Στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros και του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Κοινό αφιέρωμα στην Ελευθερία

Ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο που αγγίζουν την έννοια της ελευθερίας και την πράξη της προσωπικής και κοινωνικής επανάστασης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της 14ης διοργάνωσης του Animasyros, που θα απολαύσουμε από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το μεγαλύτερο στο είδος του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και ένα από τα 20 σημαντικότερα παγκοσμίως, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αντλεί φέτος έμπνευση από τη γνωστή φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στον λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα, “Ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας […], και εκάμαμε την Επανάσταση.”, αφιερώνοντας την ετήσια θεματική του στην Ελευθερία. Σημειώνεται μάλιστα πως το Animasyros έχει ήδη τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η διοργάνωση θα είναι πλημμυρισμένη με τα χρώματα της Επιτροπής που έχει στηθεί για τον εορτασμό των 200 ετών.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα συνδιοργανώνεται με το Φεστιβάλ Δράμας, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που ξεκινά να αναπτύσσεται για πρώτη χρονιά. Οι ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν αρχικά στη Δράμα και εν συνεχεία, στην Ερμούπολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για τα animation της Δράμας και αντίστοιχα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Γιάννης Σακαρίδης θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Animasyros.

«Δημιουργείται μεταξύ μας μια στρατηγική και μακρόπνοη συνεργασία», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Καραμητσάνης. Καθιστά δε γνωστό πως, πρόκειται στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο pitching για σχέδιο ταινίας μικρού μήκους (μυθοπλασίας ή κινουμένων σχεδίων).

Μία πρώτη γεύση από το Animasyros 2021

Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του Animasyros εμπλουτίζει τις διαγωνιστικές κατηγορίες του και έτσι στις ήδη υπάρχουσες (Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα, διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους/Βραβείο Κοινού, διαγωνιστικό τμήμα για την καλύτερη ελληνόφωνη ταινία, τμήμα τηλεοπτικών και κατά παραγγελία ταινιών) προσθέτει δύο νέα βραβεία για τα προγράμματα ταινιών που απευθύνονται σε παιδιά, K.ID.S, καθώς και το βραβείο καλύτερης ταινίας ανιμέισον LGBTQI, Animapride. Εκτός από τα διαγωνιστικά τμήματα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Animasyros πλαισιώνεται και από το πληροφοριακό πρόγραμμα, το Διεθνές Πανόραμα, που περιλαμβάνει ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο.  

Μαζί με το Animasyros, επιστρέφει στη Σύρο και η Agora, που φέτος θα έχει μεσογειακό χρώμα. «Προσπαθούμε να φέρουμε καλλιτέχνες από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το παγκόσμιο και κυρίως το περιφερειακό ενδιαφέρον».

Τα εργαστήρια που θα διεξαχθούν κατά τις ημέρες του φεστιβάλ θα είναι συνολικά πέντε. Μετά από έναν χρόνο αποχής λόγω των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και τα μέλη των ΚΑΠΗ θα έχουν και πάλι την ευκαιρία, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να συμμετέχουν και πάλι στις εκπαιδευτικές δράσεις του Αnimasyros, μεγάλος υποστηρικτής των οποίων είναι σταθερά το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας  (ΕΚΟΜΕ).

Προγραμματίζεται επίσης μία εικαστική έκθεση με θέμα την Ελευθερία του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία.  

Στο πλαίσιο του Animasyros 2021 θα απονεμηθούν τα βραβεία στους τρεις νικητές του διεθνούς διαγωνισμού animation για το νέο τηλεοπτικό σποτ της μασκότ της Blue Star Ferries, “Bluestarino”. Ο πρώτος νικητής θα λάβει το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ, ενώ στον δεύτερο και τον τρίτο νικητή θα δοθούν εισιτήρια για τους διαγωνισμούς της Blue Star Ferries.

Ο σχεδιασμός της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον κ. Καραμητσάνη, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η χρήση του Θεάτρου Απόλλων, η ομάδα έχει ετοιμάσει και φέτος ένα εναλλακτικό πλάνο, στα πρότυπα του περσινού, με πολλές υπαίθριες προβολές, που αποτελούν άλλωστε και μια σταθερά του φεστιβάλ επί σειρά ετών. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ψηφιακή πλατφόρμα την οποία επισκέφτηκαν πέρυσι εντός 5 ημερών περισσότεροι από 6.000 χρήστες του διαδικτύου, αναπτύσσεται και εξελίσσεται με στόχο τη μόνιμη αξιοποίησή της είτε με είτε χωρίς περιοριστικά μέτρα.