Μουσικές «περιπλανήσεις» στην Καμάρα της Άνω Σύρου από το Μουσικό Εργαστήριο του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου

Παιδιά με ταλέντο και ήθος

Ένα ξεχωριστό μουσικό «δώρο» χάρισαν στους κατοίκους της Σύρου μαθητές και απόφοιτοι του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου, οι οποίοι το βράδυ της Τρίτης ταξίδεψαν το κοινό «Από την Καντάδα στο Ρεμπέτικο και το Λαϊκό» με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την Καμάρα της Άνω Σύρου.

Η παράσταση του Μουσικού Εργαστηρίου του σχολείου με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Πληροφορικής και Μαθηματικό Φανή Σκληρού, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός 2016».

Την πολυπληθή ομάδα των δέκα μουσικών (κιθάρες, αρμόνιο, ακορντεόν, πιάνο, μπουζούκι, φλάουτο, βιολί) δέκα τραγουδιστών και τεσσάρων χορευτών από τον Ασπρόπυργο παρουσίασε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού.

Στο μουσικό αυτό ταξίδι από το 1930 έως το 1970 συμμετείχαν επίσης μέλη της φιλαρμονικής και συμφωνικής ορχήστρας Ασπροπύργου (Γιώργος Μουζάκας στο φλάουτο, Χρήστος Πέππας στο βιολί). Το κοινό είχε ακόμα την ευκαιρία να απολαύσει συνθέσεις και διασκευές εμπνευσμένες από τη συγκεκριμένη μουσική περίοδο του νεαρού συνθέτη Γιώργου Τσίγκου (πιάνο, αρμόνιο) – ιδρυτικού μέλους του Μουσικού Εργαστηρίου από το 2009.

Εργαστήριο - θεσμός

Το Μουσικό Εργαστήριο του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου αποτελεί πλέον «θεσμό», δίνοντας κάθε Ιούνιο στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο του Ασπροπύργου επιτυχημένες παραστάσεις μπροστά σε κοινό που ξεπερνάει τους 800 θεατές κάθε φορά.

Παραμονές Χριστουγέννων 2014, το Μουσικό Εργαστήρι μετά από τιμητική πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, καθώς και του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έψαλε διασκευασμένα Κάλαντα, βασισμένα στην επτανησιακή και ρεμπέτικη καντάδα αλλά και στη σμυρναίικη μουσική, αφήνοντας ομολογουμένως εξαιρετικές εντυπώσεις. Επιπλέον, συμμετείχε στους Πανελλήνιους Αγώνες Τέχνης που διεξήχθησαν στην Θεσσαλονίκη από 23-4-2015 έως 25-4-2015 όπου απέσπασε το 2ο Πανελλαδικό βραβείο στην κατηγορία της μουσικής.

Τον Ιούλιο του 2015 πρωτοστάτησε σε εκδήλωση στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο της δράσης για δημιουργία Μουσικού Σχολείου στο Θριάσιο Πεδίο, ενώ στις 30 Αυγούστου συμμετείχε στην εκδήλωση «7η Μεγάρων Γη» η οποία και έλαβε χώρα στα Μέγαρα. Στις 22  Δεκεμβρίου 2015,  το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος φιλοξένησε ζωντανά για μία ώρα το Μουσικό Εργαστήρι και στις 28 Δεκεμβρίου πλαισίωσε την τελετή βράβευσης μαθητών στα Μέγαρα για τις επιδόσεις τους σε Πανευρωπαϊκούς, Βαλκανικούς και Πανελλήνιους Αγώνες. Στις 4 Ιανουαρίου 2016 παρουσίασε  στο κατάμεστο κινηματοθέατρο Γαλαξίας στον Ασπρόπυργο  αφιέρωμα στους Έλληνες συνθέτες και σολίστες της περιόδου ‘50-‘70 και στις 27 Φεβρουαρίου 2016  στο Βουλευτικό του Ναυπλίου.

Στο «σπίτι» της ρεμπέτικης μουσικής στη Σύρο

Σημειώνεται ότι η παράσταση «Από την Καντάδα στο Ρεμπέτικο και το Λαϊκό» επρόκειτο να παρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ.

Λίγους μήνες αργότερα, το Μουσικό Εργαστήριο του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου βρέθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να δροσίσει μουσικά το φιλότεχνο κοινό της αυτή τη φορά από το «σπίτι της ρεμπέτικης μουσικής», την Άνω Σύρο.

Συγκινημένη από τα εγκάρδια λόγια των θεατών, που με το ζεστό χειροκρότημά τους  επιβράβευσαν την ομάδα τόσο για το ταλέντο τους, όσο και για το σεβασμό με τον οποίο προσέγγισαν και παρουσίασαν την μουσική παράδοση του τόπου μας, η κ. Σκληρού μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τη συμμετοχή της ομάδας στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Σύρου.

«Επισκέφτηκα για πρώτη φορά το νησί πριν από 15 χρόνια. Πέρυσι ήρθαμε μαζί με τους μαθητές και οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε ήταν άριστες. Δεν έχω συναντήσει πιο φιλόξενο νησί, πιο εγκάρδιους και ευχάριστους ανθρώπους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η συμμετοχή της στο φετινό Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης ως μέλος της Πολυφωνικής Χορωδίας του Ναυπλίου στάθηκε αφορμή να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Σύρο.

«Τόσο εγώ, όσο και τα παιδιά είμαστε πολύ υπερήφανοι που βρεθήκαμε σ’ ένα τέτοιο νησί με τέτοια κουλτούρα για να προσφέρουμε κι εμείς το απειροελάχιστο σ’ αυτό το πολιτιστικό ταξίδι με πλοηγό την κ. Θωμαή Μενδρινού, το «διαμάντι» της Σύρου».

Με οδηγό την αγάπη για τη μουσική

Στόχος της κ. Σκληρού είναι η συνέχιση των πολιτιστικών προγραμμάτων του Εργαστηρίου μέσα από τα οποία, τα παιδιά εκπαιδεύονται, συλλέγουν πολύτιμες εμπειρίες και κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, με οδηγό τη μεγάλη τους αγάπη για τη μουσική.

Εξήγησε δε ότι πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της συγκεκριμένης παράστασης, «ντυμένης» με τραγούδια σημαντικών δημιουργών – μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Μάρκος Βαμβακάρης- αποτέλεσαν τα παιδικά βιώματά της.

«Ο πατέρας μου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις αρχές του χρόνου, μου άφησε παρακαταθήκη τη μουσική του παιδεία. Είμαι σίγουρη ότι εκεί που βρίσκεται θα είναι  υπερήφανος για το αποτέλεσμα, αλλά και για τις εμπειρίες που προσφέρω στα παιδιά», σημείωσε η κ. Σκληρού.

Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η ενορχήστρωση των τραγουδιών ανήκουν στην κ. Σκληρού, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι πρόβες της ομάδας πραγματοποιούνται εκτός του σχολικού ωραρίου, τα σαββατοκύριακα και τις απογευματινές ώρες.

«Είμαι υπερήφανη γι’ αυτά τα παιδιά, γιατί εκτός από όρεξη, ταλέντο και πάθος γι’ αυτό που κάνουν, είναι παιδιά με ήθος και αρχές», κατέληξε.