Η καλλιγραφία συναντά το animation και τα παιδιά πρωταγωνιστούν στη μαγεία της ψευδαίσθησης της κίνησης

Δύο συναρπαστικά εργαστήρια στο Animasyros 13

Ένας από τους βασικούς πυλώνες δραστηριότητας του Animasyros είναι τα προγράμματα άτυπης εκπαίδευσης ανιμέισον που διοργανώνονται, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσής του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όσο και κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε άλλους γειτονικούς σταθμούς. 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες-στόχους, έχοντας ως πρωταρχικές επιδιώξεις την εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με τις βασικές αρχές της τέχνης της εμψύχωσης και την καλλιέργεια της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης που επιτυγχάνονται μέσω της συμμετοχής τους στη δημιουργία μιας πρωτότυπης ταινίας ανιμέισον.

Ο 13ος κύκλος του Animasyros θα διεξαχθεί από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου 2020 και περιλαμβάνει δύο συναρπαστικά εργαστήρια animation για παιδιά και εφήβους.

Εφαρμόζοντας όλα τα προληπτικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, οι θέσεις θα είναι αυστηρά περιορισμένες (10) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις συμμετοχές.⠀

Φέτος, στις εκπαιδευτικές ενότητες του Animasyros, η καλλιγραφία συναντά το animation, ενώ το μπλε ζωοτρόπιο κάνει τα παιδιά πρωταγωνιστές στην μαγεία της ψευδαίσθησης της κίνησης.

Κινούμενη Καλλιγραφία

Τι συμβαίνει στην πλατεία Δημαρχείου και στα στενά της πόλης;  Φτερά, πένες και καλάμια, παλιά χαρτιά που μυρίζουν αναμνήσεις και μελάνια φτιαγμένα από κάθε λογής υλικά θα ενωθούν καλλιγραφικά. Θα γίνουν πρωταγωνιστές σε ένα animation, που θα μας μεταφέρει σε μια παλιά εποχή και μια σικάτη Κλωστηρού που έγινε τραγούδι. Στο φετινό εργαστήριο stop motion για εφήβους με την καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου και την animator Ιωάννα Γιακουμάτου, η καλλιγραφία ενώνεται με το animation και αιωρούμενοι στίχοι του Μάρκου Βαμβακάρη θα ταξιδέψουν στη Ερμούπολη. Η ιστορία θα ξεδιπλωθεί καρέ-καρέ και εκατοντάδες φωτογραφίες θα τη συνθέσουν σε ένα πολυδιάστατο stop-motion.

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου 2020 (17:00-20:00), στο χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων.

Blue Zoetrope

Στο πλαίσιο ενός ξεχωριστού εργαστηρίου stop-motion ειδικά σχεδιασμένου για παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, οι συμμετέχοντες φωτογραφίζονται και ποζάρουν σε μικρές λούπες animation, παίρνοντας μια γεύση για το πως δουλεύει η κίνηση σε ένα καρέ-καρέ γύρισμα. Έπειτα, μέσα από τη χαρτοκοπτική και τη βοήθεια του εκτυπωτή, οι μαθητές μετατρέπονται σε πολύχρωμες σιλουέτες που τοποθετούνται στο καρουζέλ του ζωοτροπίου. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν ζωντανά την μαγεία της ψευδαίσθησης της κίνησης με πρωταγωνιστές τους ίδιους! ⠀

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στις 23 &  24 Σεπτεμβρίου 2020 (17:00-20:00) στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης με εκπαιδευτές την Ελένη Μούρη και τον Φωκίωνα Ξένο.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως 19/9, αποστέλλοντας e-mail στα: education2@animasyros.gr, education@animasyros.gr, συμπληρώνοντας τον τίτλο του εργαστηρίου, το ονοματεπώνυμο παιδιού και κηδεμόνα, καθώς και το τηλέφωνο επικοινωνίας.