Aναστάτωση έφεραν τα ωράρια των πολιτιστικών χώρων της Σύρου

Με αφορμή το χθεσινό άρθρο της εφημερίδας σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Σύρο από ομάδα νέων της Ευρώπης και τη δημιουργία ντοκιμαντέρ για τη ζωή στο νησί, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, ήρθε σε επικοινωνία με την “Kοινή Γνώμη” για να διευκρινίσει πως ο Δήμος ουδέποτε ενημερώθηκε για τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων γυρισμάτων και συγκεκριμένα δήλωσε πως ξαφνιάστηκε διαβάζοντας για “κλειστούς πολιτιστικούς χώρους”. Υπενθυμίζουμε πως στο άρθρο της Δευτέρας που περιλαμβάνει συνέντευξη με τους διοργανωτές του προγράμματος, οι συμμετέχοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, σχολίασαν αρνητικά το γεγονός πως συνάντησαν κλειστούς τους πολιτιστικούς χώρους που επισκέφθηκαν.

Οι πολιτιστικοί χώροι έχουν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας, λέει η κα. Λεονταρίτη, το οποίο ανακοινώνεται και επικαιροποιείται ανάλογα, σύμφωνα με την εποχή και τις ανάγκες. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην έκθεση του Μάρκου Βαμβακάρη η οποία, από τον Ιούνιο, είναι ανοιχτή καθημερινά μεταξύ 16.00 – 22.00 με εξαίρεση τις Τρίτες που παραμένει κλειστή. Όπως μας είπε: “ Το ωράριο θα ισχύσει μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, όπως μας ζητήθηκε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον οικισμό και κάποια μαγαζιά που εξακολουθούν να είναι ανοιχτά τα απογεύματα”. Το θέατρο Απόλλων είναι επίσης ανοιχτό καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10.00 μέχρι τις 14.00 και από τις 18.00 μέχρι τις 21.00, Σάββατα από 10.30 – 13.30 και 18.00 -21.00 (εκτός ημερών προβών και παραστάσεων) και Κυριακές από τις 10.30 μέχρι τις 13.30. Το Βιομηχανικό Μουσείο παραμένει ανοιχτό Δευτέρα με Κυριακή από τις 10.00 μέχρι τις 16.00, εκτός Τετάρτης. Η Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης , λόγω εργασιών αναβάθμισης, αυτήν την περίοδο δεν είναι επισκέψιμη, τουλάχιστον μέχρι τέλη Οκτωβρίου όπου και θα ξεκινήσουν τα εκπαιδευτικά μαθήματα. To δημαρχείο Ερμούπολης είναι ανοιχτό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 16.00 και Σαββατοκύριακο 17.00 -21.00. Τέλος, όπως μας ενημερώνει η Αντιδήμαρχος, το ενυδρείο ήταν σε συνεχή λειτουργία από το Μάιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εκτός του επίσημου ωραρίου λειτουργίας, η κα. Λεονταρίτη επισημαίνει πως όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι και όταν ζητηθεί, υπό προϋποθέσεις, οι χώροι πολιτισμού μπορούν να ανοίξουν για να εξυπηρετηθεί το κοινό, κατόπιν συνεννόησης: “Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταποκριθούμε αν μας ζητηθεί κ έχει τύχει επανειλημμένως να απευθυνθούν σε εμάς για να επισκεφθούν τους χώρους αυτούς, εκτός ωραρίου. Ειδικά όταν πρόκειται για ανάλογα προγράμματα και για νέους ανθρώπους, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εξυπηρετήσουμε”.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως πράγματι οι διοργανωτές και συμμετέχοντες δεν είχαν έρθει σε κάποια επικοινωνία και συνεννόηση με τον Δήμο πριν τις επισκέψεις τους, παρόλα αυτά, λόγω του ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, θεώρησαν αυτονόητο πως οι χώροι αυτοί έχουν συνεχές ωράριο και είναι πάντα προσβάσιμοι στο κοινό, κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει γενικότερα στον ελλαδικό χώρο και ειδικά στην επαρχία.