Το Stray Art Festival επιστρέφει και το γιορτάζει με μία ξεχωριστή pre-festival συνάντηση σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

Come Clean!

Ένας μήνας απομένει μέχρι τη φετινή περιπλανώμενη γιορτή της Τέχνης του Δρόμου στο νησί της Σύρου. Το γνωστό σε όλους «Stray Art Festival» θα λάβει χώρα για 5η χρονιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ένα άκρως δημιουργικό τριήμερο.

Οι συνεχείς αλλαγές των μέτρων και η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία δεν επιτρέπουν τη διοργάνωση ενός πλήρους φεστιβάλ με όλων των ειδών τα θεάματα του δρόμου - μουσική, θέατρο, χορό και άλλα – όπως γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. Παρόλα αυτά, στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνονται τοιχογραφίες και εκθέσεις στο κτιριακό συγκρότημα των Λυκείων της Σύρου, στην περιοχή Μάννα από τις 10 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2021. Στην περίπτωση που τα μέτρα το επιτρέψουν, οι διοργανωτές θα ήθελαν πολύ να συμπεριλάβουν και μουσικά και παραστατικά δρώμενα μικρής κλίμακας.

Αν λοιπόν ασχολείσαι με το graffiti, τη μουσική, τις παραστατικές τέχνες ή εκθέτεις τις δημιουργίες σου, το «Stray Art Festival» σε προσκαλεί να προσθέσεις και τη δική σου πινελιά και να μοιραστείς το πάθος σου για την κουλτούρα του δρόμου! Θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που βρίσκονται κοντά/στη Σύρο κατά τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ.  

Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη την ανθρωπότητα

Το Stray Art Festival 2021 είναι αφιερωμένο στο Περιβάλλον, με τις εξής θεματικές υπό-κατηγορίες τις εξής:

- Υδάτινο και Χερσαίο Περιβάλλον

- Προστασία της Φύσης και των Ζώων

- Οικολογική Επανάσταση ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή

Ωστόσο, μιλώντας για Περιβάλλον, στην πραγματικότητα δεν μιλάμε απλά και μόνο για τα δέντρα και τα ζώα.

Το Περιβάλλον είναι η ζωή μας η ίδια, ενταγμένη στο οικοσύστημα που μας αγκαλιάζει, μας θρέφει και μας μεγαλώνει. Είναι παιδεία, είναι ανθρωπιά, είναι σεβασμός και πολιτισμός.

Μιλώντας για Περιβάλλον αναπόφευκτα μιλάμε και για τις καταστροφές μεγάλης κλίμακας όπως οι πυρκαγιές, η ρύπανση, οι πλημμύρες, η μόλυνση, οι πανδημίες, οι πόλεμοι και άλλα δεινά που οδηγούν τα οικοσυστήματα - φυσικά, τεχνητά ή κάτι ενδιάμεσο - σε κρίσιμη κατάσταση. Υπάρχει η άποψη που υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα δεν είναι παρά ένα παράσιτο στην πλάτη της γης, που με ένα στιγμιαίο τίναγμα στην αιωνιότητα του σύμπαντος θα βρεθεί γρήγορα κι εύκολα στη λήθη. Υπάρχει και η άποψη ο πλανήτης δεν έχει ανάγκη την ανθρωπότητα, αλλά η ανθρωπότητα τον πλανήτη.

Μήπως όμως η ανθρωπότητα έχει ανάγκη την ανθρωπότητα; Μήπως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τους ανθρώπους, σε αυτήν την χρονική συγκυρία, περισσότερο από ποτέ άλλοτε;

Το Stray Art Festival διοργανώνεται από την ομάδα «Σπινθήρας» σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία “Ούριος Άνεμος”.

Μία πρώτη γεύση

Μετρώντας αντίστροφα για την 5η έκδοσή του, οι διοργανωτές μας προσκαλούν σε ένα ξεχωριστό pre-event που θα υλοποιηθεί σήμερα σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου. Αυτή θα είναι μια πρώτη ευκαιρία για να ανταμώσουν με παλιούς γνώριμους και νέους φίλους και να μιλήσουν από κοντά.

Πρόκειται για μια συλλογική δράση με τοιχογραφίες από το πρωί, καθαρισμό της ακτογραμμής και χαλαρές μουσικές το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, στις 13:00, οι Really? Team θα ξεκινήσουν τη δημιουργία τοιχογραφίας στην πίσω πλευρά του κτιρίου Γιάννης Γουλανδρής (κλειστό γήπεδο βόλεϊ). Στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί Συλλογικός καθαρισμός κατά μήκος του παραλιακού μετώπου - όπισθεν του Αθλητικού Κέντρου Δ. Βικέλας μέχρι τα Λαζαρέτα. Τέλος, θα ακολουθήσει στις 20:30 Meet & greet στον Ταρσανά με mini live Λίνα Ζηνά και dj set Tatiana Quest

«Στόχος μας, να αφήσουμε το δημόσιο χώρο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκαμε και να υποστηρίξουμε τις δράσεις του Φεστιβάλ και του Παρατηρητηρίου», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Για την συμμετοχή στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, καθώς και η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Αφορμή για επικοινωνία και αλληλοβοήθεια

Το επόμενο ραντεβού θα δοθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στο κτιριακό συγκρότημα των Λυκείων Σύρου, στην περιοχή Μάννα. Εκεί, με την υποστήριξη και την αγάπη καλλιτεχνών - τοιχογράφων, εκθετών, performers και μουσικών - σε μία εποχή που τα εμπόδια είναι πολύ περισσότερα από τα στρωτά μέρη της διαδρομής τους, οι διοργανωτές ελπίζουν να καταφέρουν να ανανεώσουν την όψη των επιφανειών των σχολείων, αλλά και να τροφοδοτήσουν το νου μας με καινούριες και ζωντανές αναμνήσεις και εμπειρίες.

Το Stray Art Festival συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Βασίζεται επίσης στις χρηματικές και σε είδος χορηγίες που δέχεται από τοπικές επιχειρήσεις και καταστήματα, τους φίλους και τους ανθρώπους που έχουν πιστέψει σε αυτό.

Ας είναι το φετινό Stray Art Festival η αφορμή για επικοινωνία, αλληλοκατανόηση και αλληλοβοήθεια, απαραίτητα μέσα για την διατήρηση και την εξέλιξη οποιουδήποτε οικοσυστήματος εντός οποιουδήποτε Περιβάλλοντος.

Σκοπός της ομάδας «Σπινθήρας» και του «Ούριου Ανέμου» είναι η διοργάνωση ενός φεστιβάλ μακριά από το αστικό κέντρο της Ερμούπολης, που θα αξιοποιεί κι άλλες γειτονιές του νησιού. Επιθυμία τους είναι να ενισχύσουν την άποψη ότι υπάρχουν και άλλες γωνιές της Σύρου που μπορούν να οικειοποιηθούν και να ενσωματώσουν την κουλτούρα του Δρόμου, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από τις ξενόφερτες επιρροές που έχουμε συνειρμικά συνηθίσει. Όραμά τους είναι να δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης θεσμών πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μία θετική πινελιά στην εικόνα του νησιού και ένα καλαίσθητο θέαμα και στους επισκέπτες του, το οποίο συνδυάζει τη Τέχνη του Δρόμου με το ελληνικό στοιχείο, το μοντέρνο με το παραδοσιακό, το παλιό με το καινούριο. Στα δικά μας δεδομένα υπάρχει έντονα η νοοτροπία αλλά και η ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση στο δρόμο, η οποία ωθεί στην αναδιαμόρφωση και ανάπτυξη του τόπου μας.