7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην πλατεία Μιαούλη

Ρυθμοί και αρώματα από τις πέντε άκρες της Ελλάδας

Η Σύρος είναι γνωστή για τον πολιτισμό της, την αρχιτεκτονική της, την πλούσια βιομηχανική και εμπορική ιστορία της, την αρμονική συνύπαρξη του καθολικού και ορθοδόξου στοιχείου, καθώς και την ποικιλία στις ρίζες των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτό.

Ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, λόγω της Επανάστασης, πολλοί Έλληνες από τις πέντε άκρες της χώρας κατέφθασαν και εγκαταστάθηκαν στη Σύρο, μετατρέποντας σταδιακά το νησί σε ένα «χωνευτήρι» πολλών μικρών ελληνικών πολιτισμών, λαών, φίλων και οικογενειών από διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Αυτό γέννησε την ανάγκη για τη δημιουργία Συλλόγων που τους θυμίζουν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Για έβδομη κατά σειρά χρονιά, ο Σύλλογος Στερεοελλαδικών Σύρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου "Ο Εύξεινος Πόντος", ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου "Ο Γέρος του Μωριά" και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου έφεραν στην πλατεία Μιαούλη τους ρυθμούς των τόπων τους, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα κατοίκων και επισκεπτών της Σύρου.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου «Η Ρούμελη» παρουσίασε νησιώτικους χορούς από τη Λίμνη Ευβοίας και την Κάρυστο με τη βοήθεια του Παραδοσιακού Εργαστηρίου «Άρωμα Παράδοσης» και χοροδιδάσκαλο τον Νίκο Σολάρη.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου, η οποία υποστηρίζεται και από τους υπόλοιπους συλλόγους του νησιού. Παρουσιαστής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ήταν ο Γιώργος Ρούσσος. Στο τέλος της βραδιάς, όλοι οι συμμετέχοντες αποχαιρέτισαν το κοινό χορεύοντας μαζί σε έναν κύκλο και ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο καλοκαίρι.