Το Stray Art επιστρέφει πιο δημιουργικό κι ευαισθητοποιημένο από κάθε άλλη φορά

Το Stray Art, η μεγαλύτερη περιπλανώμενη γιορτή του δρόμου, επιστρέφει και φέτος, για 6η συνεχόμενη χρονιά, με ένα τριήμερο γεμάτο τοιχογραφίες, μουσική, καλλιτεχνικά δρώμενα και εκθέσεις. Στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου, η παραλία του Γαλησσά θα μετατραπεί σε ένα μέρος συνάντησης και έκφρασης με βάση την κουλτούρα της τέχνης του δρόμου, με τη βοήθεια του κόσμου και των καλλιτεχνών που συντελούν δραστικά στη διαμόρφωση ενός κλίματος γιορτής. Έχοντας ως σύμβολο την πλαστική καρέκλα στην πιο ρευστή και χωρίς όρια μορφή της, το φετινό Stray Art ανοίγει μία συζήτηση με το κοινό του, για το πως αντιλαμβανόμαστε έννοιες όπως ‘θηλυκότητα’, ‘διαφορετικότητα’, ‘μοναδικότητα’ και ‘πολλαπλότητα’.

Έναρξη του φεστιβάλ

Και οι τρεις ημέρες του φεστιβάλ ξεκινούν το πρόγραμμά τους στις 12.00 με τη δημιουργία τοιχογραφιών ενώ στις 17.00 θα γίνεται καθημερινά η έναρξη των εκθέσεων. Tην Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 19.00, θα παρουσιαστεί η χορευτική performance “We need to talk about Father” από τον Άγγελο Παπαδόπουλο, μια επιτόπια συμμετοχική χορογραφία που θίγει το ζήτημα του σύγχρονου πατέρα. Η βραδιά θα συνεχιστεί με συναυλίες από το Λυρικό Φώσφορο, εκπρόσωπο της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής και από τον Capétte, έναν μουσικό ηλεκτρονικής ελληνόφωνης avant-pop/fusion μουσικής από τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα κλείσει με dj set από την Tatiana Quest.

Χορός, μουσική και θέατρο σε ένα κλίμα χαράς κι ελευθερίας

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, η ομάδα κρουστών Maisha Percussion, μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από ερασιτέχνες μουσικούς, αποδίδει παραδοσιακούς ρυθμούς της Δ.Αφρικής χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αφρικάνικα τύμπανα. Στις 20.00, μια performance από την ομάδα Unity Vybz μαζί με τη βασική mentor και προπονήτριά τους, Sara Ganem όπου έφτιαξε αυτή την ομάδα με βάση την εξέλιξη της Dancehall κοινότητας στην Αθήνα από δικούς της μαθητές. Τη σκυτάλη παίρνει η Daphne BlueBird, vocalist & songwriter στη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική δισκογραφία, η οποία επέστρεψε το 2015 έπειτα από 11 χρόνια διαμονής και εργασίας στο Λονδίνο. Χαρακτηριστικές επιρροές της τα Caribbean Reggae Roots blend, Dub & Neo-Soul. Στις 22.00, οι Jimmy Knows, μια τετραμελής μπάντα από την Αθήνα που σχηματίστηκε το 2018 και δημιούργησε γρήγορα τον δικό της indie pop/rock ήχο. Λίγο μετά, η δεκάλεπτη performance "Μέδουσα" της Κρυστάλλης Ζαχαριουδάκη, αποκαλύπτει όλη την αλήθεια πίσω από το μύθο της γυναίκας με τα φίδια στα μαλλιά και το πέτρινο βλέμμα, σε ένα κωμικό ενσταντανέ του ίδιου του τέρατος. Στις 23.00 , οι XOAN, το indie rock κουαρτέτο από την Αθήνα, έρχονται να μοιραστούν με τον κόσμο το νέο τους υλικό και να το παρουσιάσουν live. Η βραδιά μεταφέρεται και συνεχίζεται στο Anassa stage, με dj set από τον Jeph Vanger και τον FRO.

Μια γιορτή για όλους, όλες, όλα μας

H τρίτη και τελευταία ημέρα του φεστιβάλ ξεκινάει με ένα workshop από τη Sara Ganem και την ομάδα Unity Vybz πάνω στο Dancehall, ένα είδος χορού που ξεκίνησε στην Jamaica - Kingston τέλη της δεκαετίας του ‘80 και πλέον είναι πολύ διαδεδομένο καθώς πολλοί χορευτές από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στη γενέτειρά του, στη Jamaica, για να αποκομίσουν γνώσεις και επιρροές. Στις 20.00, ο “δημήτρης” σε μια ιδιότυπη συναυλία για όλες εκείνες τις θηλυκότητες που έχουμε μέσα μας, που ζούνε μαζί μας και για εκείνες που δεν είναι πια εδώ. Ένα ακουστικό live, υπό τον τίτλο “Πόσο γλυκά με σκοτώνεις" σε μουσική Θοδωρή Γανούδη. Στις 22.00, οι “Αναφανδόν”, η Φανή, η Αφροδίτη και η Φωτεινή, μπλέκουν μελωδίες των Βαλκανίων με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια και υπόσχονται ένα μουσικό γλέντι. Το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία με το “Συριανό Τρίο” που αποτελείται από τους Γεωργία Λίτσα -σαντούρι, Δημήτρη Πάντο - τραγούδι, κιθάρα και Μαρία Πλουμή - τραγούδι, λαούτο, οι οποίοι θα σεριανίοσουν το κοινό από τη Μικρά Ασία και το Αιγαίο μέχρι τη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή. Μαζί τους στο Stray Art Festival θα συμπράξει και ο Γιώργος Χατζηγεωργίου στο βιολί.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ομάδας φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με την ονομασία “Σπινθήρας” και τον Ούριο Άνεμο και με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Σταθερός στόχος του είναι να τονιστεί ότι υπάρχουν και άλλες γωνιές της Ελλάδας, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, που μπορούν να οικειοποιηθούν και να ενσωματώσουν την κουλτούρα του δρόμου με ελληνικές και ξένες επιρροές. Ταυτόχρονα, δίνουν το χώρο και την ελευθερία σε όλους να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του καθενός μας.