Τέσσερις μέρες γιορτής για τα δέκα χρόνια SIFF

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου τίμησε τον Τόπο του

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία για μία ακόμη χρονιά.

Φέτος, με κύριος θέμα τον Τόπο, το φεστιβάλ τίμησε το νησί της Σύρου, τον τόπο που χάρισε σάρκα και οστά στο SIFF και το κρατάει ζωντανό και δημιουργικό εδώ και μία δεκαετία. Ταυτόχρονα, προέβαλε την καλλιτεχνική προσφορά και αξία της περιφέρειας η οποία συναγωνίζεται επάξια ενίοτε αυτή των μεγάλων αστικών κέντρων.

 Από την πρώτη μέρα, ο κόσμος έδειξε ξεκάθαρα την αγάπη και τη στήριξή του στον θεσμό του SIFF. Με αφορμή την παρουσίαση της ταινίας του Αντώνη Αλμπανόπουλου “Σύρος,το δαντελένιο νησί”, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς ήταν κατάμεστος από νωρίς, αναγκάζοντας δυστυχώς, αρκετό κόσμο να μείνει απ’ έξω. Η βραδιά συνεχίστηκε με την προβολή της ταινίας “Talking about Trees [Μιλώντας για δέντρα]” από το Σουδάν κι έκλεισε με ένα χαρούμενο πάρτι στο Cantina Analogue, που θύμιζε τις παλιές καλές – προ κορωνοϊού- εποχές.

H δεύτερη μέρα του φεστιβάλ συνεχίστηκε σε ένα γνωστό και αγαπημένο μέρος των κινηματογραφόφιλων της Σύρου, τον Ταρσανά, με τρεις διαδοχικές προβολές. Το απόγευμα είχε προηγηθεί η προβολή της ταινίας YOU SHALL NOT DISBAND US [ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ] στο θέατρο Απόλλων, με στιγμιότυπα ταξικού πολέμου στη Σύρο των αρχών του εικοστού αιώνα.

Την τρίτη μέρα, το απόγευμα, στο θέατρο Απόλλων, το κοινό παρακολούθησε προβολές και παρουσιάσεις πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου “Περιφερειακή όραση 2022”.  Το βράδυ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που αποτυπώνει ίσως περισσότερο απ’ όλες την ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία του SIFF. Ο χώρος του ντράιβ ιν στην Ποσειδωνία, γέμισε με κόσμο και αυτοκίνητα,  δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό και νοσταλγικό σκηνικό στο οποίο ήρθαν να ταιριάξουν ιδανικά τα πλάνα του Νίκου Θεοδοσίου και του Τεό Ρόμβου αλλά και η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου. Μια ταινία με “ιστορίες αγάπης, αναρχίας, φροντίδας και αναστάτωσης, διά στόματος Τέου Ρόμβου και Χαράς Πελεκάνου”. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας The Petrified Forest [Το απολιθωμένο δάσος] του 1936. Η τρίτη μέρα ολοκληρώθηκε με ένα beach party στο Κόμητο.

Η τέταρτη και τελευταία ημέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου ξεκίνησε με μια συζήτηση στο θέατρο Απόλλων με κύριο θέμα τη Σύρο “ως σημείο αναφοράς και πύλη εισόδου μιας διεθνούς ροής ανθρώπων και ιδεών”  ενώ νωρίς το βράδυ πραγματοποιήθηκε μια live performance από τον Πάνο Αλεξιάδη. Το φεστιβάλ έριξε αυλαία με μια ξεχωριστή βραδιά  στα Αστέρια, όπου οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν μια εκδήλωση, φόρο τιμής στην ναυτική παράδοση της Σύρου, σχεδιασμένη από τους Κωνσταντίνο Πανταζή & Μαριάννα Ρέντζου (Point Supreme) και Ειρήνη Περάκη και Adrien Meuwly (Comte/Meuwly).

 

 

 

 

Ετικέτες: