Παρουσίαση των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων της Άνδρου

  • Τετάρτη, 27 Ιουνίου, 2018 - 06:24

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Art Gallery» του ξενοδοχείου St. George Lycabettus, τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018, στις 13:00 το μεσημέρι, παρουσιάστηκε από τον Δήμο Άνδρου το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο νησί για το καλοκαίρι του 2018.

Το πολιτιστικό καλοκαίρι στην Άνδρο χαρακτηρίζεται για το εύρος των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο κλασικό και σύγχρονο, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά και επιστημονικά συνέδρια με τη συνδρομή Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Δήμος Άνδρου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου, κυρία Αθηνά Τσατσομοίρου, ο εμπνευστής και δημιουργός του Φεστιβάλ Άνδρου κ. Αλκιβιάδης Τάττος και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. Επιπλέον, έδωσαν το παρόν και καλλιτέχνες που πρωταγωνιστούν στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, όπως ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς («Βάτραχοι» του Αριστοφάνη), ο μουσικός Δημήτρης Αποστολάκης από το μουσικό σχήμα των Χαΐνηδων («Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου - Χαΐνηδες – Κι όμΩς κινείται), ο τενόρος Χρήστος Λάζος («Classical Joy», με μελωδίες της Όπερας, του Κλασικού ξένου και Ελληνικού ρεπερτορίου) και η ερμηνεύτρια-μουσικός Κατερίνα Πολέμη («Αγάπη, Love, Amor», μουσική παράσταση).

Επίσης, οι συντελεστές της παράστασης «Πέρσες» έστειλαν μαγνητοσκοπημένο βίντεο, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τον σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη να εκφράζει την ανυπομονησία του θιάσου (ΘΟΚ) να βρεθεί και να παρουσιάσει το κλασικό έργο του Αισχύλου στο κοινό της Άνδρου.

Στην πολιτιστική ατζέντα βρίσκονται: το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, οι εκθέσεις του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης και της Καΐρείου Βιβλιοθήκης, η παράσταση-επιθεώρηση σε κείμενα και σκηνοθεσία του Γιώργου Δάμπαση με τίτλο «Όταν θα έρθουν καλύτερες μέρες», που παρουσιάζεται στις 23 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, η συναυλία για τη μακρόχρονη πορεία του εξαιρετικού μουσικοσυνθέτη Μίμη  Πλέσσα, σε συνεργασία με τον διαχρονικό ερμηνευτή Δάκη και την Έλενα Περβαινά, που θα γίνει μία μέρα μετά, 24 Ιουλίου.

«Ο Δήμος επενδύει διαχρονικά στον πολιτισμό»

Στη γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου St. George Lycabettus, που φιλοξενεί όλα τα χρόνια τις συνεντεύξεις Τύπου των καλοκαιρινών εκδηλώσεων χάρη στην ευγενική παραχώρηση του χώρου από την κυρία Βασιλοπούλου-Μαντζαβελάκη, το καλωσόρισμα έκανε ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ενώ μίλησαν εκτενέστερα με τη σειρά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Παντελής Βούλγαρης, ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως κ. Νίκος Σιγάλας και η ιδρύτρια του Μουσείου Λαογραφίας κ. Ειρήνη Βασιλοπούλου - Μαντζαβελάκη.

Ο κ. Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρθηκε στο σύνολο των εκδηλώσεων της Άνδρου και τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ως δήμος, επενδύουμε διαχρονικά στον πολιτισμό που αναδεικνύει σημαντικές αξίες και παράλληλα συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας στη σύγχρονη εποχή». Επίσης, ο Δήμαρχος Άνδρου ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται, προσπαθώντας να αναβαθμίζονται κάθε χρόνο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και κατέληξε λέγοντας: «Ευχόμαστε σε όλους Καλό Καλοκαίρι, Υγεία, Δύναμη και Χαμόγελο και σας προσκαλούμε στο όμορφο νησί μας, για να απολαύσουμε μαζί το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων».

Ειδικές αναφορές σε σημαντικά εικαστικά γεγονότα

Ακολούθως, πήρε τον λόγο ο εμβληματικός καλλιτεχνικός του διευθυντής του Φεστιβάλ Άνδρου κ. Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος διαβάζοντας τρεις ιστορικές αναφορές στο νησί, αποσπάσματα κειμένων που χρονολογούνται έως το 1821, μάς «ταξίδεψε» στην Άνδρο του παρελθόντος, με σημεία αναφοράς το φυσικό κάλλος του τόπου, την παράδοση, τα έθιμα και  γεγονότα που σημάδεψαν τους συγγραφείς των κειμένων αυτών. Ακολούθως, αναφέρθηκε εν συντομία στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Άνδρου, το οποίο περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, σπουδαίες θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις και ξεχωριστά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» στο πάνελ πήρε ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο οποίος αφού επεσήμανε ότι το Φεστιβάλ Άνδρου έχει αποδείξει πως «δεν αποτελεί ένα πυροτέχνημα», αναφέρθηκε στη φετινή έκθεση του μουσείου, που θα διαρκέσει από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. «ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ», είναι ο τίτλος της έκθεσης αφιερωμένης στον καταξιωμένο, πολυσχιδή και ιδιαίτερα αγαπητό από το ελληνικό κοινό Δημήτρη Μυταρά.

Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά είναι η συνύπαρξη αντιφατικών δεδομένων, τα οποία επιδέξια διαπλέκονται, δημιουργώντας την παραδοξότητα. Η ποίηση συνεκφράζεται με τη βία, ο λυρισμός με τη βαναυσότητα, η ηδονή με την τραχύτητα… Σκοπός του αφιερώματος είναι να αναδειχθούν τόσο η θεματική πολυμέρεια, όσο και η τεχνοτροπική ποικιλομορφία και επιδεξιότητα.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Σουσούδης, όσο και ο κ. Κουτσομάλλης, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση που φιλοξενεί η Καΐρειος Βιβλιοθήκη από 16 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Έλληνες Τοπιογράφοι και Θαλασσογράφοι από τον  19ο έως τον 20ο αιώνα». Η Ελληνική σχολή της τοπιογραφίας —από την περίοδο της εθνικής ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα— δημιουργεί μία ζωγραφική του νόστου, που αναφέρεται σε έναν συγκεκριμένο τόπο, στον οποίο θέλει να επιστρέψει.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως κ. Νίκος Σιγάλας μίλησε για τους 24ους Πλόες, τον εικαστικό θεσμό που ακμάζει κάθε καλοκαίρι. Η φετινή έκθεση έχει ως υπότιτλο «Ποιητικό Αίτιο» και αποτελεί το τέταρτο και τελευταίο μέρος μιας τετραλογίας, της οποίας τα τρία προηγούμενα μέρη παρουσιάστηκαν τις τρεις περασμένες χρονιές. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Ιουλίου, όταν και θα γίνουν τα εγκαίνια, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ιδρύτρια του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης κυρία Ειρήνη Βασιλοπούλου-Μαντζαβελάκη προανήγγειλε την έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού κ. Γιάννη Παντζόπουλου, καλώντας στη συνέχεια τον καλλιτέχνη στο πάνελ, για να μιλήσει ο ίδιος για το έργο του. Η έκθεση τιτλοφορείται «Σημεία Αναφοράς» και θα διαρκέσει από τις 4 μέχρι το τέλος Αύγουστου. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018, στις 19:30, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, στο πλαίσιο των οποίων θα μιλήσει η Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας κυρία Μαργαρίτα Δρίτσα με θέμα «Η Άνδρος μέσα στον χρόνο», ματιές περιηγητών μέχρι τον 20ο αιώνα.

Τέλος, στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης εκτίθενται έργα που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια της περιήγησής της στην Ελλάδα η Α.Υ. Κάρολος Πρίγκιπας της Ουαλίας, με τίτλο «Travels with a Prince», Ιδιωτική Συλλογή. Στα έργα του Καρόλου θα υπάρχουν και λιθογραφίες.

Ετικέτες: