Σύρος εξ Αρχής: Αρνείται την πρόταση του Π. Ξενοκώστα για επίσκεψη και συζήτηση στο ναυπηγείο

  • Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024 - 18:25

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού “Σύρος εξ Αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος και Αγγελική Ψιλοπούλου, γνωστοποιούν πως αρνούνται την πρόταση του προέδρου της ONEX, Πάνου Ξενοκώστα, προκειμένου το Σώμα να βρεθεί στο ναυπηγείο και να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του και εν συνεχεία να υπάρχει συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του συνδυασμού:

Πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου

κ. πρόεδρε,

Σε συνέχεια της από 15.2.24 επιστολής της ΟΝΕΧ ΑΕ που μας προωθήσατε, σας γνωρίζουμε τα εξής.

Όπως γνωρίζετε, η παράταξή μας «Σύρος Εξ Αρχής» έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης συγκεκριμένη πρόταση: τη δημιουργία μιας τετραμελούς επιτροπής που θα απαρτίζεται από το δήμαρχο και τους τρεις ακόμα επικεφαλής παρατάξεων. Με έργο τη συγκέντρωση στοιχείων από κάθε δυνατή πηγή, σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία των ναυπηγείων. Ξεκινώντας από τα ίδια τα ναυπηγεία. Ώστε εντός σύντομου διαστήματος να καταθέσει το σύνολο των στοιχείων στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου εκείνο σε ειδική συνεδρίαση να συζητήσει το θέμα και να προτείνει ενέργειες και μέτρα.

Είναι μια πρόταση που πιστεύουμε ότι υπηρετούσε την ανάπτυξη των ναυπηγείων Σύρου με τρόπο που να διασφαλίζει την εργασία, να υποβοηθά την τοπική οικονομία διαφοροποιώντας την εξάρτησή της από περιορισμένες πηγές εισοδήματος, χωρίς την ίδια στιγμή να προκαλεί ανησυχία στην κοινή γνώμη για περιβαλλοντικά ή άλλα κοινωνικά ζητήματα, όπως συμβαίνει σήμερα.

  • Η πρόσκλησή της ΟΝΕΧ ΑΕ, όπως διατυπώθηκε (μία ξενάγηση 25 συμβούλων και ακολούθως συζήτηση) δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον ίδιο σκοπό, με τρόπο ουσιαστικό. Από τη στιγμή που με ευθύνη της δημοτικής αρχής, απορρίφθηκε η δημιουργία επιτροπής που θα συγκέντρωνε στοιχεία ξεκινώντας από τα ναυπηγεία, η επίσκεψη αποκλειστικά στο χώρο της δεν διασφαλίζει τη φυσική και απολύτως απαραίτητη συνέχεια: τη συνεργασία δηλαδή με κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, φορέα, πολίτη κλπ. για τη συγκέντρωση στοιχείων από όλες τις πλευρές.
  • Αλλά θα πρέπει επίσης να λάβει κανείς υπόψη το θεσμικό ζήτημα που τίθεται. Δεν είναι ορθό μια επιχείρηση να καλεί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο στο χώρο της για συνεργασία. Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είναι ο φυσικός και δημοκρατικός του χώρος και εκεί οφείλει αυτό, εκ των καθηκόντων του, να προσκαλεί τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων -μικρών ή μεγάλων- για συνεργασία, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Εκτιμούμε συνεπώς ότι ήταν ατυχής η επιλογή της εταιρίας να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση του δημοτικού συμβουλίου και να μην παρευρεθεί στη συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου. Θα έδειχνε καλή θέληση, σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και τα ήθη της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα άνοιγε το δρόμο για πρόσθετα θετικά βήματα.

Στην παρούσα λοιπόν φάση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την πρόσκληση που λάβαμε. Ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα καταστεί δυνατή η συνεργασία της εταιρίας με το δημοτικό συμβούλιο για την υπερπήδηση μιας δύσκολης για τον τόπο μας συγκυρίας, σύμφωνα με τις δημοκρατικές αξίες και παραδόσεις του νησιού μας. Με στόχο τη στήριξη της εργασίας, των παραγωγικών δυνάμεων, της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για την παράταξη
Νίκος Αλμπανόπουλος
Αγγελική Ψιλοπούλου
δημοτικοί σύμβουλοι