Παρουσίασή βιβλίου “Ένας κόκκος ρύζι”

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ένας κόκκος ρύζι» των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Αυγούστου το βράδυ, στον αίθριο χώρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων (Μέγαρο Βελισσαρόπουλου) που γέμισε από νωρίς με κόσμο. Το βιβλίο παρουσίασαν διαβάζοντας αποσπάσματα ο Θάνος Θραψιάδης,  και ο Γιώργος Μιχαλάκης ενώ στο τέλος της παρουσίασης μίλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο Τρύφων Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1959. Με το που μπήκε στην εφηβεία της ωριμότητάς του άρχισαν να τον ανακαλύπτουν περιπλανώμενες ιστορίες που έψαχναν συγγραφέα. Μετά από μια ζωή επιχειρηματία μέχρι τα 40 του, μετά από μια ζωή πληροφορικάριου ειδικευμένου σε θέματα που είχαν να κάνουν με μαθηματικά και τεχνητή νοημοσύνη, μια ακόμα εκδοχή ζωής φάνηκε μπροστά του. Συγκέντρωσε και έγραψε αυτές τις ιστορίες σε κάτι που θέλει να γίνει ένα βιβλίο και δηλώνει πολύ περίεργος για το τι θα ακολουθήσει μετά. “Το ψάθινο καπέλο, Κόκκινες κάλτσες στο μπαλκόνι, Το Περίεργο Πουλί, Η Λίμνη, Η βροχή στο παράθυρο, Τίποτα σημαντικό, Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία της Ο, Η Βραδιά του Χορού, Ταξίδι στις Μαλδίβες, Διασφάλιση Ποιότητας, Δίπλα στη θάλασσα, Ένας κόκκος ρύζι”. Δώδεκα μικρές ιστορίες που αφορούν τον έρωτα, τις σχέσεις των ανθρώπων, τις αναμνήσεις τους και την υπαρξιακή αγωνία τους. Γραμμένες με γρήγορο, λιτό τρόπο, διατρέχουν το διάστημα ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, το σοβαρό και το αστείο, ανάμεσα στο πριν, στο μετά, στο τώρα.

“Θα ξεκινήσω με μία συμβουλή” είπε στην αρχή της ομιλίας του ο συγγραφέας “Αν θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας, γράψτε ένα βιβλίο. Δεν θα τον καταλάβετε όταν  γράφετε το βιβλίο, ούτε όταν το διορθώνετε, ούτε όταν το διαβάσετε, ούτε όταν θα τυπωθεί, ούτε όταν οι πρώτοι φίλοι σας θα το πάρουν στα χέρια τους και θα σας πουν πώς τους φάνηκε. Θα τον καταλάβετε όταν έρθει η στιγμή που κάποιος θα κάτσει να το μελετήσει και θα το αναλύσει και κάποιος θα διαβάσει αποσπάσματα όπως εκείνος τα καταλαβαίνει”. Εκτός κειμένου και προγραμματισμού, ο συγγραφέας προσπάθησε να βάλει το κοινό στον κόσμο του βιβλίου αναφέροντας, ως άνθρωπος των θετικών επιστημών, τη σύμπτωση της επαναλειτουργίας του επιταχυντή του Cern που μελετά τα μικροσωματίδια και της λειτουργίας του τηλεσκοπίου West που μελετάει τα όρια του σύμπαντος. Aνάμεσα στις δύο διαστάσεις του άπειρα μικρού και του άπειρα μεγάλου, είπε ο συγγραφέας, βρίσκεται η δική μας ανθρώπινη διάσταση.

“Όπως βρίσκουμε το όριο της διάστασής μας απέναντι στο απέραντα μικρό και στο απέραντα μεγάλο, έτσι πολεμάμε να βρούμε την ισορροπία και τη διάσταση απέναντι στο σημαντικό και στο ασήμαντο της ύπαρξής μας. Αυτές οι ιστορίες είναι μια απόπειρα να ιχνηλατήσω τη δική μου/μας ύπαρξη της σημαντικότητας και ασημαντότητάς μας”  είπε κλείνοντας ο συγγραφέας ενώ αμέσως μετά  ακολούθησαν οι ερωτήσεις του κοινού.