Αίτημα για καθημερινή λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Υψηλής Άνδρου

  • Τετάρτη, 23 Μαΐου, 2018 - 14:46

Με το παρόν έγγραφο αιτούμαστε, οι Τοπικοί φορείς της περιοχής και η Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου την καθημερινή λειτουργία και την συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου Υψηλής κατά τους θερινούς μήνες "Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο".

            Ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Απροβάτου και γειτνιάζει με το Μπατσί την πιο τουριστική περιοχή της Άνδρου. Για την ανάδειξη του έργου έχει δαπανηθεί το ποσό των 1,5 εκ ευρώ. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι οφείλουμε ως πολιτεία να παραδώσουμε τον αρχαιολογικό χώρο στους Ανδριώτες και στους επισκέπτες του νησιού τουλάχιστον τους θερινούς μήνες ήτοι: Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο.

            Όπως γνωρίζετε ο αρχαιολογικός χώρος εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αμέσως έγιναν οι πρώτες ανασκαφές που έφεραν στο φως περιορισμένα αλλά σημαντικά αρχαία λείψανα, όπως ο ναός στο κέντρο της ακρόπολης, κτίρια και τμήμα του τείχους, καθώς και πληθώρα κινητών ευρημάτων. Αυτά, σε συνδυασμό με τα επιφανειακά λείψανα στο λόφο, έδειξαν ότι πρόκειται για μεγάλη οχυρωμένη πόλη των ιστορικών χρόνων. Φαίνεται ότι ιδρύθηκε κατά τη Γεωμετρική εποχή (τέλος 10ου –αρχές 9ου αι. π.Χ), εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό στο τέλος της της Αρχαϊκής- αρχές της Κλασικής εποχής (περί το 480 π.Χ), ενώ περιορισμένη εγκατάσταση μαρτυρείται και στους επόμενους χρόνους. Το ιερό, αφιερωμένο πιθανόν στη Θεά Δήμητρα, συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και τουλάχιστον και το β΄ τέταρτο του 5ου αι. π.Χ.

            Η ένταξη του έργου της Διαμόρφωσης και Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου (2002-2006), το οποίο διήρκεσε από 28/05/2003 έως 30/10/2008 έδωσε τη δυνατότητα αφενός να επεκταθεί η ανασκαφική έρευνα και αφετέρου να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές, με βάση τις μελέτες που εκπονήθηκαν, για να δημιουργηθεί ο πρώτος οργανωμένος  επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Άνδρο.

            Ύστερα από το σπουδαίο έργο που έχει συντελεστεί θα πρέπει να συνδράμουμε όλοι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί τα μοναδικά ευρήματα της Γεωμετρικής εποχής της Άνδρου.  Συνεπώς αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας με την τοποθέτηση φυλάκων και συντηρητών, ώστε η Υψηλή να λειτουργεί καθημερινά τους μήνες "Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο" για τους επισκέπτες και να συντηρείται ως αρχαιολογικός χώρος.

            Ευχαριστούμε θερμά.

                                                                                  Με εκτίμηση,                                              

Ο Έπαρχος Άνδρου

Δημήτριος Λοτσάρης

 

Ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μπατσίου

Κωνσταντίνος Πετρίσης

 

Ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Απροβάτου

Γιάννης Μουστάκας

 

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απροβάτου

Ανδρέας Κολάτσας