Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Παραμυθένια Χριστούγεννα για τους μικρούς φίλους

  • Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:15

Αξέχαστες Χριστουγεννιάτικες στιγμές θα χαρίσουν στους μικρούς Ναξιώτες οι πολυαγαπημένοι ήρωες της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney “Frozen”, οι οποίοι φέτος ξεπηδούν από την κινηματογραφική οθόνη και τρυπώνουν στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» που βρίσκεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΛ Νάξου.

Θεατρικές παραστάσεις, αφήγηση παραμυθιών και Χριστουγεννιάτικων ιστοριών, εργαστήρια χειροτεχνίας, αλλά και αγώνας δρόμου περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, τα παιδιά θα γράψουν το γράμμα τους στον Άη-Βασίλη με τη βοήθεια των ξωτικών του. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από face painting, μπαλονοκατασκευές και κεράσματα. Λίγο αργότερα, θα πραγματοποιηθεί η διαδραστική παράσταση «Ρούντολφ…και του χρόνου», σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την εμφάνιση του Αγίου Βασίλη που θα έρθει για να μοιράσει τα δωράκια του στους μικρούς φίλους του.

Την επόμενη ημέρα, ο μάγος Sankara θα παρουσιάσει ένα μοναδικό show «ψευδαισθήσεων» επί σκηνής για μικρούς και μεγάλους.

2ο Santa Run Kids

Για δεύτερη χρονιά, ο Άη- Βασίλης και τα ξωτικά του θα τρέξουν μαζί με τους μικρούς αθλητές της Νάξου. Το 2ο Santa Run Kids θα διεξαχθεί το πρωί της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2019, με σημείο εκκίνησης την οδό Παπαβασιλείου. Σκοπός του αγώνα είναι οι συμμετέχοντες Αη Βασίληδες ηλικίας μέχρι 14 ετών να γίνουν μέρος μιας κεφάτης γιορτής! Η διαδρομή που θα διανυθεί είναι 1χλμ στην οδό Παπαβασιλείου και στην παραλιακή οδό και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Ο κάθε μικρός συμμετέχοντας θα παραλαμβάνει ένα σκουφάκι του Αη Βασίλη, το οποίο θα πρέπει να το φοράει κατά τη διάρκεια του αγώνα και ένα κουπόνι συμμετοχής για τη κλήρωση που θα γίνει μετά τη λήξη του Santa Run Kids, στην οποία κληρώνονται τρία ποδήλατα για ηλικίες ως 14 ετών! Δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση θα έχουν μόνο όσοι θα τρέξουν στον αγώνα.

Χριστουγεννιάτικη κάρτα σε μορφή βίντεο stop motion animation θα κατασκευάσουν το απόγευμα της Κυριακής παιδιά από 8 έως 14 ετών, αλλά και ενήλικες, που επιθυμούν να στείλουν φέτος τις ευχές τους με πρωτότυπο τρόπο.

Το ίδιο δημιουργικό θα είναι και το απόγευμα της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Λαμπερά στολίδια για το δέντρο μου», τα παιδιά θα ασχοληθούν με χριστουγεννιάτικες κατασκευές και θα φτιάξουν στολίδια για το δέντρο τους, διακοσμημένα με χρυσόσκονη, ασημόσκονη και άλλα λαμπερά υλικά.

Το επόμενο πρωί, τα παιδιά τρυπώνουν στην κουζίνα των ξωτικών του Άη-Βασίλη και φτιάχνουν μαζί τους τα πιο γλυκά και χριστουγεννιάτικα κουλουράκια του κόσμου.

Οι παραμυθένιοι «επισκέπτες» των Χριστουγέννων

Το «Σπίτι του Άη-Βασίλη» στη Νάξο θα επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, ο γνωστός σε όλους Καραγκιόζης. Χριστούγεννα…. και ο αγαπημένος λαϊκός ήρωας ψάχνει να βρει τρόπο να χορτάσει την πείνα του. Ο πιο εύκολος τρόπος, είναι ο ύπνος που ναι μεν, δεν δίνει φαΐ, αλλά δεν ζητάει κιόλας. Ο Χατζηαβάτης θέλοντας να πειράξει τον Καραγκιόζη, του λέει πως τις μέρες των Χριστουγέννων, βγαίνουν οι καλικάντζαροι. Ο Καραγκιόζης δεν τον πιστεύει, αλλά ο Χατζηαβάτης επιμένει πως οι καλικάντζαροι πειράζουν, όποιον κοιμάται. Ο Καραγκιόζης πέφτει για ύπνο και το όνειρο παίρνει…. ζωή !!!! » (26/12, στις 19:00).

O Πίτερ Παν, η Ντάμα Κούπα, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Κακός Λύκος και η Τίνκερμπελ φεύγουν από την παραμυθένια χώρα τους και έρχονται στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» για να πείσουν τα παιδιά να μην παραδοθούν στην τεχνολογία και να συνεχίσουν να τρέφουν αγάπη για τα βιβλία και κυρίως… τα παραμύθια. (27/12, στις 19:00). Την παράσταση «Η επιστροφή των παραμυθιών» σκηνοθετεί η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Κείμενο: Γεωργία Παρασκευά. Παίζουν: Γιάννης Μπόγρης, Νίκος Σταματόπουλος Μαριάνθη Κολιάκη, Βίκυ Πεντεδέκα, Κορνέλια Κυριάκη

Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019 θα διεξαχθεί εργαστήρι κατασκευών με χειροποίητη πλαστελίνη και την επόμενη ημέρα, τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία, βλέποντας μια εικόνα. Οι λάτρεις της ζωγραφικής θα σχεδιάσουν την δική τους Χριστουγεννιάτικη εικόνα σύμφωνα με μια ιστορία. Συντονίζει η Στέλλα Τσακωνιάτη.

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στις 12:00 θα παρουσιαστεί στον Άγιο Αρσένιο «Ο Ονειρούλης στον Μαγικό Κόσμο των Σχημάτων». Πρόκειται για μία διαδραστική παράσταση με παράλληλη προβολή stop motion animation, που θα εισαγάγει τα παιδιά στον κόσμο της γεωμετρίας με απλό, έξυπνο, ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, μέσα από την κίνηση, το παιχνίδι, τη φαντασία, τα συναισθήματα και τη χρήση της τεχνολογίας.

«Ο Ονειρούλης είναι ένα ιδιόρρυθμο σημείο που ζει στην Επιπεδοχώρα. Όπως όλα τα σημεία δεν έχει σχήμα ούτε μέγεθος. Δεν είναι μικρό ούτε μεγάλο. Ούτε ψηλό ούτε κοντό. Το μόνο που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα σημεία είναι ότι ονειρεύεται συνέχεια! Ώσπου μια μέρα, αποφασίζει να ονειρευτεί περισσότερο και να κινηθεί διαφορετικά , προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δημιουργώντας έτσι την δική του προσωπική Γραμμή. Ο Ονειρούλης και η Γραμμή θα συνεργαστούν και θα σχεδιάσουν παίζοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας, τον διασκεδαστικό κόσμο των σχημάτων που τόσο λαχταρούσαν. Θα ανακαλύψουν ότι όποια κι αν είναι τα όνειρά τους, αν τα πιστέψουν και βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, μπορούν να φτιάξουν τον δικό τους καινούργιο, καλύτερο κόσμο!»

Την παράσταση διαδέχεται μία εκπαιδευτική δράση που αποτελείται από προβολές πινάκων του Wassily Kandinsky και χριστουγεννιάτικες κατασκευές, η οποία στοχεύει στην κατανόηση του θέματος της παράστασης και στην εμβάθυνση των εννοιών που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Η θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης στην Κωμιακή και τον Κινίδαρο, τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.