Στην Πάρο οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων

  • Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2013 - 06:02

Το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος, ο «κινηματογράφος» του Ήρωνος, το υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου αλλά και ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων, είναι μερικές από τις εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων που θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, η οποία, ταξιδεύοντας εκτός των τειχών, θα βρεθεί από τις 2 Μαΐου στην Πάρο.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας λειτουργεί στο Κατάκολο υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου. Εκεί εκτίθενται από τον Μάρτιο 2011, περίπου 250 αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, μετά από 20χρονη έρευνα, μελέτη και κατασκευή από τον Κώστα Κοτσανά. Πρόκειται για το πληρέστερο και το πλέον αξιόπιστο μουσείο του είδους του παγκοσμίως, σκοπός του οποίου είναι να αναδείξει αυτή τη -σχετικά άγνωστη- πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και να αποδείξει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία, λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά) ενώ πολλά από αυτά είναι διαδραστικά. Η έκθεση (ταξινομημένη σε ενότητες) ακολουθεί όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις της παιδαγωγικής και μουσειακής αγωγής ώστε να δρα πολυεπίπεδα ως προς το μέγεθος της αρχαίας ελληνικής τεχνολογικής σκέψης και τεχνικής, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Η κινητή έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί στην Πάρο, περιλαμβάνει 50 εκθέματα εφευρέσεων που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 12.00-15.00 και 18.00-21.00 έως τις 13 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Πάρου και διοργανώνεται από τον Δήμο Πάρου και την ΚΔΕΠΑΠ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.