Επιχορήγηση πολιτιστικών δράσεων των Κυκλάδων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Καλλιτεχνική παραγωγή μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία

Το υψηλής ποιότητας πολιτιστικό προϊόν που παράγεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων μέσα από αξιόλογες πρωτοβουλίες που διαρκώς εξελίσσονται, ακολουθώντας παράλληλα τις επιταγές της νέας εποχής και αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αναγνωρίζεται, επιβραβεύεται και ενισχύεται.

Τρεις πολιτιστικές δράσεις της Σύρου με διαφορετικό αντικείμενο, αλλά κοινή την επιθυμία για ανάδειξη της πολύπτυχης φυσιογνωμίας του νησιού, φιλόξενου τόπου για κάθε μορφή τέχνης, περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 164 δράσεις που επιχορηγούνται από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το συνολικό ποσό των 1.828.140 ευρώ.

Οι δράσεις αυτές αφορούν στον Ψηφιακό Πολιτισμό, στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και σε δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, οι Ομάδες Εργασίας, πρότειναν την επιχορήγηση και παραχώρηση αιγίδας, σε 83 προτάσεις Ψηφιακού Πολιτισμού, 50 οι οποίες αφορούν την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και 31 προτάσεις για δράσεις Μουσείων σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απηύθυνε πρόσκληση προς τους φορείς για την υποστήριξη έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την προώθηση υψηλής ποιότητας σύγχρονου ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού, αλλά και την παραγωγή ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος. Η καλλιτεχνική παραγωγή και έκφραση, μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία και τα νέα μέσα, μπορεί να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, ειδικά στις παρούσες συνθήκες που η εμπειρία του ζωντανού θεάματος, της πολιτιστικής δράσης, αναπόφευκτα προσαρμόζεται στα δεδομένα που επιβάλλει η προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, με διαφορετικές προσκλήσεις, το ΥΠΠΟΑ υποστηρίζει δράσεις, που σχετίζονται αφενός με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, δεδομένου ότι είναι ένας τομέας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνον πολιτιστικό, αλλά και αναπτυξιακό, καθώς προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τοπικών κοινωνιών προσδίδοντάς τους νέα δυναμική,  αφετέρου με τα Μουσεία και τις Συλλογές που αφορούν στον Νεότερο Πολιτισμό, ενισχύοντας τα στοιχεία που αποτυπώνουν τη λαϊκή έκφραση των τοπικών κοινοτήτων.

Ψηφιακός Πολιτισμός

Στην πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ για προτάσεις δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού, υποβλήθηκαν 325 προτάσεις, αριθμός-ρεκόρ. Ανάλογη συμμετοχή στο παρελθόν με   τόσες προτάσεις σε πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ δεν υπάρχει. Για το λόγο αυτό, αλλά και δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας καθώς και της υψηλής ποιότητας προτάσεων αποφασίστηκε ο διπλασιασμός του αρχικά προϋπολογισμένου ποσού επιχορήγησης. Έτσι, χρηματοδοτούνται 83 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό €1.200.000. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η πρόταση του αγαπημένου κινηματογραφικού φεστιβάλ SIFF, “Off/season, On/line: Αναπτύσσοντας το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) ως πλατφόρμα ψηφιακών δράσεων”, η οποία θα λάβει το ποσό των 13.000 ευρώ. Οι εγκεκριμένες προτάσεις καλύπτουν ένα ευρύ πολιτιστικό φάσμα: Ψηφιοποίησε αρχειακού υλικού, ψηφιακές δράσεις καλλιτεχνικής εκπαίδευσης,  ψηφιακές παραστάσεις, εκθέσεις και ξεναγήσεις, ψηφιακά πολιτιστικά παιχνίδια, μουσειοσκευές και διαδραστικές εφαρμογές,   δημιουργία προσβάσιμου ψηφιακού υλικού σε ΑμεΑ.

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση σε δράσεις που αφορούν στη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτήν, χρηματοδοτούνται 50 προτάσεις, με το συνολικό ποσό των 387.540 ευρώ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι δράσεις «Ago digital artistic residence Πρόγραμμα ψηφιακής φιλοξενίας καλλιτεχνών» του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου και «Η Ερμούπολη Αφηγείται» της Μη Κυβερνητικής & Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας HERMeS που ασχολείται με την καταγραφή, διάσωση, διαχείριση και διάδοση της υλικής και άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών. Οι δύο παραπάνω δράσεις επιχορηγούνται με 5.000 ευρώ.

Οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα λάβουν κι άλλες σημαντικές δράσεις που αναπτύσσονται στο νομό των Κυκλάδων. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται και οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα». Το βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ που διεξάγεται κάθε Αύγουστο επιχορηγείται με το ποσό των 10.000 ευρώ για την «Ψηφιακή Πλατφόρμα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου». Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω φεστιβάλ  έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος. Είναι σχεδιασμένο πάνω στα χαρακτηριστικά και την κλίμακα του χωριού, αναδεικνύοντας με σεβασμό την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη φυσιογνωμία αυτού του τόπου. Έχει στόχο τη βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα.  Η συμμετοχή και η αλληλεπίδραση των κατοίκων, των επισκεπτών και των εθελοντών συνεργούν σε ένα ξεχωριστό, δημιουργικό αποτέλεσμα.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία διακρίνουμε επίσης το «Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο», που θα λάβει 7.500 ευρώ για την «Ερμηνεία και ανάδειξη υλικής & άυλης κληρονομιάς σε σχέση με το αγροτικό τοπίο, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας & επιστημόνων, σε 4 τοποθεσίες της Άνδρου». Σκοπός του φορέα είναι η συμβολή του στην κοινωνική αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και εργαλείων της, αφενός μέσα από τη διερεύνηση, κατανόηση, ανάδειξη πεδίων και ζητημάτων που αφορούν το σύγχρονο γίγνεσθαι κατά κύριο λόγο στην νήσο Άνδρο, δευτερευόντως σε άλλες περιοχές της ημεδαπής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εν γένει στο εξωτερικό, αφετέρου μέσα από το σχηματισμό και υλοποίηση προτάσεων και δράσεων καλών πρακτικών (best practices) έναντι των εκάστοτε πεδίων και ζητημάτων.

Με το ποσό των 5.000 ευρώ επιχορηγείται η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Υποστήριξης Αρχαιολογικών Μουσείων και Μνημείων Κυκλάδων «ΚΥΚΛΑΣ». Η πρότασή της αφορά στα «Λευκά των Κυκλάδων: Νωπά τυριά της Μυκόνου και της Τήνου. Στοιχεία αγροδιατροφικής κληρονομιάς, πολιτισμικής διαδρομής και γαστρονομικής τους παρουσίας στο νησιωτικό τουριστικό προϊόν».

Δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού

Στην αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση σε δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, χρηματοδοτούνται 31 προτάσεις, με το συνολικό ποσό των 240.600 ευρώ. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν εκδόσεις, εκθέσεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και έργα ψηφιακής υποδομής. Μεταξύ αυτών, το Πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου για το οποίο ο Δήμος Άνδρου επιχορηγείται με 5.000 ευρώ, η Κατασκευή ενιαίας πλατφόρμας των Μουσείων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων (10.000 ευρώ) και η Ψηφιοποίηση του αρχείου του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας “Δ. Νομικός” (15.000 ευρώ).