Καινοτομία, πρωτοτυπία και πρωτοπορία της Σύρου στον τομέα της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας από το 2000 έως και σήμερα

Διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Η δυνατότητα γνωριμίας με τη βιομηχανική παράδοση και ιστορία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων προσφέρεται από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης κατά τη διάρκεια ισχύος των προληπτικών μέτρων, αλλά συνεχίζουν να ενδιαφέρονται γι’ αυτό.

Μέσα από τους χώρους και τις συλλογές του Μουσείου, το οποίο φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας, αναδύεται η καινοτομία, η πρωτοτυπία και η πρωτοπορία της Σύρου στον τομέα της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας.

Όπως σημειώνεται, μόνο στη Σύρο του 19ου αιώνα υπήρξαν οι προϋποθέσεις και οι συγκυρίες που επέτρεψαν την πρώτη ουσιαστική ανάπτυξη της βιομηχανίας ως μια ελληνομεσογειακή εκδοχή της βιομηχανικής επανάστασης και ταυτόχρονα τη δημιουργία μιας αστικής τάξης, που διαμόρφωσε καθοριστικά τον νεοκλασικό χαρακτήρα της νέας πόλης...της μαγικής Ερμούπολης.

Αποκορύφωμα μακροχρόνιας προετοιμασίας και συντονισμένων προσπαθειών μιας ομάδας διαπρεπών ιστορικών και άλλων επιστημόνων, με τη στήριξη της δημοτικής αρχής καθώς και μιας πλειάδας ανθρώπων που εργάστηκαν με πάθος και αφοσίωση, το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης εγκαινιάστηκε στις 12 Μαΐου 2000, επί Δημαρχίας Γιάννη Δεκαβάλλα από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Το Βιομηχανικό Μουσείο ως πυρήνας του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού της Ερμούπολης, διαγράφει την ιδιαίτερη πορεία του ως ένας από τους σημαντικότερους επισκέψιμους χώρους της Σύρου. Σε συνεργασία με επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, τεχνικούς, Συριανούς με αγάπη και μεράκι για τον τόπο τους και ιδιαίτερα για το Μουσείο όπως είναι ο Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το Μουσείο να διατηρεί τη φήμη που του αρμόζει ως χώρος όπου αναδεικνύεται η βιομηχανική κληρονομιά και η πολιτιστική ταυτότητα.

Επαφή με τον Πολιτισμό στα χρόνια του κορωνοϊού

Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Βιομηχανικό Μουσείο αποτελούν μία από τις δράσεις του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που υλοποιούνται από την αρχή της αναστολής λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού: παράδοση μαθημάτων σε συμμετέχοντες της Φιλαρμονικής από την αρχιμουσικό Alice Labarche, τιμητικό αφιέρωμα στο Θέατρο Απόλλων με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την επαναλειτουργία του (υλικό από παραστάσεις και εκδηλώσεις, μηνύματα δημιουργών), online μαθήματα του Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου με διαφορετικό θέμα κάθε εβδομάδα, αναρτήσεις εικαστικών που είτε έχουν πραγματοποιήσει είτε έχουν προγραμματίσει κάποια έκθεση στο νησί μας, διαδικτυακές ξεναγήσεις στη Μόνιμη Έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη με αφορμή τα 115 χρόνια από τη γέννησή του (10 Μαΐου).

Σημειώνεται επίσης, ότι το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου για τη φωτογραφική αποτύπωση στιγμών και καταστάσεων από την περίοδο της «καραντίνας» που θα αποτελέσουν το υλικό για μία μελλοντική θεματική έκθεση με ιστορική αξία.

Πληροφορίες σχετικά με το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και τα σημαντικά εκθέματά του αναρτώνται, εδώ και έναν μήνα, στη σελίδα του στο Facebook. Παρότι η είσοδος του Μουσείου προσωρινά παραμένει αναγκαστικά κλειστή, η καρδιά του θα εξακολουθήσει να χτυπά και να μεταφέρει στο κοινό ένα μέρος από τον πλούτο και τον παλμό του φιλόξενου μουσειακού χώρου που υπό άλλες συνθήκες αυτές τις μέρες θα υποδεχόταν τους πρώτους ανοιξιάτικους επισκέπτες του, σχολεία που είχαν επιλέξει τη Σύρο ως προορισμό των εκδρομών τους.

Ένας από τους σημαντικότερους επισκέψιμους χώρους του νησιού

Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για όποιον επισκέπτεται ή απλά ενδιαφέρεται για τη Σύρο. Σ' αυτό συγκεντρώνονται, καταγράφονται, συντηρούνται και τελικά παρουσιάζονται πολλά από τα σημαντικά τεκμήρια της ιστορίας αυτού του τόπου, μια διαδικασία που εξακολουθεί να συνεχίζεται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να παραχωρήσουν στο Μουσείο προσωπικά κειμήλια, σπάνια αντικείμενα, μηχανήματα και προϊόντα Συριανών εργοστασίων. Τέτοια αποκτήματα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία όταν είναι προσιτά στο ευρύ κοινό, κάτι που αντιλαμβάνονται απόλυτα οι δωρητές που τα παραχωρούν στο Μουσείο.

Αυτά τα αποκτήματα, ως εκθέματα του Μουσείου, είναι η ίδια η ιστορία του τόπου, είναι η Ερμούπολη και η Σύρος μιας άλλης εποχής.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης έχει υψηλή επισκεψιμότητα κατά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Κορυφαία εκθέματα του Μουσείου είναι τα πρωτότυπα σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ για το Δημαρχείο της Ερμούπολης και του Ιταλού Pietro Sampo για το Θέατρο "Απόλλων", τα ευρήματα από το ναυάγιο του ατμοπλοίου "Πατρίς", η σπάνια τετρακύλινδρη μηχανή πλοίου Doxford και το περίφημο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000 που παραγόταν στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου "Νεώριον" της Σύρου κατά τη δεκαετία του 1970 και εξαγόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κύριος εκθεσιακός χώρος του Μουσείου χωρίζεται σε 5 ενότητες: Δημιουργία της Ερμούπολης, Εμπόριο, Ναυτιλία, Ναυπηγείο "Νεώριον" και Βιομηχανική Ανάπτυξη.

Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που επιμελείται ο Υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα.