Ανοιχτές και πάλι οι πόρτες των πολιτιστικών χώρων της Σύρου

Πολιτισμός με ασφάλεια

Επαναλειτουργούν από χθες οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κάποιοι εκ των οποίων είναι δυστυχώς αναγκασμένοι, λόγω των νέων συνθηκών, να εορτάσουν -αθόρυβα και με λιγότερη λάμψη- σημαντικές επετείους που μαρτυρούν την μακρόχρονη προσφορά τους στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων,.

Το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων "φόρεσε" τα γιορτινά του και άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στο κοινό, ως επισκέψιμος πολιτιστικός χώρος σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου στην αρχική του μορφή ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης. Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα κατά την παραμονή τους εντός του κτιρίου και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις. Δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις από το Υπουργείο Αθλητισμού σχετικά με τη δυνατότητα ή μη και τους όρους πραγματοποίησης διοργανώσεων, το Θέατρο θα υποδέχεται προς το παρόν τους φίλους και υποστηρικτές της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθημερινά από τις 08:00 έως τις 16:00.

Είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το προσωπικό του οποίου άρχισε να ξεναγεί από χθες τους επισκέπτες του στους εκθεσιακούς χώρους του κτιρίου Κατσιμαντή, εξοπλισμένο με τις μάσκες του και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Σημειώνεται ότι η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων παραμένει για την ώρα κλειστή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τη διοργάνωση ανάλογων δράσεων. Το Βιομηχανικό Μουσείο λειτουργεί: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή (10:00-15:30), Σάββατο (10:00-15:30 & 18:00-20:00) και Κυριακή (10:00-15:00). Την Τετάρτη είναι κλειστό.

Η Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, εντός του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, είναι ανοιχτή: Τρίτη έως Παρασκευή (08:00-16:00) και Σάββατο (09:00-17:00). Κυριακή και Δευτέρα: κλειστή.

Οι χώροι των Εκθέσεων Μάρκου Βαμβακάρη και Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου λειτουργούν από Τρίτη έως Κυριακή (13:00 -21:00). Δευτέρα κλειστά.

Μεταξύ των χώρων στους οποίους έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν οι επισκέπτες της Σύρου περιλαμβάνονται: το Ενυδρείο Κινίου (Δευτέρα και Τετάρτη έως Κυριακή: 11:00-19:00), η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία (Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00-13:00) και το Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης (από Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00-16:00).

Σημειώνεται ότι στους πολιτιστικούς χώρους του νησιού έχουν απορροφηθεί και υπάλληλοι με δίμηνη σύμβαση εργασίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία τους.

Πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας, η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη. Οι επισκέπτες για τη προστασία τους, πρέπει να ακολουθούν τους ακόλουθους κανόνες:

- Απόσταση 1,5 μ. κατ' ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Είναι υποχρεωτική από τους επισκέπτες η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

- Η λειτουργία εστιατορίων/café στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.

- Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.

-Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.

- Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λ.π.

- Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λ.π.).

Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.