Ρεκόρ συμμετοχών στις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Συριανό Καρναβάλι με τρελά γκάζια

Ακόμη υψηλότερα αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη το φετινό Συριανό Καρναβάλι, το οποίο όχι μόνο γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο, αλλά τείνει να μετατραπεί σε μία πολυήμερη γιορτή για ολόκληρο το νησί με πολλές καινούριες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. 

21 ομάδες θα συμμετέχουν φέτος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της Ερμούπολης. Περίπου 1400 – 1500 άτομα θα μεταμφιεστούν και θα πλαισιώσουν τα φετινά άρματα τα οποία διακρίνονται για την πρωτοτυπία αλλά και την φαντασία των εμπνευστών τους. 

Πρωτοτυπία και αστείρευτη φαντασία

“Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της Κουκουβάγιας” είναι το θέμα της ομάδας του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείων Βάρης και Μάννα, το οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά στο καρναβάλι, μετά από απόφαση των συλλόγων των τριών σχολείων .

Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου, ο οποίος συμμετείχε από την αρχή του θεσμού σε όλα τα Καρναβάλια με χειροποίητες κυρίως μεταμφιέσεις, παρουσιάζει φέτος το θέμα: “Ελλάδα του Πολιτισμού – Πατρίδα αθανάτων η Τρόικα σε κατάντησε σε χώρα φαντασμάτων” και σατιρίζει τη γκρίζα οικονομική πραγματικότητα που έχει περιέλθει η πατρίδα μας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ποσειδών" και το Πρώτο Σύστημα Προσκόπων μαζί σε ένα παιχνίδι για δυνατούς παίκτες, ενώ το φετινό θέμα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ιδ. Σχ. Αγ. Γεώργιος διαπραγματεύεται με μια « Μια Νέα Γενναία Αρχή ……….. » για μικρούς και μεγάλους. Το θέμα είναι εμπνευσμένο από την ταινία της Disney «Brave». Μια μικρή Σκωτσέζα πριγκίπισσα η Μέριντα, κάνει την επανάσταση της, θέλοντας να καθορίζει εκείνη την μοίρα της και να ξεφύγει απ’ τα παλιά καταπιεστικά έθιμα του λαού της. Σ’ αυτήν την επανάσταση, η μητρική αγάπη θριαμβεύει και η οικογένεια κάνει Μια Νέα Γενναία Αρχή. Το μέλλον ανήκει στα παιδιά.

Με γέφυρες χρωματιστές, διώχνουν το γκρίζο οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και οι μαθητές, γονείς και φίλοι του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης “επιlegoun το μέλλον”, επιθυμώντας να δείξουν σε όλους ότι η συλλογική προσπάθεια είναι αυτή που χτίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Η πολύχρωμη λεgoπαρέα ενώνεται προκειμένου να χτίσει με γερά θεμέλια έναν καλύτερο κόσμο. Παίζοντας και δίνοντας σημασία στην συλλογική προσπάθεια επιλέgoυν να δημιουργήσουν ισχυρές βάσεις για το μέλλον, ανακαλύπτοντας τις αξίες της αγάπης, της φιλίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της δύναμης του "όλοι μαζί μπορούμε".

Η ομάδα του "Συλλόγου & Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης" συμμετέχει κάθε χρόνο στο Συριανό Καρναβάλι. Φέτος παρουσιάζει το θέμα “Τετράγωνα και χρώματα των αριθμών καμώματα”.

Εκείνοι... οι ζαβοί” μας συστήνουν το “Νέο Ρίο Σύρου” , τραγουδώντας  "Σύρα Ερμούπολη και πάλι πίσω , ζαβός γεννήθηκα κι εδώ θα ζήσω !!!" και το “Belle Epoque” cafe μας κάνει γνωστό ότι “το έχει κάψει τελείως”. Η ομάδα, με παρείστικο κλίμα, χειροποίητες στολές, βροχή ιδεών, τρέλα, μεράκι και φαντασία, με θέματα που σατιρίζουν την επικαιρότητα, μέσα από μύθους του Αισώπου, παροιμίες και λογοπαίγνια, φέτος “καυτηριάζει” τις μπερδεμένες εποχές που ζούμε για να εξορκίσει τ’ “αποκαΐδια”. Πάντα με χιούμορ, χαρούμενα χρώματα, αισιοδοξία, κέφι και με μόνο σκοπό να… “καεί το πελεκούδι”!!!

Η ομάδα του “Syros By Night” θα εμφανιστούν “Παρά Candy τρελοί” και η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου μας καλεί “να πούμε αλεύρι” γιατί όπως σε κάθε Συριανό Καρναβάλι, έτσι και φέτος μας γυρεύει.  Πιστοί στο ραντεβού τους με το Καρναβάλι του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης οι πεζοπόροι της Σύρου, συμμετέχουν για άλλη μια φορά με σκοπό την εκτόνωση και τη διασκέδαση. Φέτος θα παρουσιάσουν ένα παραδοσιακό επάγγελμα μέσα από τους στίχους των συριανών καλλιτεχνών Μ. Βαμβακάρη και Ν.Τ.Π.

Τα μέλη της ομάδας “ΠαραΣΥΡΟμαι”, αφού παρασύρθηκαν φέτος από τον ήλιο και την καλή παρέα, παρουσιάζουν φέτος το "ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙ DAY" και μας προτείνουν εξόρμηση στη θάλασσα για καλαμαράκι.

Από την πλευρά τους “Οι ωραίοι έχουν χρέη” που μας έχουν συνηθίσει σε πικάντικα θέματα διονυσιακού χαρακτήρα με τη προσθήκη στοιχείων της Τέχνης και της Ελληνικής Παράδοσης, φέτος κάνουν μία στροφή μπαλαρίνας και σε συνεργασία με τα μπαλέτα ΚΩΛ-ΣΌΙ, παρουσιάζουν μία διασκευή της όπερας του ΠΟΥΤΣ-ΙΝΙ “ .

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της συριανής καρναβαλόπερας θα ερμηνεύσουν ο χορευτής ΚΩΝΣ με τη μπαλαρίνα ΜΑΡΙ, σέρνοντας αριστοτεχνικά το ερωτικό γαϊτανάκι.

Καινούριες δράσεις

Σημειώνεται με δηλώσεις της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού, στις 5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των στολών των καρναβαλικών ομάδων στο αίθριο του Δημαρχείου με 20 άτομα από τα κρουστά της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου και θα ακολουθήσει μία μικρή παρέλαση στην Ερμούπολη. 

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις του νησιού μεταμφιέζονται σε καρναβαλικά μουσεία και εκθέτουν στις βιτρίνες τους στολές των ομάδων του Συριανού Καρναβαλιού, μια εκδήλωση στον πεζόδρομο από τον Δήμο και τους επιχειρηματίες του νησιού, με πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Επίσης, μία από τις μεγάλες καινοτομίες είναι η μικρή παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα χωριά του νησιού. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 6 Μαρτίου 100 περίπου άτομα από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Συριανό Καρναβάλι θα παρελάσουν στο λιμάνι της Ερμούπολης και αφού χαιρετίσουν το πλοίο, θα επιβιβαστούν σε λεωφορεία και θα μεταφερθούν στα χωριά του νησιού, όπου τοπικά συμβούλια και πολιτιστικοί σύλλογοι θα στήσουν τις δικές τους γιορτές για να υποδεχτούν τους καρναβαλιστές.

Εκδηλώσεις “Oniro”

Σημειώνεται ότι μεταξύ των εκδηλώσεων, που θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, περιλαμβάνονται ένα σπονδυλωτό θεατρικό δρώμενο με τη συμμετοχή όλτων των θεατρικών ομάδων του νησιού, μία χορευτική εκδήλωση στο Θέατρο Απόλλων σε συνεργασία με την Unesco, καθώς και η συναυλία του μουσικού σχήματος “String Demons”.

Η αντίστροφη μέτρηση για το Συριανό Καρναβάλι έχει ήδη ξεκινήσει και όπως όλα δείχνουν η φετινή διοργάνωση θα είναι ένα “Oniro”, με πολλές εκπλήξεις, μουσικές και μη για μικρούς και μεγάλους.