Δέσμευση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης με προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Συριανού δημιουργού που έχει αποφασιστεί από το 2019

Στον ορίζοντα και πάλι η Στέγη «Μάνος Ελευθερίου»

Στη δημιουργία ενός μικρού εκθετηρίου στο φουαγιέ του Θεάτρου Απόλλων με προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του Μάνου Ελευθερίου, η απώλεια του οποίου πριν από δύο χρόνια άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο των Γραμμάτων και της Τέχνης, προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Η βιτρίνα – δωμάτιο που θα διατεθεί στο επιβλητικό θέατρο της Ερμούπολης αποτελεί μέρος των προγραμματισμένων δράσεων με τις οποίες ο Δήμος θα τιμήσει τη μνήμη και το έργο του σπουδαίου δημιουργού, ο οποίος δεν έπαψε ούτε λεπτό να υμνεί και να αγαπά τον γενέθλιο τόπο του, τη Σύρο.

Το εγχείρημα ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν ερώτησης της συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θωμαής Μενδρινού σχετικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την εκτέλεση της ειλημμένης -από το 2019 απόφασης- περί δημιουργίας μόνιμης έκθεσης, αφιερωμένης στο Μάνο Ελευθερίου.

Σεβασμός στην επιλογή της οικογένειας

Υπενθυμίζοντας ότι ο Συριανής καταγωγής πεζογράφος, ποιητής, στιχουργός, μελετητής και συλλέκτης προσέφερε τα μέγιστα στο νησί του και ειδικότερα στον Δήμο μας, η κ. Μενδρινού ανέφερε εν συντομία το ιστορικό των αποφάσεων που αφορούσαν στην ίδρυση της Στέγης «Μάνος Ελευθερίου».

«Με την υπ’ αριθμόν 39 απόφαση του 2019 είχαμε εισηγηθεί τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης με προσωπικά αντικείμενα του Μάνου Ελευθερίου. Με την υπ’ αριθμόν 221 απόφαση του ίδιου έτους, εισηγηθήκαμε το «πρώην Πάνθεον» στην πλατεία Μιαούλη ως χώρο φιλοξενίας της έκθεσης. Η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα. Τέλος, με την 32 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του 2019, έγινε η αποδοχή 13 προσωπικών αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου, κυρίως επίπλων, δωρεά της αδερφής του, Ευαγγελίας Ελευθερίου προς τον Δήμο. Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στη Σύρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε συνέχεια της ερώτησης που έθεσε προ μηνών ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αλέξης Αθανασίου, αλλά και της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στο Δημαρχιακό Μέγαρο μεταξύ της κ. Ελευθερίου, του Δημάρχου κ. Λειβαδάρα και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, η κ. Μενδρινού ζήτησε να ενημερωθεί για τα βήματα του Τμήματος Πολιτισμούς σχετικά με τη δημιουργία της έκθεσης, δεδομένου ότι ο χώρος του «Πάνθεον» εμπίπτει στις αρμοδιότητές του με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε, πάρα πολλοί δήμοι, ακόμη και το Υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασαν στο παρελθόν την επιθυμία τους να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα – κειμήλια με σκοπό να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό στη μνήμη του σπουδαίου δημιουργού. Ωστόσο, πρόσθεσε πως επιλογή της οικογένειάς του ήταν να δωρηθούν στο νησί του προκειμένου το σχέδιο του Δήμου για το οποίο έδωσε τη συγκατάθεσή της, από το 2019, να περάσει στην πράξη.

Πλούσιο αρχείο με πολλούς επίδοξους «κυνηγούς»

Ερώτηση σχετική με το θέμα απηύθυνε και ο σύμβουλος Δομένικος Σαγκινέτος, υπογραμμίζοντας πως πέρα από τα έπιπλα που παραχωρήθηκαν στο νησί, ο Μάνος Ελευθερίου είχε επίσης στην κατοχή του ένα από τα σπουδαιότερα αρχεία που αφορούν στην ιστορία και τον πολιτισμό της Σύρου. Πρόσθεσε, δε, πως ο ίδιος αφιέρωσε σχεδόν τη μισή ζωή του αναζητώντας και αγοράζοντας από παλαιοπωλεία της Αθήνας αντικείμενα και έγγραφα που σχετίζονταν με το νησί μας. «Χάρη στο υλικό που συνέλεγε, κατάφερε να γράψει πέντε τόμους για το θέατρο, τη μουσική, την παιδεία και την κοινωνική ζωή της Ερμούπολης, τον 20ο αιώνα. Επιπλέον, είναι γνωστές οι πλούσιες συλλογές του από φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα αντικείμενα».

Υποστηρίζοντας ότι πολλοί φορείς της Αθήνας ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτό το αρχείο και να το τοποθετήσουν σε κάποιο χώρο που θα δημιουργήσουν στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου, ο κ. Σαγκινέτος προέτρεψε τόσο τον Δήμαρχο, όσο και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού να καταβάλουν προσπάθειες για να μη χαθεί το προαναφερθέν αρχείο, όπως τα αρχεία άλλων επιφανών Συριανών. Σημείωσε μάλιστα πως ο χώρος του πρώην Πάνθεον είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει και μέρος αυτού του αρχείου.

Διπλή τιμή

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση που είχε με την αδερφή του Μάνου Ελευθερίου. Ειδικότερα, επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προτάθηκε η ιδέα συστέγασης της μόνιμης έκθεσης με το Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων, με το σκεπτικό ότι το ένα θα ενίσχυε το άλλο. Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδάρα, η ιδέα αυτή προβλημάτισε την κ. Ελευθερίου, η οποία ζήτησε να δει το χώρο. Από την άλλη, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη ανέφερε στον Δήμαρχο πως για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας, θα πρέπει αρχικά να ληφθεί σχετική απόφαση του Δ.Σ., καθώς και να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο.

«Ακόμα δεν έχω πάρει επίσημη απάντηση από το Λ.Ε.Σ., ωστόσο έχω πληροφορηθεί ότι είναι κάτι που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να προχωρήσει» σημείωσε ο κ. Λειβαδάρας, εξηγώντας πως ο Δήμος θα φροντίσει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ειλημμένη απόφαση που αφορά στη δημιουργία της Στέγης «Μάνος Ελευθερίου» στο πρώην Πάνθεον. Τέλος, πληροφόρησε το σώμα και για τη δεύτερη πρόταση που τέθηκε στην κ. Ελευθερίου για τη δημιουργία ενός μικρού εκθετηρίου στο θέατρο Απόλλων με πράγματα του αδερφού της.

Στην εξαιρετική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της κ. Ελευθερίου αναφέρθηκε με τη σειρά της και η αρμόδια Αντιδήμαρχος. «Έχουν αποσταλεί οι διαστάσεις που η ίδια ζήτησε για το συγκεκριμένο χώρο και η έκθεση έχει ήδη δρομολογηθεί».