Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων υποδέχτηκε θερμά τo animasyros 9.0

Αναπόσπαστο μέλος της Συριανής οικογένειας

Για 9η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων animasyros επανήλθε στην Ερμούπολη, αποφασισμένο να μας μυήσει στην τέχνη του animation και να μας συναρπάσει με τις πρωτοποριακές δράσεις του.

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε χθες στο Θέατρο «Απόλλων» με τη δεύτερη συνεργασία του animasyros και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το πρώτο δείγμα του νέου υπό εξέλιξη έργου από τη σύμπραξη των δύο φορέων βασίστηκε σε αποσπάσματα της όπερας του Μωρίς Ραβέλ «Το παιδί και τα μάγια», σε λιμπρέτο της ποιήτριας Κολέτ. Στόχος του «άνιμελς» είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου animated opera, που θα παρουσιαστεί προσεχώς στην πλήρη του μορφή, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο πρόεδρος του animasyros Βασίλης Καραμητσάνης μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» τόσο για το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, καθώς και ένα αφιέρωμα στο θρησκευτικό συγκρητισμό, όσο και για τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με κατοίκους και επιχειρήσεις της Σύρου.

Παρά τα ξαφνικά «εμπόδια» που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες με την απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ, το animasyros κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι του πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά.

«Σε μια αρκετά δύσκολη συγκυρία τόσο χρηματοδοτικά όσο και οργανωτικά, δεδομένης της χθεσινής και σημερινής απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, το φεστιβάλ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του. Τα βασικά στοιχήματα της φετινής διοργάνωσης πηγαίνουν καλά. Θα ξεχωρίσω πέντε βασικά σημεία. Το πρώτο είναι το εργαστήριο για άτομα τρίτης ηλικίας σε συνεργασία με τα 8 ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία ένα νησί και μια κοινωνία που ξέρουμε καλά ότι γερνάει να ενσωματώνει όσο περισσότερο γίνεται στο πλαίσιο συνοχής, ανθρώπους που βρίσκονται εκ των πραγμάτων και βιολογικά αλλά και κοινωνικά σε μια φάση είτε μερικού είτε και πιο έντονου αποκλεισμού. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η νέα σύμπραξη με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Πέρυσι παρουσιάσαμε τη Νυχτερίδα, φέτος το «Παιδί και τα Μάγια». Ήταν ένα σχεδίασμα 13-14 λεπτών που συνέπεσε με την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ και το τελικό ανάπτυγμα, διάρκειας περίπου μιας ώρας θα παρουσιαστεί στο πρώτο επίσημο πρόγραμμα της εναλλακτικής σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όσοι δεν το έχετε επισκεφτεί, να το πράξετε.  Δεν είναι ένα τοπικό επίτευγμα της Αθήνας, αλλά ένα επίτευγμα για όλη την Ελλάδα. Αν πάτε και δείτε τους χώρους που πραγματικά δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τη μεγαλύτερη μορφωτική κιβωτό, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και αντίστοιχα, ένα από τα πιο επιτυχημένα κρατικά θέατρα της χώρας, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, θα αισθανθείτε τουλάχιστον εθνικά υπερήφανοι».

Ποιες είναι οι «εκπλήξεις» που μας επιφυλάσσει το φεστιβάλ έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου;

«Έχουμε πάνω από 200 ταινίες, τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα, το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, το φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα, την κατηγορία tv & commissioned films (animation για τηλεόραση ή κατόπιν παραγγελίας δια διαφημιστικές καμπάνιες) και το διαγωνιστικό τμήμα μεγάλου μήκους. Όλα αυτά τίθενται στην κρίση δύο διαφορετικών διεθνών κριτικών επιτροπών. Έχουμε εθνικά αφιερώματα με την υποστήριξη των αντίστοιχων διπλωματικών αποστολών στην κοντινή μας και γείτονα Τουρκία και στη μακρινή Αυστραλία. Από φέτος καθιερώνουμε ένα διπλό εθνικό αφιέρωμα σε μία χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μία χώρα που είτε ανήκει σε αυτήν, είτε βρίσκεται υπό ένταξη, όπως η Τουρκία».

