Πρόταση για την εξασφάλιση ηλεκτρονικής πλατφόρμας με πλήθος ψυχαγωγικών – δημιουργικών δράσεων για έναν ολόκληρο μήνα

"Χριστουγεννιάτικο Διαδικτυακό Χωριό" για τα παιδιά της Σύρου

Με δεδομένη τη δυσκολία οργάνωσης εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του Covid-19, η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναζήτησε εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας των μικρών κατοίκων και επισκεπτών του νησιού με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλειά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η αποδοχή της πρότασης της εταιρείας «Long Vehicle Productions» για την πρόσβαση του Δήμου σε ένα «Χριστουγεννιάτικο διαδικτυακό χωριό». Η πρόταση αφορά, ειδικότερα, στην εξασφάλιση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα εγκατασταθεί στη σελίδα του Δήμου και για ένα μήνα – όλες τις ημέρες των Χριστουγέννων- θα εκπέμπει κυρίως ζωντανά.

Σε αυτή την πλατφόρμα, τα παιδιά θα μπορούν να μπαίνουν με τον κωδικό που θα προμηθεύονται από τον Δήμο για να ζήσουν και να διασκεδάσουν με όλες τις δραστηριότητες ενός Χριστουγεννιάτικου χωριού. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και ζωντανά στις δράσεις, έτσι ώστε και αυτή την –ιδιαίτερη- χρονιά, να μην τους λείψει η χαρά των Χριστουγέννων.

Καλλιτεχνικά δρώμενα και εκπαιδευτικά μαθήματα

Το «Χριστουγεννιάτικο διαδικτυακό χωριό» θα συνδέεται ζωντανά με το χωριό του Άη-Βασίλη στο Ροβανιέμι της Φιλανδίας, μεταδίδοντας συναρπαστικές στιγμές της καθημερινότητάς του, ενώ καθημερινά θα μεταφέρει τους φίλους τους στο εργοστάσιο των παλιών παιχνιδιών στο οποίο θα πραγματοποιούνται καθοδηγούμενα μαθήματα παιξίματός τους.

Μέσω της δράσης, τα παιδιά θα γνωρίσουν έναν καινούριο φίλο, τον Ε;ΤΙ; και τη ζωή του στον μακρινό Πλανήτη των Χριστουγεννιάτικων Δέντρων. Ο εξωγήινος φίλος μας θα γνωριστεί με έναν εξερευνητή της Γης», που θα του μάθει πάρα πολλά πράγματα για τον πλανήτη μας και εμάς τους Γήινους.

Στο πρόγραμμα του Χωριού περιλαμβάνονται παιδικές συναυλίες, εκπαιδευτικά μουσικά βίντεο και live karaoke. Ο μουσικοσυνθέτης, θεατρικός παραγωγός και συγγραφέας Τάσος Ιωαννίδης, δημιουργός του project “Λάχανα & Χάχανα” θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια, καθώς και αποσπάσματα παλιών και νέων θεατρικών του έργων και πολλές επιμορφωτικές δράσεις για παιδιά.

Οι μικροί φίλοι θα περιηγούνται καθημερινά στο Μουσείο Χαμένων Αξιών (η αξία της αγκαλιάς, το φιλί στον παππού και τη γιαγιά, η αξία της σκανταλιάς, το Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι, η χαρά της προσμονής του Άη- Βασίλη).

Η ιστορία του μίζερου τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, που θεωρεί τα Χριστούγεννα… «απάτη», θα ζωντανέψει μέσα από ένα καθημερινό σήριαλ. Στη δεύτερη σειρά μυθοπλασίας του χωριού μια παρέα από κούκλες θα μας αφηγηθούν καθημερινά την ιστορία των Χριστουγέννων. Τέλος, θα παρακολουθούμε σκηνές από τις ζωές των ξωτικών, όπου η σκανταλιά είναι επιτρεπτή και απενεχοποιημένη.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα πραγματοποιούνται μαθήματα κατασκευής Χριστουγεννιάτικων στολιδιών, καρτών διακόσμησης, ζωγραφικής, χριστουγεννιάτικων γλυκών και ζαχαρωτών, Magic Lessons από γνωστό και καταξιωμένο Μάγο, μαθήματα θεάτρου σκιών (κατασκευή και χειρισμός φιγούρας), καθώς και μαθήματα χριστουγεννιάτικων χορογραφιών από το ξωτικό των Χριστουγέννων.

Το παιδικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αφηγήσεις χριστουγεννιάτικων ιστοριών και παραμυθιών  ιστορίες και παραμύθια από αγαπημένους ηθοποιούς και να παρακολουθήσει βραβευμένες παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθεάτρου, μαριονέτας και καραγκιόζη.

Το Χριστουγεννιάτικο Διαδικτυακό χωριό περιέχει ακόμα: διαγωνισμός καλύτερης χριστουγεννιάτικης διακόσμησης σπιτιού και δέντρου (με φωτογραφίες από drone), διαγωνισμό δημιουργίας για το γούρι της χρονιάς, ζωντανή επιμορφωτική στήλη με θέματα τέχνης και φύσης, φιλοζωική δράση και γνωριμία με αγαπημένα ζώα των Χριστουγέννων (ταράνδους, ελάφια κ.α.), παιχνίδια με Χριστουγεννιάτικα θέματα και δυνατότητα επαναπροβολής βίντεο προηγούμενων ημερών, εκτυπώσιμες χρωματιστές σελίδες, ιστορίες και μουσική ύπνου.

«Η αξία της προσφοράς στα παιδιά δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμη»

Όλα τα γυρίσματα και οι live εκπομπές θα γίνουν σε πραγματικό χριστουγεννιάτικο χωριό, φτιαγμένο για τις ανάγκες του εγχειρήματος σε ειδικά διαμορφωμένα studios και φυσικούς χώρους, εξασφαλίζοντας έτσι τη ζεστασιά και τη θαλπωρή των εορτών.

Η πλατφόρμα  που προσφέρεται από την εταιρεία για ένα μήνα θα εκπέμπει καθημερινά και θα κρατάει συντροφιά στα παιδιά για 16 ώρες το 24ωρο. Οι 6 ώρες θα είναι live (16:00-22:00). Αυτές τις ώρες τα παιδιά θα μπορούν να απολαύσουν ένα «πλούσιο» άκρως χριστουγεννιάτικο ψυχαγωγικό – δημιουργικό πρόγραμμα φτιαγμένο από ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους. Θα μπορούν να επικοινωνήσουν, να συμμετέχουν ενεργά, να παίξουν και να δημιουργήσουν προκειμένου… να μη βιώσουν την έλλειψη των χριστουγεννιάτικων εορτών.

“Τίποτα δεν μπορεί να μετριάσει την παιδική δίψα για τη χριστουγεννιάτικη χαρά, οφείλουμε να την προστατέψουμε με όσα μέσα διαθέτουμε. Εμείς προτείνουμε τα παιδιά να ζήσουν και φέτος την Μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανά μέσω διαδικτύου και live streaming”, σημειώνουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, Φώτης Σπύρος και Νίκος Χρηστίδης.

Η Long Vehicle Productions, δραστηριοποιείται στο χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων, που αφορούν στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια της παραγωγής. Είναι μια ευέλικτη εταιρεία, που απαρτίζεται από νέους ανθρώπους, με κέφι και δημιουργικότητα και βασικό στόχο την κατάθεση και υλοποίηση νέων ιδεών, που όμως έχουν άξονα αιχμής, την κοινωνική ευαισθησία, την παράδοση, την μυθολογία και την ιστορία της χώρας μας.

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου διαδικτυακού anti-covid χωριού ανέρχεται στις 5.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.). Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται: έξοδα παραγωγής & υλοποίησης, τεχνική επεξεργασία, 24ωρη τεχνική υποστήριξη, πνευματικά δικαιώματα, αμοιβές καλλιτεχνών, δημιουργών, τεχνικών και λοιπών συντελεστών, καθώς και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Η πρόταση της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αλίκης Λεονταρίτη για την εξασφάλιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη. Μειοψήφησε ο Γιάννης Δεσύπρης, εκφράζοντας τη γνώμη ότι η θαλπωρή των Χριστουγέννων δημιουργείται μόνο μέσω της προσωπικής επαφής που προσφέρουν τα ζωντανά θεάματα κι όχι μέσω των απρόσωπων διαδικτυακών δράσεων που παρουσιάζονται στα παιδιά μέσω μιας ψυχρής οθόνης.

Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκφράστηκε προβληματισμός σχετικά με την ήδη παρατεταμένη έκθεση των παιδιών στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών λόγω των πλατφορμών εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και εξετάστηκε η πιθανή δυνατότητα τοπικών παραγόντων για τη δημιουργία αντίστοιχων δράσεων, διαδικτυακών ή ζωντανών, αναλόγως των συνθηκών.

Η εισήγηση της Επιτροπής για την παροχή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Χριστουγεννιάτικο Διαδικτυακό Χωριό», παραγωγή της Long Vehicle Productions θα τεθεί προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.