Αρνητική η Επιτροπή Πολιτισμού στη χρήση του Θεάτρου Απόλλων για εκδηλώσεις με συντελεστές κάτω των οχτώ ετών

«Θα σεβαστούμε τον κανονισμό λειτουργίας»

Υπέρ της ισότιμης αντιμετώπισης και διαχείρισης όλων των αιτημάτων για την παραχώρηση του Θεάτρου Απόλλων, βάσει του ψηφισθέντος -από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου- κανονισμού λειτουργίας του εν λόγω χώρου, δήλωσαν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου.

Ένα από τα θέματα συζήτησης που έπεσε στο τραπέζι της Επιτροπής, ήταν το ηλεκτρονικό μήνυμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (με ημερομηνία αποστολής 17/10), στο οποίο η πρόεδρός του Νικολίτσα Αγγελοπούλου ζήτησε απάντηση στο αίτημα παραχώρησης του Θεάτρου Απόλλων για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη παράσταση του Σχολείου, που είχε σταλεί προς το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού από τις 18 Σεπτεμβρίου 2019.

Αυτούσιο το αίτημα του Συλλόγου

«Αιτούμαστε την παραχώρηση του θεάτρου Απόλλων για την πραγματοποίηση της χριστουγεννιάτικης σχολικής εκδήλωσης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης – Σύρου όπως γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία τέσσερα συναπτά έτη για τις ημερομηνίες 19-20 Δεκεμβρίου 2109. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο τις παραπάνω ημερομηνίες θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε για την διαθεσιμότητα του μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Να σημειώσουμε πως η Χριστουγεννιάτικη σχολική εκδήλωση του Σχολείου μας αποτελούσε πάντα, αυτά τα 4 έτη, μέρος του Χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με υπεύθυνη δασκάλα την κ. Ελισάβετ Αποστολίδου και υπό την επίβλεψη του Συλλόγου διδασκόντων και του Συλλόγου μας η συμπεριφορά και σχέση των παιδιών με το ιστορικό μας θέατρο υπήρξε πάντα υποδειγματική. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας έχουν μάθει μέσα από την χρήση του θεάτρου Απόλλων να το σέβονται και να το αγαπούν ενώ έρχονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου τους.

Τέλος να σας υπενθυμίσουμε πως εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Σχολείο μας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για εκδηλώσεις οπότε η χρήση του γειτονικού μας θεάτρου Απόλλων γίνεται και απαραίτητη εκτός από επιθυμητή. Να σημειώσουμε επίσης πως υπάρχει πάγιο και χρόνιο αίτημα προς την Δήμο για την πλήρη αποκατάσταση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων χωρίς έως σήμερα κανένα αποτέλεσμα - παρά την ένταξη του έργου, μαζί με άλλα, με προγραμματική σύμβαση σε χρηματοδότηση που έχει ήδη δοθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-.

 Η είσοδος θα είναι δωρεάν».

Πρώτιστη ανάγκη η ασφάλεια των παιδιών

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αλίκη Λεονταρίτη, κατόπιν προφορικής επικοινωνίας, κατέστη σαφές στην πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ότι βάσει του κανονισμού λειτουργίας του Θεάτρου Απόλλων που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και αρκετούς μήνες, δεν επιτρέπεται η επί σκηνής παρουσία παιδιών κάτω των 8 ετών για λόγους ασφαλείας. Δεδομένου ότι στις χριστουγεννιάτικες παραστάσεις του σχολείου λαμβάνει μέρος το σύνολο των μαθητών, προτάθηκε στην κ. Αγγελοπούλου η φιλοξενία της εκδήλωσης σε κάποιον άλλον χώρο (Κωνσταντίνος Τουλούπης στα Λύκεια, αμφιθέατρο 4ου Δημοτικού Ερμούπολης) ή η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο Θέατρο με τη συμμετοχή μόνο των μαθητών ηλικίας 8 ετών και άνω.

Όπως τόνισε η κ. Λεονταρίτη, ενώ όλα –σχεδόν- τα σχολεία έχουν σεβαστεί τον συγκεκριμένο όρο του κανονισμού, ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού επιμένει να αιτείται την παραχώρηση του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης για τις εκδηλώσεις του.

Δεδομένου ότι, ο Σύλλογος δεν έλαβε γραπτή απάντηση στο προ μηνός αίτημά του, απέστειλε νέο μέιλ προς το Τμήμα Πολιτισμού στο οποίο επισημαίνει τα εξής:

«Να σας θυμίσουμε πως εκκρεμεί ένα αίτημα παραχώρησης του Θεάτρου Απόλλων για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη παράσταση του Σχολείου μας από τις 18/09/2019, με αριθμό πρωτοκόλλου 27, το οποίο δεν έχει απαντηθεί. Κατόπιν πρόσφατης επικοινωνίας της προέδρου του Συλλόγου κ. Ν. Αγγελοπούλου με την αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Α. Λεονταρίτη έγινε σαφές από την αντιδήμαρχο πως είναι σε ισχύ ο κανονισμός λειτουργίας του Θεάτρου που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή. Ως εκ τούτου ζητάμε να συζητηθεί το αίτημα μας ως εξαίρεση στο επόμενο ΔΣ καθώς ο κανονισμός μας δίνει αυτή την δυνατότητα. Επίσης να υπενθυμίσουμε εξαιρέσεις που συνήθως γίνονται -και είναι απόλυτα δικαιολογημένο- όπως για παράδειγμα με την χορωδία Κυκλάδων».

Ίσα μέτρα, ίσα σταθμά

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι σύμφωνα με υπεύθυνης της Παιδικής – Νεανική Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων δεν είναι κάτω των οχτώ ετών. Παράλληλα, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής πως η κ. Αγγελοπούλου απευθύνθηκε για το ζήτημα αυτό και στον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, από τον οποίο έλαβε την ίδια απάντηση που της δόθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού.

«Όσο και να το είπαμε προφορικά, ο Σύλλογος ζητά να παραβούμε τον κανονισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως κατόπιν απάντησης από το Τμήμα, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου έχει το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμεί, να συγκεντρώσει 25 υπογραφές και να αιτηθεί την εξαίρεση του δικού τους σχολείου στο δημοτικό συμβούλιο. «Προσωπικά, θα σεβαστώ τον κανονισμό για όλους αυτούς τους λόγους που ψηφίστηκε», κατέληξε η κ. Λεονταρίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα μέλη της Επιτροπής τα οποία τόνισαν πως αν συμφωνήσουν στην εξαίρεση του 1ου Δημοτικού Σχολείου, θα υπάρξουν στην πορεία κι άλλα σχολεία του νησιού που θα ζητήσουν την ίδια μεταχείριση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καταψήφισε το αίτημα, εκτιμώντας πως τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δύσκολα θα εγκρίνουν την εξαίρεση στον κανονισμό του Θεάτρου Απόλλων, που πριν από έναν χρόνο ψηφίστηκε από τα ίδια.