Οι Άγιες ημέρες του Πάσχα εμπνέουν τους λογοτέχνες, τους ποιητές, τους μουσικούς και τους ζωγράφους

«Αδέλφια μου, ο Χριστός Ανέστη

ο τάφος άδειασε

σκόρπισαν οι φρουροί, νικήθηκεν ο Χάρος»

έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης

Η ιεροτελεστία της Ανάστασης συμπίπτει με την πιο δημιουργική ώρα της φύσης. Το Μέγα Θαύμα συμπορεύεται με την ανάσταση της φύσης. Είναι μια συνοδοιπορία με τον συμβολισμό του κύκλου ζωής, με την εναλλαγή της φθορά και την αναδημιουργία της ύλης. Κάθε άνθρωπος αυτές τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, δέχεται με ελπίδα το θείο μήνυμα της Αγάπης.

Τον πανηγυρισμό της Πασχαλιάς, στην Ελλάδα αλλά και σ’ όλο τον Χριστιανικό κόσμο, συμπληρώνουν κι ομορφαίνουν πλήθος έθιμα και παραδόσεις.

Αυγά του Πάσχα

Ανάμεσα στις παραδόσεις που συνοδεύουν τον εορτασμό του Πάσχα, το βάψιμο των αυγών είναι μια από εκείνες που διατηρούνται με περισσότερη ευλάβεια. Από τα πολύ παλιά χρόνια το βάψιμο των αυγών ήταν το σύμβολο μιας καινούργιας ζωής και οι Χριστιανοί το θεώρησαν σύμβολο της Ανάστασης.

Σ’ αυτή την πιο ωραία γιορτή της χριστιανοσύνης το Πάσχα, ένα κόκκινο αυγό συνηθιζόταν, παλιά, να προσφέρει ο ιερέας στους εκκλησιαζόμενους.

Τα κόκκινα αυγά, μαζί με τις κουλούρες, ήταν τα ιερότερα δώρα που συνήθιζαν τη Λαμπρή να χαρίζουν ο κάθε Χριστιανός στον άλλον και που περικλείουν το συμβολικό νόημα της ευτυχίας. Το κόκκινο χρώμα του αυγού συμβολίζει το αίμα του Χριστού, αλλά και τη χαρά για την Ανάστασή του.

Συχνά αυτά τα αυγά είναι διακοσμημένα με διάφορα μοτίβα, σχέδια και παραστάσεις, που τους δίνουν μια ακόμη πιο γιορταστική όψη.

Υπάρχουν πολλοί συλλέκτες που εντυπωσιάστηκαν από τις υπέροχες θρησκευτικές εικόνες που σπουδαίοι καλλιτέχνες δημιούργησαν, ζωγράφισαν πάνω στα αυγά του Πάσχα και σήμερα έχουν ωραίες συλλογές που θαυμάζονται.

Μια από τις ωραιότερες καλλιτεχνικές συλλογές πασχαλινών αυγών ανήκε σ’ ένα πρέσβη που υπηρέτησε στη Σοβιετική Ένωση αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα σε μια πόλη κοντά στην Πολυάνα όπου γεννήθηκε ο Τολστόι Αλεξέι ένας σπουδαίος συγγραφέας. Όταν γιορτάστηκε το Πάσχα, ο ιερέας χάρισε στον πρέσβη ένα αυγό που επάνω ήταν ζωγραφισμένη μια από τις εικόνες που βρισκόταν στο ναό. Η ομορφιά και η καλλιτεχνική ποιότητα του σχεδίου το έκανε ένα αληθινό έργο τέχνης.

Από τότε, ο πρέσβης, σε όποια χώρα βρισκόταν όταν ανακάλυπτε ζωγραφισμένα αυγά τα αποκτούσε και έτσι δημιούργησε μια θαυμάσια συλλογή.

Μερικά από τα αυγά που βρήκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν ήταν αληθινά αυγά.

Αλλά ήταν από πορσελάνη ή ξύλο ή πεπιεσμένο χαρτί. Στη Ρωσία ο Τσάρος πρόσφερε στην οικογένειά του και στους φίλους του αυγά μεγάλης αξίας φτιαγμένα από ασήμι, χρυσό, σμάλτο και πολύτιμους λίθους. Θαυμάσια δείγματα από αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης, βρίσκονται στη Μόσχα στο Μουσείο του Κρεμλίνου.

Στον Εσπερινό της Δευτέρας του Πάσχα ο Πατριάρχης προσφέρει στους Μητροπολίτες τα ωραιότερα αυγά που φιλοτεχνούν οι αγιογράφοι των Μοναστηριών οι οποίοι με δεξιοτεχνία απεικονίζουν στη μικρή επιφάνεια ενός αυγού ολόκληρες παραστάσεις από τη Βίβλο. Η ζωντάνια των χρωμάτων, οι λεπτομέρειες στο σχέδιο και η εκφραστικότητα των προσώπων είναι συγκλονιστικές.

Θαυμάστε αυτά τα έργα τέχνης, αγαπητοί αναγνώστες και: ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