Συμβολή της Δρ. Ελπίδας Πρίντεζη-Καμπέλη στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σύρου: Από τον 16ο αιώνα μέχρι την Επανάσταση και την ίδρυση της Ερμούπολης

Η Σύρος στους αιώνες της Τουρκοκρατίας

  • Τετάρτη, 30 Ιουνίου, 2021 - 06:10

Επιχειρώντας να συνεισφέρει το λιθαράκι της στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου μας, η Δρ. Ελπίδα Πρίντεζη-Καμπέλη αξιοποίησε όλη την παλιά γνώση, προσθέτοντας ό,τι καινούριο έχει προκύψει στην πορεία των Ιστορικών χρόνων.

Το νέο της βιβλίο με τίτλο «Η Σύρος στους αιώνες της Τουρκοκρατίας» αποτελεί μια Σύνοψη της Ιστορίας της Σύρου, σύντομη, αφαιρετική και σε γλώσσα απλή, χωρίς να χάνει το επιστημονικό της ενδιαφέρον.

Σε αυτό, δημοσιεύονται: πληθώρα Ιστορικών, Λαογραφικών και Πολιτιστικών στοιχείων, πληροφορίες για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού (Λοιμό, Πειρατεία, Φορολογία, φτώχια), τα δεινά που υπέφεραν οι κάτοικοι, από Βενετούς και Τούρκους κατακτητές, από τους Τουρκοβενετικούς πολέμους και τους Πειρατές. πληροφορίες για το Φυσικό Περιβάλλον (Χλωρίδα και Πανίδα), την Αγροτική οικονομία, το Εμπόριο και τη Ναυτιλία, πληροφορίες για την καταγωγή και τη Γλώσσα των Συριανών (αναδημοσιεύονται τα παλαιότερα Ιστορικά έγγραφα της Σύρου), την Αυτοδιοίκηση, το Εθιμικό Δίκαιο (Leggi e Capitoli di Sira 1694-1812), την Εκπαίδευση, την Ενδυμασία, την Κοινωνική ζωή, τα Ήθη και τα Έθιμα.

Επιπλέον, δημοσιεύονται παλιοί χάρτες του νησιού, οι σφραγίδες DELLA COMUNITA DI SIRA και σπάνια χειρόγραφα, ενώ ο ερευνητής παραπέμπεται σε αντίστοιχη, πλούσια Βιβλιογραφία, που τον κατευθύνει σε πληθώρα αρχειακών πηγών.

Στις σελίδες του βιβλίου «Η Σύρος στους αιώνες της Τουρκοκρατίας», ο αναγνώστης θα ζήσει τη σκοτεινή εκείνη Ιστορική περίοδο σε όλες της τις εκφάνσεις, συγκρίνοντας αναπόφευκτα το σήμερα με το χθες και  θα σχηματίσει μια εμπεριστατωμένη Ιστορική εικόνα και μια συμπυκνωμένη Ιστορική γνώση για το νησί μας, αφού εκτός από το καθαρό Ιστορικό μέρος, το πλήθος των διαθεματικών πληροφοριών θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη – μελετητή.

Βιογραφικό της συγγραφέως

Η Δρ. Ελπίδα Πρίντεζη – Καμπέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο. Είναι εκπαιδευτικός με επιμόρφωση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και στην Πρόληψη κατά της Βίας. Κατέχει Διδακτορικό τίτλο, Ιστορίας & Νεοελληνικού Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα Διδακτορικής Διατριβής: «Η Ιστορία της Εκπαίδευσης στη Σύρο, κατά τον 17ο – 19ο αιώνα».

Υπηρέτησε πολλά χρόνια τη Δημόσια Εκπαίδευση ως Νηπιαγωγός σε σχολεία της Σύρου, ως υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων, όπου εργάστηκε για το Περιβάλλον και τους σκοπούς της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προωθώντας στα σχολεία των Κυκλάδων σχετικά προγράμματα και οργανώνοντας πολλά Σεμινάρια Επιμόρφωσης και Ημερίδες.

Μέχρι τη συνταξιοδότησή της υπηρέτησε ως Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Κυκλάδων & Δωδεκανήσου. Από τη θέση αυτή, οργάνωσε πολλά Επιμορφωτικά Σεμινάρια και Ημερίδες για Νηπιαγωγούς, καθώς και απογευματινές ημερίδες για γονείς και δίδαξε ως συνεργάτης στο Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών Ρόδου.

Ως συνταξιούχος, συνεχίζει να εργάζεται σιωπηλά και αθόρυβα για την ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας της Σύρου και τη διατήρηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Το βιβλίο της «Η Σύρος στους αιώνες της Τουρκοκρατίας» τυπώθηκε από την ΤΥΠΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΑΕ.