Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στις Κυκλάδες

hΑντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στις Κυκλάδες

Στους ρυθμούς του μάμπο, της σάμπα και του λάτιν λικνίζονται ήδη τα νησιά των Κυκλάδων, όπου μικροί και μεγάλοι είναι έτοιμοι να βάλουν για λίγο στην άκρη τις καθημερινές έγνοιες τους, να φορέσουν τις αποκριάτικες στολές τους και να συμμετάσχουν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις των δήμων.

Πιο εντυπωσιακό και οργανωμένο από κάθε άλλη φορά αναμένεται το “Συριανό Καρναβάλι”, το οποίο επιστρέφει για πέμπτη συνεχή χρονιά, φιλοδοξώντας να ξεχωρίσει και φέτος για τον πλούτο και την ποιότητα των εκδηλώσεών του, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 12 έως 24 Φεβρουαρίου.

5ο Συριανό Καρναβάλι

Βασικός κορμός των εκδηλώσεων θα είναι και φέτος, η διπλή παρέλαση των καρναβαλιστών σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη. Στις 12 Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό τσίκνισμα στην Αγορά της οδού Χίου στην Ερμούπολη με τη συμμετοχή των καταστημάτων της περιοχής και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων. Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, οι Καρναβαλικές ομάδες θα παρουσιάσουν τις στολές τους στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Μία ημέρα μετά οι καρναβαλιστές δίνουν το πρώτο τους ραντεβού στην Άνω Σύρου, όπου θα αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο των “Ζεϊμπεκιών” με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στο Θέατρο Απόλλων από χορευτικές ομάδες από όλη την Ελλάδα και φυσικά, τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων στην Ερμούπολη. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, η παρέλαση της Ερμούπολης θα έχει ως αφετηρία την οδό Νεωρίου, πίσω από το ΙΚΑ Σύρου. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με το καθιερωμένο πάρτι στους πεζόδρομους της Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη. Την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζουμε τα Κούλουμα στις εξοχές της Σύρου και την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου επιστρέφουμε στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου για την αναβίωση του εθίμου της τελευταίας αποκριάς των Καθολικών από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου με το κάψιμο του Καρνάβαλου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Δημοτικών Κοινοτήτων Ερμούπολης, Άνω Σύρου και της Τοπικής Κοινότητας του Γαλησσά, των Πολιτιστικών Συλλόγων Μάννα, Λαζαρέττων, Χρούσσων, Ποσειδωνίας “ο Ποσειδών” και Βάρης “η Πανάχραντος”.

18 καρναβαλικές ομάδες

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης προσκαλεί τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, με κέφι και καλή διάθεση, για ένα τρελό ξεφάντωμα στους δρόμους της Ερμούπολης, στα σοκάκια της Άνω Σύρου και στα υπέροχα χωριά του νησιού. Οι δηλώσεις συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου με τις 18 καρναβαλικές ομάδες της Σύρου να αριθμούν 1.300 άτομα, που έχουν ετοιμάσει πρωτότυπα και γεμάτα εκπλήξεις θέματα, φιλοδοξώντας να δώσουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα στο Συριανό Καρναβάλι.

1ο Κυνήγι Λουκουμιού

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ξεχωριστή θέση στις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Σύρο θα έχει το 1ο Κυνήγι Λουκουμιού, το οποίο διοργανώνει η περυσινή μεγάλη νικήτρια ομάδα των “Εποχών”. Η τελετή έναρξης του Κυνηγιού θα ξεκινήσει την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Ερμούπολη. Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι ομάδες που συμμετέχουν θα λάβουν τους γρίφους που θα κληθούν να λύσουν τις επόμενες ημέρες ενώ μικρές εκπλήξεις θα τους περιμένουν εκεί.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Τήνου ενημερώνει το κοινό για την διαδικασία, η οποία πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στις δράσεις του Δήμου για την περίοδο των Αποκιρών:

"Το «Καρναβάλι» έφτασε και μαζί του το «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού».Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις παρακαλούμε όπως συμπληρώσουν το αντίστοιχο έντυπο μέχρι την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 για το «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού» και μέχρι την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 για το «Καρναβάλι» και τα παραδώσουν στο Δήμο Τήνου, Γραφείο Δημάρχου."

“Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού” σε Τήνο και Μήλο

Το ίδιο πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Τήνου ενημερώνει το κοινό για την διαδικασία, η οποία πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στις δράσεις του Δήμου για την περίοδο των Αποκιρών: “Το «Καρναβάλι» έφτασε και μαζί του το «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού».Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις παρακαλούμε όπως συμπληρώσουν το αντίστοιχο έντυπο μέχρι την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 για το «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού» και μέχρι την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 για το «Καρναβάλι» και τα παραδώσουν στο Δήμο Τήνου, Γραφείο Δημάρχου."

Το 3ο Κυνήγι Θησαυρού διοργανώνει φέτος ο Σύλλογος Καρναβαλιστών Μήλου, στο πλαίσιο του Μηλέικου Καρναβαλιού. Όλες οι ομάδες που συμμετέχουν, συναγωνίζονται με αντίπαλο τον χρόνο και λύνουν γρίφους με αντίπαλο την... πρωτιά.

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου στον Τριοβάσαλο (έναντι καφενείου Πέρρου) έως 20/2/2015. Πληροφορίες στα τηλ: 69477224522 και 6951957502.

“Καμηλωμένες” ομάδες στο Σιφνέικο καρναβάλι

O Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου ετοιμάζεται και αυτή τη χρονιά για το σιφναίικο καρναβάλι και σας περιμένει μικρούς και μεγάλους, “καμηλωμένους”, σε ομαδικά ή ατομικά θέματα.

“Ελάτε να αποδείξουμε πως με κέφι, θετική σκέψη, εθελοντισμό και συνεργασία μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη ό,τι μας απασχολεί, να διασκεδάσουμε μαζί, να χαρούμε αλλά και να προσφέρουμε χαρά στους γύρω μας. Άλλωστε μέσα στην ηρεμία του χειμώνα είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε με τους φίλους μας, να πιούμε το κρασάκι μας και να οργανώσουμε τα θέματα μας”.Τα θέματα θα παρουσιαστούν την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 14:00, στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα. Θα προηγηθεί πορεία των καρναβαλιστών μέσα από το Στενό του Αρτεμώνα (από την Αγία Άννα προς την Κρούστα).

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αγλαΐα Μυτιληναίου ως την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στο τηλέφωνο 6972881888.

Το καρναβάλι πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».