Η Σοφία Νομικού και ο Γιάννης Ρούσσος μεταφέρουν επί σκηνής όλα τα γήινα συναισθήματα που συνυπάρχουν πάνω σε ένα «Νυφικό Κρεβάτι»

Ένα αλλιώτικο «πεδίο μάχης» με μπόλικη αγάπη

Ένα χορταστικό «κοκτέιλ συναισθημάτων» που πίνεται στο κρεβάτι και «μεθά» τις καρδιές όσων έχουν τη χαρά να το απολαύσουν, θα σερβίρει για δύο ημέρες στο Θέατρο Απόλλων, η εταιρεία «Γιατί Έτσι».

Το «Νυφικό Κρεβάτι» του Ολλανδού συγγραφέα Γιαν ντε Χάρτογκ, παρουσιάζεται στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ο Μάικ και η Αγνή συναντιούνται στις αρχές 20ου αιώνα και δοκιμάζουν το πείραμα του γάμου. Προσπαθούν να επιβιώσουν, περνώντας από όλα τα στάδια του έγγαμου βίου. Αγαπιούνται, μισιούνται, κλαίνε, γελάνε, τεκνοποιούν.

Το ζευγάρι του θρυλικού θεατρικού έργου, που ανέβηκε για πρώτη φορά στη χώρα με τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη, υποδύονται η Σοφία Νομικού και ο Γιάννης Ρούσσος. Οι πρωταγωνιστές της παράστασης, που φιλοδοξούν να διασκεδάσουν και να συγκινήσουν το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων μιλούν στην «Κοινή Γνώμη» για τη διαχρονικότητα αυτής της γλυκόπικρης κωμωδίας, καθώς και για τη συνεργασία τους με τον ηθοποιό Στέλιο Γεράνη, ο οποίος υπογράφει σκηνοθετικά το «Νυφικό Κρεβάτι».

 

Σοφία Νομικού

Δεδομένου ότι το έργο πραγματεύεται ένα θέμα για το οποίο οι περισσότεροι δηλώνουν «εμπειρογνώμονες» ποια είναι τα στοιχεία που προσδίδουν στο «Νυφικό Κρεβάτι» αιωνιότητα στην ιστορία του θεάτρου;

«Το “Νυφικό Κρεβάτι” είναι ένα διαχρονικό έργο. Πραγματεύεται το γάμο και τη σχέση του ζευγαριού μέσα σε αυτόν, περνώντας απ' όλα τα στάδια. Από την πρώτη νύχτα του γάμου τους μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Τις δυσκολίες, τους καυγάδες, τις αγωνίες, τις ζήλιες αλλά και την τρυφερότητα και την αγάπη σε διάφορες μορφές της. Όσο και αν έχουν αλλάξει οι εποχές, όσα χρόνια και αν περάσουν, οι σχέσεις παραμένουν πάντα ίδιες, με τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια συναισθήματα, απλά με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Οι θεατές ταυτίζονται με τους ήρωες του έργου γιατί βλέπουν τον εαυτό τους. Πιστεύω ότι αυτά είναι τα στοιχεία που έχει κάνει "Το Νυφικό Κρεβάτι" να περάσει στην αιωνιότητα και στην ιστορία του θεάτρου και έχει αγαπηθεί παγκόσμια από το θεατρικό κοινό».

Είναι εύκολο για ένα ζευγάρι στη ζωή να ερμηνεύσει το ανδρόγυνο επί σκηνής; Αν είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε παλαιότερα ανεβάσματα του έργου, με ποιους θα το βλέπατε; Με τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη ή με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Γιάννη Φέρτη ;

«Το ότι με τον Γιάννη είμαστε μαζί και στη ζωή δεν μας ασκεί καμία πίεση επί σκηνής. Η απόδοσή μας σχετίζεται με την ευκολία ή τη δυσκολία που έχει ο κάθε ρόλος και δεν επηρεάζεται καθόλου από την διαπροσωπική μας σχέση. Αυτό που βοηθάει σίγουρα σε ένα μεγάλο βαθμό είναι ότι γνωρίζουμε θεατρικά ο ένας τον άλλον και έτσι είναι πιο εύκολο να βρούμε τη χημεία των ρόλων. Αν είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε παλαιότερα ανεβάσματα του έργου ειλικρινά θα ήθελα να το βλέπαμε με όλους. Με το Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη αλλά και με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Γιάννη Φέρτη. Ονόματα-θρύλοι του ελληνικού θεάτρου, τα οποία δεν θα μπορούσαμε ούτε να κρίνουμε ούτε να διαχωρίσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μεγάλη μας τιμή που παίζουμε τους συγκεκριμένους ρόλους που το ελληνικό κοινό έχει γνωρίσει μέσα από τα ιερά τέρατα του Ελληνικού θεάτρου και του Κινηματογράφου».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Στέλιος Γεράνης πρωταγωνιστούσε στην παράσταση «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» την οποία παρουσιάσατε στο Θέατρο Απόλλων. Αυτή τη φορά συνεχίζετε τη συνεργασία σας, υπό νέο πρίσμα.

«Με το Στέλιο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Είναι ένας καταπληκτικός ηθοποιός και είναι μεγάλη μας χαρά που συνεργαζόμαστε σε αυτή τη δουλειά. Το πιο όμορφο πράγμα είναι να νιώθεις την ασφάλεια του αποτελέσματος πριν καν ξεκινήσεις να δουλεύεις. Με αυτές τις σκέψεις έπεσε και η ιδέα να αναλάβει τη σκηνοθεσία σε αυτό το έργο και είμαστε πολύ χαρούμενοι με την επιλογή μας. Το ταξίδι της σκηνοθεσίας του Στέλιου είναι μια περιπέτεια και το απολαύσαμε. Το αποτέλεσμα ευχόμαστε να αρέσει και στον κόσμο».

 

Γιάννης Ρούσσος

Γάμος, συζυγική ζωή. Άλλοι τα ονειρεύονται και άλλοι τα αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Πόσες φορές οι χαρακτήρες του έργου σκέφτονται να αλλάξουν «στρατόπεδο» και τι είναι αυτό τελικά που τους κρατά πιστούς στο «πεδίο μάχης»;

«Μέσα σ'ένα γάμο, οι χαρακτήρες του έργου πολλές φορές όπως και στην κανονική ζωή αμφιταλαντεύονται αν μπορούν να συνυπάρξουν με έναν άλλον άνθρωπο μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. Αυτό που τους κρατά πιστούς για να βγουν αλώβητοι από αυτό το «πεδίο μάχης», που ονομάζεται γάμος, είναι η υπομονή, η ανοχή και η αγάπη που έχουν ο ένας απέναντι στον άλλον».

Πώς θα περιγράφατε τους χαρακτήρες σας και ποια στοιχεία τους αντικατοπτρίζονται στον δικό σας καθρέφτη;

«Ο Μάικ και η Αγνή είναι δύο χαρακτήρες που πραγματεύονται μια γενιά δυστυχώς ή ευτυχώς χαμένη από τη σημερινή πραγματικότητα. Μέσα από αυτούς ανακαλύψαμε και ξανά θυμηθήκαμε πώς είναι να είσαι νέος και να ερωτεύεσαι αγνά, να μεγαλώνεις και να ωριμάζεις. Τα στοιχεία που  αντικατοπτρίζονται στο δικό μας καθρέφτη είναι η ανοχή και η υπομονή που έχουμε και οι δύο στην κοινή μας ζωή για να συμβιώνουμε ο ένας με τον άλλον».

 

Στέλιος Γεράνης

Το «Νυφικό Κρεβάτι» της Σύρου αποτελεί «καρπό» συνεργασίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με τον ηθοποιό Στέλιο Γεράνη. Τι λέει όμως ο ίδιος για την όμορφη αυτή σύμπραξη και μάλιστα σε ένα έργο που κέρδισε το βραβείο Tony και έγινε ένα από τα θρυλικότερα έργα στο Broadway;

Οι "Γιατί Έτσι" συνεχώς αποδεικνύουν ότι θέλουν να δοκιμάζονται και να εξελίσσονται. Πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία σας και ποιες δυνατότητες διακρίνεται σε αυτούς που αποτελούν τη μαγιά για να μπορέσουν να κάνουν πράξη όλα όσα έχουν στο μυαλό;

«Η συνεργασία μου με τους «Γιατί Έτσι» ήταν μία πολύ καλή συνεργασία δημιουργική, με όρεξη για δουλειά για να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Όσον αφορά τη μαγιά της ομάδας είναι διαθέσιμη και παραγωγική και έχουν όρεξη για δουλειά για να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους».

Αποτελείτε μέρος μιας επαγγελματικής παραγωγής η οποία παίρνει το βάπτισμα της στην ερασιτεχνική σκηνή της Σύρου η συγκεκριμένη παράσταση θα μπορούσε να ξεπεράσει τα όρια της Περιφέρειας;

«Εμείς κάναμε μία δουλειά έντιμη, με κόπο για να την παρουσιάσουμε στο Θέατρο Απόλλων. Είναι μία δουλειά επαγγελματική που θα παρουσιαστεί σε μία σκηνή θεάτρου. Αν το θελήσουμε η παράσταση να ταξιδέψει στην Αθήνα είναι εφικτό».

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του έργου τα οποία κατά την γνώμη σας το καθιστούν ξεχωριστό και διαφορετικό από έργα με αντίστοιχη θεματολογία;

«Η δομή και η ποιότητα της γραφής το κατατάσσουν σε ένα ξεχωριστό έργο. Φυσικά η μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη. Οι εναλλαγές από την κωμωδία στο δράμα, η συγκίνηση μαζί και με το χιούμορ, έτσι όπως μπλέκονται, δίνουν ένα αποτέλεσμα ευαίσθητο και τρυφερό στο έργου. Και τέλος όλα τα γήινα συναισθήματα δύο ανθρώπων που συνυπάρχουν πάνω σε ένα νυφικό κρεβάτι».