Η νέα έκθεση του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης

Οι Μηχανουργοί & τα Μηχανουργεία της Σύρου

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στις 18:30, στον χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου

Τους Μηχανουργούς και τα Μηχανουργεία της Σύρου, που συνέβαλλαν καθοριστικά στην οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη του νησιού κατά το παρελθόν, θα αναδείξει μέσα από τη νέα θεματική έκθεσή του στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου, ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.

Τα νέα ευρήματα από τον ανεκτίμητο βιομηχανικό θησαυρό της Σύρου διαδέχονται στο κτίριο Κατσιμαντή την επιτυχημένη έκθεση για την πορεία και την κοινωνική προσφορά της Νυκτερινής Σχολής Μηχανικών Σύρου επί 70 συναπτά έτη, που τίμησαν με την παρουσία τους 2.689 επισκέπτες, 5 σχολεία και αρκετοί φορείς. Η έκθεση συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Όπως τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης κ. Μαργαρίτα Καλουτά, «ο κόσμος που ανταποκρίθηκε τόσο θετικά, βρήκε στην έκθεση αυτή κομμάτια από τη ζωή του, μιας και η Νυκτερινή Σχολή Μηχανικών υπήρξε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που επί 70 χρόνια σημάδεψε τη ζωή πολλών Συριανών και προσέφερε τα μέγιστα στην κοινωνία της Σύρου και την Εμπορική Ναυτιλία». Σημειώνει μάλιστα ότι από τη συγκεκριμένη Σχολή βγήκε το "καλό όνομα" του Συριανού Μηχανικού, που έγινε γνωστό στις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες και σε όλο τον κόσμο και έλυσε το βιοποριστικό πρόβλημα εκατοντάδων οικογενειών σε δύσκολες εποχές για το νησί.

Σημαντικό κεφάλαιο της βιομηχανικής ανάπτυξης του νησιού

Συγγενική υφολογικά με τη «Νυκτερινή Σχολή Μηχανικών», η νέα έκθεση του Συλλόγου περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και μηχανήματα - δείγματα της ιστορίας των Μηχανουργείων της Σύρου, που λειτούργησαν παράλληλα με τη βιομηχανική της δραστηριότητα, και την υποστήριξαν κατά την εποχή της άνθισης και της οικονομικής ακμής του νησιού το 19ο και 20ο αιώνα. «Γυρνάμε πάλι κάποιες δεκαετίες πίσω, στην άνθιση της Σύρου, τότε που λειτουργούσαν στο νησί περίπου 20 Μηχανουργεία (σήμερα μόνο 6) απασχολώντας και εκπαιδεύοντας πολλούς νέους ανθρώπους, που έφευγαν από αυτά με πτυχίο» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καλουτά, εξηγώντας πως οι Μηχανουργοί ήταν σεβάσμιοι καθηγητές και πολλές φορές πατέρες για αυτά τα παιδιά, ήταν σωστοί, αυστηροί και ήξεραν να τα καθοδηγήσουν, αφού περνούσαν μαζί τους όλη την ημέρα, μέχρι αργά το βράδυ. «Τότε η παραγωγή σε τύπους μηχανών ήταν πολύ μεγάλη στη Σύρο, από μηχανές για σκάφη και μαγκάνια για πηγάδια, μέχρι αντλίες και φρέζες», διευκρινίζει η πρόεδρος.

Θερμή η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας

Επιπλέον, εκφράζει την αμέριστη ικανοποίηση του Συλλόγου για το γεγονός ότι κατόρθωσε να διοργανώσει την έκθεση αυτή με δικούς της αποκλειστικά πόρους και εθελοντική εργασία, χωρίς βοήθεια από φορείς. «Ειδικά σήμερα, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της «Βιομηχανικής Αρχαιολογίας Ελλάδας”, η αφίσα της έκθεσής μας μαζί με το σχόλιο "Ο Σύλλογος φίλων τεχνικού πολιτισμού Ερμούπολης αποτελεί την πιο ζωντανή απόδειξη του ότι η συλλογική προσπάθεια μπορεί να κρατήσει ζωντανό κάτι κόντρα στη "φυσική ροή " των πραγμάτων”. Αυτή η αναγνώριση και μάλιστα από έναν τόσο σοβαρό φορέα, είναι πολύ σημαντική και ενθαρρυντική για μας!!!!».

Αναφορικά με τις υπόλοιπες δράσεις του Συλλόγου, η κ. Καλουτά υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί αρκετές επιτυχημένες εκδηλώσεις, όπως ημερίδες σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού εκθέσεις για το Λουκούμι, τη Μοτοσικλέτα και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα, ενώ πέρυσι εκδόθηκε και ένα θαυμάσιο φυλλάδιο με φωτογραφίες και ενημερωτικά σχόλια για το Βιομηχανικό Μουσείο.

Όραμά του είναι να καταστήσει το Βιομηχανικό Μουσείο φιλικό και οικείο στο κοινό, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι αυτό αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του. «Στόχο μας αποτελεί η διάσωση και διαφύλαξη αντικειμένων και μηχανημάτων, καθώς επίσης η αποκατάσταση και συντήρησή τους με την πρώτη ευκαιρία, για τη μελλοντική έκθεσή τους. «Φανταστείτε ότι πολλά από τα μηχανήματα που βλέπετε, βρέθηκαν σκουριασμένα και σαπισμένα σε χωράφια και κάποιοι μηχανουργοί με αγάπη και πόνο τα μάζεψαν, τα συντήρησαν και είναι τώρα εξαιρετικά κομμάτια - τεκμήρια κι αυτά της βιομηχανικής ιστορίας μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αξιέπαινοι και άξιοι συγχαρητηρίων», επισημαίνει.

«Υιοθετείστε ένα μηχάνημα»

Προσθέτει δε ότι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στο αίτημα του Συλλόγου «Υιοθετείστε ένα μηχάνημα» υπήρξε ιδιαιτέρως θερμή, καθώς παρουσιάστηκαν εθελοντές που επιθυμούν και μπορούν να αναλάβουν την αποκατάσταση κάποιων μηχανημάτων που υπάρχουν στις αποθήκες του Βιομηχανικού Μουσείου. «Δεν είναι εξαιρετικό αυτό;
σημειώνει, χαρακτηρίζοντας το ίδιο εξαιρετικές και τις δωρεές αντικειμένων και μηχανημάτων, που εμπλουτίζουν τις συλλογές και την περιουσία του Μουσείου.

Όσο για τις μελλοντικές δράσεις του Συλλόγου η κ. Καλουτά εξηγεί πως υπάρχουν αρκετά όνειρα, εκ των οποίων τα περισσότερα σίγουρα θα πραγματοποιηθούν. «Σ’ αυτές τις δράσεις, ελπίζουμε να έχουμε ακόμα περισσότερους εθελοντές, το Μουσείο να έχει ακόμα περισσότερους επισκέπτες - μικρούς και μεγάλους- και να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο για την ανάδειξη της Βιομηχανικής κληρονομιάς και της ιστορίας της Σύρου. Εξάλλου, αυτή δεν είναι η δύναμή της; Αυτή δεν είναι η ειδοποιός διαφορά της από άλλα νησιά;».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος απευθύνει, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου, ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Μηχανουργούς και στις οικογένειές τους για το πολύτιμο υλικό που προσέφεραν, στο Ιστορικό Αρχείο, καθώς και στους εθελοντές που βοήθησαν σημαντικά σε αυτό το έργο.

Η έκθεση «Μηχανουργοί & Μηχανουργεία της Σύρου» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 στις 18:30 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 17:00.