Το animasyros έχει καταφέρει με τα χρόνια να γίνει μέρος της Συριανής οικογένειας, η οποία παρακολουθεί στενά τις δράσεις του.

«Θα έλεγα ότι έχουμε φτάσει να έχουμε περισσότερο απήχηση στο νησί, παρά στο ευρύτερο κοινό της Ελλάδας. Από την αρχή ακολουθήσαμε μια στρατηγική ταυτόχρονης επικοινωνίας, φυσικής επικοινωνίας περισσότερο μέσα από συμβατικά μέσα με τους ανθρώπους του νησιού και ατομικής επικοινωνίας με το ευρύτερο ελληνικό κοινό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το διεθνές κοινό προσελκύεται αρκετά πιο εύκολα γιατί είναι ένα κλαδικό κοινό που έρχεται πιστά στο φεστιβάλ και θα συνεχίσει να έρχεται όσο έχουμε πρώτες προβολές, πρεμιέρες, όπως για παράδειγμα το «Kubo and the two strings», που το Studio LAIKA επέλεξε να προβάλει πρώτη φορά στη Σύρο. Θα ήθελα επίσης, να εξάρω τη σύμπραξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και της Καθολικής Επισκοπής Σύρου της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών, καθώς και της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος. Αύριο στις 20:00 θα διεξαχθεί μία συζήτηση για τον θρησκευτικό συγκρητισμό με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο Επισκόπων της Σύρου. Πάνω σε αυτό τον καμβά θα προβάλουμε και πάνω από 15 ταινίες που πραγματεύονται τον διαπολιτισμικό διάλογο και τον διάλογο ανάμεσα στις θρησκείες».

Το φεστιβάλ έχει επανειλημμένως εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία ισχυρών δεσμών τόσο με τους κατοίκους του νησιού, όσο και με τις τοπικές επιχειρήσεις. Ποια τα οφέλη αυτών των δεσμών;

«Εκτός από καλλιτεχνική εκδήλωση, το animasyros είναι και εμπορική εκδήλωση με τη διάσταση. Δίνουμε δουλειά σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια και καφετέριες, αλλά θέλουμε επίσης να χτίζουμε ολοένα και περισσότερους δεσμούς επαγγελματικής συνεργασίας. Για πρώτη χρονιά φέτος και όχι χαριστικά, στο πλαίσιο ανταγωνιστικότατων τιμών, επιλέξαμε για τις βασικές μας εκτυπώσεις (τον κατάλογο, την αφίσα και το πρόγραμμα) μια συριανή, κυκλαδική εταιρεία εκτυπώσεων, την Τυποκυκλαδική, από την οποία τολμώ να πω ότι μείναμε πιο ικανοποιημένοι από όλες τις εκτυπώσεις του χρόνου που συνήθως κάνουμε σε τυπογραφεία της Αθήνας. Δεν είναι μόνο η εκτυπωτική αρτιότητα και ακρίβεια με την οποία οι άνθρωποι παρήγαγαν το τελικό προϊόν είναι κυρίως ότι υπάρχει συνέπεια, ένα follow up κι ένα πολύ σοβαρό after-sales. Εμείς παραδώσαμε το αρχείο μια εβδομάδα πριν και οι άνθρωποι είχαν deadline μέχρι την Τρίτη. Παρόλα αυτά, τη Δευτέρα, οι κατάλογοι βρίσκονταν στη Στέγη Γραμμάτων Τεχνών στο Ίδρυμα Ωνάση στην Αθήνα για να τη παραλάβουν οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να επισκεφτούν τη Σύρο. Υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία. Έως και διορθώσεις μας έκαναν σε αρχεία, που δεν αποτελεί υποχρέωση του τυπογραφείου. Επειδή ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός ελεγχόμαστε αρκετά σοβαρά για τις επιλογές μας σε οικονομικές προσφορές, έπρεπε να έχουμε πάντα τη φθηνότερη προσφορά. Ωστόσο, η επιθυμία μας να δώσουμε φέτος τη δουλειά στη Σύρο, συνέπεσε με την τιμή που μας πρότεινε η συγκεκριμένη επιχείρηση κι έτσι ευοδώθηκε η συνεργασία». 

Ετικέτες: