Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε Μύκονο και Δήλο

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τον Πολιτισμό μας»

  • Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2019 - 06:15

Την εικαστική εγκατάσταση «Sight» του διεθνώς αναγνωρισμένου δημιουργού Antony Gormley εγκαινίασε στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

29 ανθρωπόμορφα γλυπτά από σίδηρο ενσωματώνονται διακριτικά στο κυκλαδικό τοπίο και στην αρχαία πόλη, λειτουργώντας ως δίαυλοι ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες.

Οι επισκέπτες μπορούν να αναστοχαστούν την Δήλο και τις αξίες της με την διαμεσολάβηση της δημιουργικής ματιάς ενός σύγχρονου σημαντικού καλλιτέχνη, ο οποίος προσεγγίζοντας με σεβασμό και δέος τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, δημιουργεί νέα ερεθίσματα για μια πολυεπίπεδη πρόσληψη του παρελθόντος.

Το απαστράπτον φως του Πνεύματος και της Ειρήνης

Κατά την άφιξή του στο νησί της Δήλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι όλο αυτό το ταξίδι, πάνω στο «σκάφος» της Σύγχρονης Τέχνης του Sir Antony Gormley , αποδεικνύει την ίδια διαχρονική αλήθεια: «Η Δήλος, από το κέντρο των Κυκλάδων και την «καρδιά» του Αιγαίου, εξέπεμπε, εκπέμπει και θα εκπέμπει πάντοτε, urbi et orbi, το απαστράπτον φως του Πνεύματος και της Ειρήνης. Εκείνο το φως, το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει, στο διηνεκές, δημιουργός δύναμη Πολιτισμού».

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε  πως από τη Δήλο του μύθου και της ιστορίας, οι Έλληνες, στέλνουν προς τους γειτονικούς Λαούς, ιδίως δε προς την Τουρκία, το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ειρηνικά με όλους και να μοιρασθούν τις αρχές και τις αξίες αυτού του Πολιτισμού. «Στέλνουμε όμως και το μήνυμα ότι είμαστε εξίσου αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, αυτόν τον Πολιτισμό, πάνω στην βάση του πλήρους και ειλικρινούς σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την εικαστική έκθεση «Sight», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε επίσης την έκθεση «The Palace at 4 a.m», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, όπου παρουσιάζονται έργα σύγχρονης τέχνης 13 καλλιτεχνών.

Οι εκδηλώσεις σε Μύκονο και Δήλο, στις οποίες παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος, αποτελούν μια καινοτόμα προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού για ανάδειξη και δημιουργικό συνδυασμό μορφών της σύγχρονης τέχνης με το ιστορικό φορτίο των αρχαιολογικών χώρων.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης ανακοίνωσε την ένταξη της Δήλου στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» με προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ για την αναστήλωση των σημαντικών μνημείων του αρχαιολογικού χώρου του νησιού.