Ο πολιτιστικός Αύγουστος της Σίφνου

Ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα έχει διοργανώσει ο δήμος Σίφνου για τον φετινό Αύγουστο. Μουσική, θέατρο, ποίηση, εικαστικά αλλά και παραδοσιακά πανηγύρια γεμίζουν τα καλοκαιρινά βράδια της Σίφνου.

Μουσική, μουσική, μουσική….

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στις 21:30, στη Μαρούσα (Απολλωνία), ο Παντελής Θαλασσινός, παρέα με τη Νανά Μπινοπούλου και την ορχήστρα του, ταξιδεύει το κοινό μέσα από μονοπάτια χαράς, αλλά και πιο ιδιαίτερων στιγμών. Ερμηνεύει τραγούδια από την εποχή των Λαθρεπιβατών, μέχρι σήμερα, αλλά και κομμάτια άλλων καλλιτεχνών και συνθετών. Τραγούδια, που αντέχουν στο χρόνο, τραγούδια που μας συντροφεύουν μια ζωή, τραγούδια που τον έχουν καταξιώσει ως δημιουργό και ως ερμηνευτή.

Ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του συναυλιών, επισκέπτεται τη Σίφνο και το Αθλητικό Κέντρο Σίφνου, στη Μαρούσα (Απολλωνία), την Παρασκευή 11/8 στις 21:30. Ακολουθώντας το γοητευτικά μοναχικό του δρόμο, που με τη χαρακτηριστική του φωνή και τους άλλοτε πολιτικούς κι άλλοτε ερωτικούς στίχους του, ανοίγει την αγκαλιά του στον κόσμο και μοιράζεται τα νέα του τραγούδια καθώς και τραγούδια από παλαιότερες δισκογραφικές δουλειές του. Ο δημιουργός και ερμηνευτής του «Όσα το νησί αγγίζει» τραγούδι της Σίφνου, θα δώσει το δικό του χρώμα σε μια μαγική βραδιά.

Του δρόμου, Αυγουστιάτικο πέρασμα… Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου (Καταβατή), η μουσικοχορευτική παρέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου θα ξεκινήσει με τραγούδια του δρόμου στις 20:00 από την Καταβατή και θα καταλήξει (ώρα 21:30) στο Αθλητικό Κέντρο Σίφνου (Μαρούσα, Απολλωνία) όπου θα παρουσιάσει  παραδοσιακούς χορούς και σκοπούς της Σίφνο ενώ θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

Στα μονοπάτια των Θεών

Από το 2022, η Σίφνος αποκτά το δικό της ξεχωριστό Φεστιβάλ Πολιτισμού, το οποίο θα πραγματοποιείται στον Αρτεμώνα και στην Απολλωνία, και υπόσχεται να κρατά συντροφιά σε κατοίκους κι επισκέπτες κάθε Αύγουστο. Φέτος, την πρώτη του χρονιά, από τις 15 μέχρι τις 22 Αυγούστου, το φεστιβάλ τιμά όσους αγάπησαν και αγαπούν τον μαγικό τόπο της Σίφνου.

ΟΙ εκδηλώσεις ξεκινούν, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στις 20:30, με ένα παραδοσιακό πανηγύρι με τοπικούς χορούς και μουσικές στην αυλή της Παναγιάς, στον Αρτεμώνα, όπου θα συμμετέχει η ερασιτεχνική χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου.

Την επόμενη μέρα, 16 Αυγούστου, στις 20:30, στον προαύλιο χώρο Αγίου Κωνσταντίνου Αρτεμώνα, ο κριτικός θεάτρου Λέανδρος Πολενάκης και η δημοφιλής ηθοποιός Καίτη Κωνσταντίνου τιμούν τη μνήμη του θεατρικού συγγραφέα, Μανόλη Κορρέ, με μια ξεχωριστή εκδήλωση.

Θεατρικές παραστάσεις

Στις 17 Αυγούστου, στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρτεμώνα στις 21:00, ο ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης  Μάνος Καρατζογιάννης,  παρουσιάζουν το μονόπρακτο «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε μια ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του».

Φροσύνη / Πασού: Η γυναίκα-θρύλος των Ιωαννίνων και η ηθική αυτουργός του πνιγμού της ζωντανεύουν στις 18 Αυγούστου, στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρτεμώνα στις 21:00, από τη Σύνθια Μπατσή στην παράσταση του Λάζαρου Βαρτάνη και του Στέφανου Παπατρέχα, εξιστορώντας η καθεμία τη δική της πλευρά και ξεδιπλώνοντας δύο διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας.

Στις 19 Αυγούστου, στο Εργαστήριο Κεραμικής Ατσόνιος Αντώνης και Γιάννης στο Βαθύ, τα παιδιά και οι έφηβοι του νησιού καλούνται να μάθουν για την αγγειοπλαστική, την ιδιαίτερη και ταυτισμένη με το νησί της Σίφνου τέχνη, με θέμα τον θεό Απόλλωνα και την θεά Άρτεμη.

Βραδιές ποίησης

Ο Θανάσης Νιάρχος και η Πέγκυ Σταθακοπούλου συμμετέχουν σε μια βραδιά ποίησης, στις 20 Αυγούστου, στις 20:30, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Καταβατής, αφιερωμένη στον σπουδαίο ποιητή Αριστομένη Προβελέγγιο που γεννήθηκε στα Εξάμπελα της Σίφνου.

Με οδηγό το μελοποιημένο έργο πάνω στον λόγο σπουδαίων ποιητών, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μιχάλης Γκανάς κ.ά., αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού, του Μανώλη Αναγνωστάκη, του Τάσου Λειβαδίτη, του Ντίνου Χριστιανόπουλου και τη συνοδεία σύντομων έργων κλασικής μουσικής, η Χριστίνα Μαξούρη και ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης δημιουργούν μια μοναδική ποιητική μουσική αφήγηση. Πώς οι συλλεκτικές πλέον συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρη Λάγιου κ.ά. μπορούν να συνομιλήσουν με τον λόγο των μεγάλων ποιητών και με έργα του Erik Satie, του Claude Debussy και πρωτότυπες συνθέσεις του Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη (21 Αυγούστου, Παναγία του Βουνού στις 21:00).

Στο ατελιέ του Παναγιώτη Τέτση

«Νησιά σαν τη Σίφνο σε ταξιδεύουν. Οι ουρανοί τα βάλανε εκεί, μαζί με τη ζωγραφική και τον άνθρωπο» συνήθιζε να λέει ο μεγάλος μας ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, ο οποίος επισκέφτηκε τυχαία τη Σίφνο πριν από περίπου πενήντα χρόνια και την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Έγινε η αφορμή να ξεκινήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του, όπως η «Λαϊκή Αγορά», και ουκ λίγες φορές πήρε τη θέση του μοντέλου στο ατελιέ του στο Κάτω Πετάλι. Έξι χρόνια μετά το θάνατό του ο ιδιαίτερος χώρος πνευματικής εργασίας του αείμνηστου ζωγράφου, ακαδημαϊκού και δασκάλου Παναγιώτη Τέτση ανοίγει για το ευρύ κοινό (22 Αυγούστου, Κάτω Πετάλι – Ατελιέ Παναγιώτη Τέτση στις 19:00).