατζέντα;

“Η κρουαζιέρα αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν σημαντικό παράγοντα ενδυνάμωσης των τοπικών οικονομιών και η Σύρος αποτελεί μέρος αυτής της πραγματικότητας. Επιπλέον, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ειδικά για τις Κυκλάδες, η κρουαζιέρα αποτελεί έναν εξαιρετικά αναπτυσσόμενο κλάδο.

Παράλληλα, δίνει την ευχέρεια της απευθείας γνωριμίας του επιβάτη με κάθε προορισμό, συμβάλλοντας υπό αυτή την έννοια στην ενίσχυση της τουριστικής ροής, δεδομένου ότι κάθε επιβάτης είναι εν δυνάμει επισκέπτης – ίσως και επαναλαμβανόμενος- για διακοπές στο μέλλον, πιθανός επενδυτής στον τόπο, αλλά και εξαιρετικός διαφημιστής του τόπου στο ευρύτερο κοινωνικό και οικογενειακό του περιβάλλον.

Προσανατολισμός και στόχος μας λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η ενδυνάμωση αυτής της τάσης από κάθε άποψη, καθώς η είσοδος ενός προορισμού στην αγορά της κρουαζιέρας και η απόκτηση μεριδίου αγοράς, απαιτεί μια πολύ ιδιαίτερη στρατηγική, καθώς η κρουαζιέρα ως υποτομέας του τουρισμού παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες.

Η περαιτέρω ανάδειξη και ταυτόχρονη ανάπτυξη του λιμένα κρουαζιέρας της Ερμούπολης και της Σύρου ως προορισμού κρουαζιέρας, εκτιμώ πως είναι μια απόφαση που μας βρίσκει όλους σύμφωνους”.

  • Ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου ζητά σταθερά την ενίσχυσή της. Είστε σε επαφή με τους εκπροσώπους του για το θέμα; Αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς σε ημέρες που φθάνουν κρουαζιερόπλοια στο νησί τι θα ζητήσετε από τον εμπορικό κόσμο;

“Θεωρώ πως είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο, ο Εμπορικός Σύλλογος του νησιού μας, να ζητά - και θα πρέπει να επιζητά θα συμπλήρωνα - την ενίσχυση της κρουαζιέρας, καθώς είναι ένας από τους κλάδους που μπορεί να ωφεληθεί ιδιαιτέρως, εάν και εκείνος με τη σειρά του ανταποκριθεί με ποιοτικό και ευέλικτο τρόπο, καλοπροαίρετη διάθεση και κουλτούρα φιλοξενίας.

Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οφείλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας. Σε ό,τι αφορά στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ασφαλώς και θα πρέπει να συνεννοηθούμε, ώστε για το καλό του συνόλου να είναι σε λειτουργία τα καταστήματα τις ώρες παραμονής κάθε κρουαζιερόπλοιου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και σε ό,τι αφορά στα μουσεία και σε άλλους επισκέψιμους χώρους του νησιού.

Αυτονόητο λοιπόν, πως στο προσεχές διάστημα, επιθυμούμε και θα προγραμματίσουμε, ώστε θεσμικά, ως νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, να έρθουμε σε επαφή και με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, προκειμένου να θεμελιώσουμε και να καλλιεργήσουμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης με κοινούς στόχους, δράση και προσανατολισμό”.

  • Ένα μεγάλο κενό που εντοπίζουν οι εταιρείες κρουαζιέρας στη Σύρο είναι η έλλειψη πακέτων εκδρομών ώστε να αποκομίσουν μία οργανωμένη εμπειρία οι επισκέπτες τους. Μελετάτε κινήσεις για να λυθεί αυτό το πρόβλημα; Είστε σε επικοινωνία με τους πράκτορες;

“Οι εκδρομές αποτελούν σε κάθε περίπτωση ένα σημαντικό παράγοντα επιλογής ενός τόπου ως προορισμού κρουαζιέρας. Στη Σύρο, σαφώς και υπάρχουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν συνδυαστικά μια οργανωμένη εμπειρία εκδρομών, όπως σαφώς θα επισημάνω πως υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης και σε αυτόν τον τομέα.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια διακριτική αναφορά στην πολυετή εμπειρία που διαθέτω και στη γνώση του αντικειμένου ως πράκτορας, εφόδια πολύτιμα που έχω πρόθεση και διάθεση να αξιοποιήσω προς κάθε θετική κατεύθυνση. Η επικοινωνία και η συνεργασία και με τους πράκτορες λοιπόν, είναι επίσης αυτονόητη.

Μια ακόμη παράμετρος αυτής της εξωστρεφούς διάθεσης συνεργασίας, αποτελεί η σκέψη και η προοπτική για δημιουργία μιας επιτροπής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει όλους τους κλάδους των επαγγελματιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το τουριστικό προϊόν του τόπου μας.

Επίσης, θεωρώ σημαντικό να επισημανθούν δυο ακόμη συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας, όπως είναι η εναλλακτική επιλογή του Φοίνικα ως αγκυροβόλιο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, προκειμένου να μη γίνεται καμία ακύρωση άφιξης κρουαζιερόπλοιου στο νησί μας, όπως συμβαίνει αρκετά συχνά σε άλλα κοντινά μας νησιά, αλλά και η δημιουργία της εκδρομής μεταξύ Σύρου και Δήλου, προοπτική που ήδη συζητάμε”.

  • Τα τελευταία χρόνια το Λιμενικό Ταμείο είχε σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την κρουαζιέρα και την ανάπτυξη της. Έχετε σκοπό να συνεχίσετε αυτή τη συνεργασία; Είναι επιβεβλημένη κατά τη γνώμη σας η καθοδήγηση της Σύρου από γνώστες του αντικειμένου;

“Η ανάπτυξη κάθε τομέα - και η κρουαζιέρα ασφαλώς και δεν αποτελεί εξαίρεση - έχει και θέτει ως αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση τη συνεργασία με κάθε συναρμόδιο φορέα, οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τις εξειδικευμένες γνώσεις, την απαιτούμενη εμπειρία αλλά και τη διαρκή επιμόρφωση επάνω σε κάθε νέα τάση και καλή πρακτική που αναπτύσσεται στο πεδίο και σε κάθε περιβάλλον δράσης, με σύγχρονους όρους, προοπτικές και αναπτυξιακή δυναμική.

Συνεπώς, είμαστε και οφείλουμε να είμαστε, ανοιχτοί σε κάθε χρήσιμη σύμπραξη, συνεννόηση και συνεργασία, είτε για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, είτε και για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Κάθε συνεργασία λοιπόν, θα αξιολογείται, θα συμβασιοποιείται και θα ανανεώνεται ή μη, με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια απόδοσης, την ωφελιμότητα και την αναγκαιότητα της και πάντοτε μέσα σε συγκεκριμένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα”.

  • Κάποιοι πολίτες εκφράζουν έντονα παράπονα με τον ολικό αποκλεισμό στο Νησάκι, όταν φθάνουν συγκεκριμένα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι. Αυτό είναι κάτι που θα εξακολουθήσουν να βλέπουν ή όχι, οι πολίτες και ειδικότερα την τουριστική σεζόν; Υπάρχει περιθώριο για λήψη άλλων μέτρων;

“Όπως προανέφερα, αξιολογούμε, συζητούμε και μελετάμε κάθε προοπτική διόρθωσης, βελτίωσης ή και αλλαγής αποφάσεων που δημιουργούν δυσλειτουργίες, προβλήματα, αδυναμίες έως και παράπονα. Επί του παρόντος, θα ήταν πολύ πρόωρο και ανεύθυνο να ανακοινωθεί το οτιδήποτε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν έχουμε καν πραγματοποιήσει την πρώτη μας συνεδρίαση. Τα όποια εύλογα παράπονα εκφράζονται, έχουμε κάθε διάθεση και να τα ακούσουμε, όπως επίσης και κάθε συνοδευτική πρόταση λύσης”.

  • Για το 2024 έχετε εικόνα πόσα κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Ερμούπολης; Και αν ναι, από πότε θα αρχίσει η περίοδος αυτή και πότε θα ενημερώσετε τον εμπορικό κόσμο;

“Αδιαμφισβήτητα θα γίνουν και θα γίνονται πάντοτε οι προσπάθειες ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη. Δεν είναι όμως μια εύκολη υπόθεση, καθώς κάθε σοβαρός και υπεύθυνος σχετικός προγραμματισμός έχει βάθος τουλάχιστον διετίας ή και περισσότερου χρόνου.

Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής σε επίπεδο εκτίμησης προσεγγίσεων αφορά σε περίπου 55 αφίξεις μικρών αλλά και μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, ξεκινώντας με την πρώτη άφιξη στα τέλη Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2024 με την τελευταία προγραμματισμένη άφιξη.

Ωστόσο, φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο της ακύρωσης προσεγγίσεων στο Ισραήλ, εξαιτίας δυστυχώς του εξαιρετικά θλιβερού γεγονότος του πολέμου στην περιοχή, με αποτέλεσμα να “φαίνονται” ως ωφελημένοι ελληνικοί προορισμοί. Ο χάρτης λοιπόν, μοιραία, αλλάζει και κανείς δεν μπορεί να αποκλείει ποτέ την ισχυρή πιθανότητα και για περαιτέρω αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται αλλά και στοχευμένα να δημιουργούμε νέες ευκαιρίες και προοπτικές καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας.

Η ενημέρωση και η διάθεση για σωστή συνεργασία με τους εκπροσώπους του εμπορικού κλάδου του νησιού μας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ευχηθώ μια δημιουργική και αμοιβαία επωφελή νέα τουριστική περίοδο για όλους. Τους κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού μας, τους συμπατριώτες επισκέπτες μας καθώς επίσης και όλους τους τουρίστες από κάθε μέρος του πλανήτη που θα επιλέξουν τη Σύρο, είτε για τις διακοπές τους, είτε ως τόπο μόνιμης διαμονής, είτε ως επενδυτική προοπτική”.