Γ. Λεονταρίτης: “Με δημοσιοϋπαλληλικές λογικές ωχαδερφισμού δεν πρόκειται να δούμε πρόοδο και ανάπτυξη στην Ελλάδα”

Αρνητική εξέλιξη για την επένδυση στο “Κυκλαδικόν”

Νέο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ιστορικό κτήριο και άμεσα προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας

Οριστικούς τίτλους τέλους στην πολυαναμενόμενη επένδυση στο ιστορικό κτήριο του “Κυκλαδικόν”, που βρίσκεται να ρημάζει μέρα με την ημέρα στο κέντρο της Ερμούπολης, ήρθε να δώσει η αρνητική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για απευθείας μακροχρόνια μίσθωση στην εταιρεία Κ.Χ INVESTMENTS Α.Ε., κρίνοντας ως μη συμφέρουσα την εν λόγω πρόταση.

Για μία απόφαση “ελαφρά την καρδία”, έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και πρόεδρος του κληροδοτήματος “Άννης Κουτσοδόντη”, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, τόνισε ότι η απόφαση προήλθε από μία γνωμοδοτική επιτροπή, με έδρα την Αθήνα, η οποία επί της ουσίας δεν γνώριζε καν την υπόθεση.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, είχε ανακοινωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον της εν λόγω εταιρείας για μετατροπή του κτηρίου σε 5άστερο ξενοδοχείο, με πρόθεση να επενδύσουν σε αυτό ποσό της τάξης των 5,5 - 6 εκατ. ευρώ.

Παρά την παραπάνω αρνητική εξέλιξη, ο κ. Λεονταρίτης αποκάλυψε στην εφημερίδα πως το ενδιαφέρον επενδυτών για το κτήριο παραμένει αμείωτο, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως ήδη υπάρχουν στα χέρια του τρεις σοβαρές προτάσεις και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθεί νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Όσον αφορά, τώρα, στην επικινδυνότητα του κτηρίου που τόσα χρόνια μένει αναξιοποίητο, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων επεσήμανε πως το κληροδότημα δεν διαθέτει χρήματα για την επισκευή του.

Το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και οι απαντήσεις του Γ. Λεονταρίτη

Σύμφωνα με την απόφαση της γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννας Νικολαϊδου, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στη Διαύγεια, από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν αποδεικνύεται η φερεγγυότητα της ενδιαφερόμενης εταιρείας ως προς την χρηματοοικονομική επάρκειά της για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των 50.000 ευρώ κρίθηκε αμελητέο ως προς το εκτιμώμενο συνολικό κόστος της επένδυσης (5.600.000 ευρώ, κατά τον προϋπολογισμό της ενδιαφερόμενης εταιρείας), λαμβανομένου υπόψη ότι δεν προσκομίστηκαν άλλα αποδεικτικά στοιχεία της χρηματοοικονομικής επάρκειας της εταιρείας.

Την ίδια ώρα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε ως αναπόδεικτους τους ισχυρισμούς για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο ποσό των 500.000 ευρώ, αλλά και την ύπαρξη προσθέτου μετόχου, ο οποίος θα συμμετείχε σε επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καταβάλλοντας το ποσό των 900.000 ευρώ, ενώ ως προς τον τραπεζικό δανεισμό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, τονίστηκε πως δεν προσκομίσθηκε καμία σχετική βεβαίωση από κάποια τράπεζα.

Άμεση, ωστόσο, ήταν η απάντηση του προέδρου του κληροδοτήματος, Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος υποστήριξε, μιλώντας στην εφημερίδα, ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προήλθε μετά από την αρνητική γνωμοδότηση μιας νεοσύστατης επιτροπής, η οποία συνεδριάζει στην Αθήνα.

“Δυστυχώς αυτή η επιτροπή δεν έλαβε υπόψιν της την ομόφωνη απόφαση της διοικούσας επιτροπής του κληροδοτήματος για παραχώρηση του ακινήτου, αλλά και την θετική εισήγηση της επιτροπής κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης. Γνωμοδότησε τελείως επιπόλαια, κάτι που αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, ορισμένα μέλη της δεν γνώριζαν καν την υπόθεση. Μας μιλούσαν συνεχώς για το ξενοδοχείο Πεντελικό στο Κεφαλάρι της Αθήνας και όχι για το “Κυκλαδικόν” που βρίσκεται στην Ερμούπολη της Σύρου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών, επισημαίνοντας πως η εν λόγω επιτροπή δεν ζήτησε κανένα συμπληρωματικό στοιχείο που να αποδεικνύει το πραγματικό οικονομικό μέγεθός τους.

