15ο Σεμινάριο Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Στον τρόπο με τον οποίο η τρέχουσα υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της αναμορφώνουν πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα στρέφεται το ενδιαφέρον του 15ου Σεμιναρίου Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ διοργανώνει το 14o Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Οι εργασίες του φετινού σεμιναρίου θα διεξαχθούν την περίοδο 17-19 Ιουλίου 2020 στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Η αποστολή προτάσεων για την ένταξή τους στο πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο διευκρινίζεται από τη διοργανώτρια ομάδα πως, θα υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής και αρκετές (και ίσως οι περισσότερες) παρουσιάσεις θα γίνουν διαδικτυακά. Επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο το σεμινάριο να γίνει πλήρως διαδικτυακά αν οι γενικότερες εξελίξεις δεν επιτρέψουν τη δια ζώσης διεξαγωγή του.

Εισαγωγή

Οι επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την εθνική οικονομία σε διάφορους κλάδους, καθώς η λειτουργία των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί καθοριστικά, με σημαντικό αντίκτυπο στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, σε θέσεις απασχόλησης αλλά και στην εξωστρέφεια. Από την άλλη πλευρά όμως είναι γεγονός ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας των μεγάλων κλαδικών οικοσυστημάτων αναδιατάσσονται. Αναμένεται επομένως μια αναπροσαρμογή (και μάλλον επέκταση) των δικτύων διανομής και παραγωγής, ώστε η σχετική εφοδιαστική αλυσίδα να έχει μεγαλύτερη ευελιξία. Σε αυτό το πλαίσιο πιθανόν να δημιουργούνται ευκαιρίες για το ελληνικό παραγωγικό σύστημα να διεκδικήσει μερίδιο από αυτήν την αναδιάταξη της παγκόσμιας παραγωγής. Ταυτόχρονα στο εγχώριο περιβάλλον, καταγράφηκε μια σημαντική αντίδραση προσαρμογής των πολιτών, των επιχειρήσεων αλλά και του Δημόσιου τομέα σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν ή να διατηρήσουν με κάποιο λειτουργικό τρόπο μέρος της δραστηριότητας και της παραγωγής τους σε διάφορα επιχειρησιακά επίπεδα. Ένας ξαφνικός - ίσως βιαστικός – ψηφιακός μετασχηματισμός φαίνεται να λαμβάνει χώρα καθώς παραδοσιακές επιχειρησιακές λειτουργίες και διαδικασίες της οικονομίας αναμορφώνονται ταχύτατα και προσαρμόζονται σε ψηφιακό πλέον περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό οι ενότητες του φετινού σεμιναρίου – στις οποίες η ομάδα διευρύνει τις πιθανές συμβολές με παρουσιάσεις - διαμορφώνονται ως εξής:

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι

Η υγειονομική κρίση του Covid-19 και η ιστορική διάσταση των πανδημιών: Πώς προέκυψαν, αντιμετωπίστηκαν αλλά και προσεγγίστηκαν από τα κράτη και τις κοινωνίες

 Ιστορική διάσταση: μαθήματα από το παρελθόν

 Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της κρίσης

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ

Η κρίση του Covid-19 και η επίδρασή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κράτους και της Οικονομίας.

 Δημόσια διοίκηση

 Εκπαίδευση

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που δημιουργούνται από την κρίση του Covid-19 μέσω και της αξιοποίησης της έρευνας

 Ομάδες start uppers

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV

Η κρίση του Covid-19 και το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, των Παγκόσμιων Αλυσίδων Αξίας (GVCs), της κινητικότητας των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

ΕΝΟΤΗΤΑ V

Η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής για την Ελλάδα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Το Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης διοργανώνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛ/ΛΑΚ, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Konrad Adenauer Stiftung.

Η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή Σεμιναρίου αποτελείται από τους: Γιάννη Καλογήρου, Θεόδωρο Καρούνο, Άγγελο Τσακανίκα, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, Ευάγγελος Σιώκα και Γεώργιο Σιώκα.

Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση

Η Ομάδα INFOSTRAG ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση και ανάλυση των προϋποθέσεων της λειτουργικής αξιοποίησής των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αλλά και του ρόλου των ΤΠΕ στην οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη. Η ερευνητική ομάδα έχει ασχοληθεί με θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικού επιχειρείν, με τις στρατηγικές ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας αλλά και με τον σχεδιασμό και τη στρατηγική διοίκηση της υλοποίησης μεγάλων προγραμμάτων που συνδέονται με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη θεμάτων όπως η ευρυζωνική πρόσβαση, το ανοιχτό λογισμικό, η αρχιτεκτονική των συστημάτων κ.ά.

Η ομάδα προήλθε από τον μετασχηματισμό, την αναδιάρθρωση και την μετονομασία το 2004 της «Ερευνητικής Ομάδας Τηλεπικοινωνιακής Οικονομίας και Πολιτικής» του ΕΒΕΟ του ΕΜΠ, που είχε ασχοληθεί στη δεκαετία του 1990 με ρυθμιστικά θέματα των τηλεπικοινωνιών, με την κατασκευή τεχνικο-οικονομικών μοντέλων για την οικονομική ανάλυση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, τον προσδιορισμό των τελών διασύνδεσης με άλλα δίκτυα καθώς και του κόστους παροχής καθολικής υπηρεσίας. Επίσης, είχε ασχοληθεί με θέματα αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού του κλάδου των τηλεπικοινωνιών αλλά και με το θέμα της αξιοποίησης της αγοραστικής δύναμης του κράτους για την άσκηση βιομηχανικής πολιτικής στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.