“Η συγκεκριμένη γνωμοδοτική επιτροπή δεν έλαβε υπόψιν της τίποτα από τα παραπάνω και ελαφρά την καρδία απέρριψε την πρόταση. Δυστυχώς, όταν ακόμα και σοβαρές ιδιωτικές επενδύσεις αντιμετωπίζουν δημοσιοϋπαλληλικές λογικές ωχαδερφισμού για να φύγει από πάνω τους το βάρος μιας απόφασης, δεν πρόκειται να δούμε πρόοδο και ανάπτυξη στην Ελλάδα”, επεσήμανε με νόημα ο κ. Λεονταρίτης.

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά και απόφαση είχε ως αποτέλεσμα το επενδυτικό σχήμα να αποσύρει το ενδιαφέρον του για αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου.

Νέο επενδυτικό ενδιαφέρον για το “Κυκλαδικόν”

Παρά την παραπάνω δυσμενή εξέλιξη, το ενδιαφέρον επενδυτών για αξιοποίηση του κτηρίου παραμένει αμείωτο, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Λεονταρίτη, ήδη τρεις μεγάλες εταιρείες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν στο “Κυκλάδικόν”.

“Δεν έχω σταματήσει ούτε λεπτό να αναζητώ επενδυτές, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η προηγούμενη πρόταση, δεν υπήρξε κανένας εφησυχασμός και αυτή τη στιγμή έχω στα χέρια μου ως πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής - για πρώτη φορά στην ιστορία του κληροδοτήματος - τρεις επίσημες προτάσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμό. Πρόκειται για δυο εταιρείες από το εξωτερικό και μία ελληνική εταιρεία”, αποκάλυψε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.

Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η τριμελής διοικούσα επιτροπή του κληροδοτήματος “Άννης Κουτσοδόντη”, με την παρουσία των δημοτικών συμβούλων Δημήτρη Κοσμά και Δώρας Καρτάνου, προκειμένου να παρθεί απόφαση για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να βγει στον “αέρα” την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Λεονταρίτης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχει βρει κάποιον σύμμαχο ως προς την αξιοποίηση του ακινήτου, παρά μόνο δέχεται την όποια κριτική για τις προσπάθειες που κάνει αναφορικά με την προσπάθειά για εξεύρεση της πιο συμφέρουσας λύσης.

“Εγώ θα συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα, δηλαδή την προσπάθεια να βρω επενδυτές για το ιστορικό κτήριο. Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έχω την παραμικρή βοήθεια και συμπαράσταση από κανέναν όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι αυτοί που σχολιάζουν και κρίνουν την υπόθεση του “Κυκλαδικόν” τόσα χρόνια, δεν έχει βρεθεί κάποιος να έρθει και να μου υποδείξει έναν επενδυτή. Είτε δημόσιο πρόσωπο είναι αυτό, είτε ιδιώτης, είτε ο οποιοσδήποτε. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω βρει συμπαράσταση από κανέναν” δήλωσε ο πρόεδρος του κληροδοτήματος.

Αγωνία για την επικινδυνότητα του κτηρίου

Αναμφίβολα, η μη αξιοποίηση μέχρι τώρα του “Κυκλαδικόν” παρατείνει την αγωνία των κατοίκων στο κέντρο της Ερμούπολης, που βλέπουν το κτήριο να μένει απροστάτευτο μπροστά στη φθορά του χρόνου, με τις όποιες πιθανές δυσάρεστες συνέπειες.

Στα ταμεία του κληροδοτήματος, ωστόσο, δεν υπάρχουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη συντήρησή του, αλλά και για την άρση της επικινδυνότητας του.

“Σίγουρα το κτήριο έχει προβλήματα, όμως ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σαφής. Σε περίπτωση κτηρίων που ο ιδιοκτήτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα επισκευάσει, ο τοπικός Δήμος αναλαμβάνει αυτή την υποχρέωση, να λάβει δηλαδή τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και οι δαπάνες στη συνέχεια να καταλογιστούν στο κληροδότημα ή αν είναι ιδιωτικό στον ιδιοκτήτη του. Πάντως σε κάθε περίπτωση, όπου κρίνουμε, τόσο το κληροδότημα, όσο και ο Δήμος θα προχωρήσουμε σε όποια επέμβαση χρειαστεί”, ξεκαθάρισε ο κ. Λεονταρίτης.