“Μεταλλεία Μυκόνου – μία ιστορία στο φως”

  • Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, 2022 - 06:13

Ο Δήμος Μυκόνου, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022 στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό κέντρο Μυκόνου, διοργανώνει την εκδήλωση με θέμα “Μεταλλεία Μυκόνου – μία ιστορία στο φως”. Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου “Καταγραφή και ανάδειξη της μεταλλευτικής ιστορίας της Μυκόνου”.

Το έργο εκπονήθηκε με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο, διευθυντή του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, την κατά τεκμήριο εξειδικευμένη σχολή στο αντικείμενο. Στηρίχθηκε επίσης, στην ακούραστη προσωπική προσπάθεια που έχει καταβάλει επί σειρά ετών η κ. Δήμητρα Λοΐζου – Βουλγαράκη και στο πολύτιμο αρχείο που έχει συγκροτήσει (γραπτό υλικό, φωτογραφίες, προσωπικές μαρτυρίες, ψηφιακό υλικό κ.λπ.) για την μεταλλευτική Μύκονο. Την ομάδα συμπλήρωσαν έμπειροι στο αντικείμενο ερευνητές που αξιολόγησαν τον μεγάλο όγκο του ακατέργαστου υλικού, ανασύνθεσαν σε επιστημονική βάση τη μεταλλευτική ιστορία του τόπου και συμπλήρωσαν τα ελλείποντα τμήματα της ιστορίας.

Την εκδήλωση θα ανοίξει στις 19.00, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς και αμέσως μετά θα παρουσιαστεί η ομιλία της κας Λοΐζου – Βουλγαράκη, με θέμα “Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ”. Τη σκυτάλη θα πάρει ο Καθ. Δημήτρης Καλιαμπάκος με την ομιλία “Μεταλλεία Μυκόνου- μία ιστορία στο φως” ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος αποτέλεσε η ιστορική έρευνα και επιστημονική ανασύνθεση της μεταλλευτικής ιστορίας της Μυκόνου, ενός βιομηχανικού κλάδου με σημαντική επίδραση στην πορεία του νησιού. Η υλοποίησή του συμβάλλει στη διάσωση, τεκμηρίωση και ανάδειξη μιας σημαντικής βιομηχανικής κληρονομιάς, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού της Μυκόνου. Το αντικείμενο του έργου στηρίζεται σε δυο αλληλένδετους και αλληλοεπιδρώντες πόλους: τον επιστημονικό-τεχνολογικό και τον ιστορικό-κοινωνικό. Στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν η τεκμηρίωση των χαρακτηριστικών της μεταλλευτικής δραστηριότητας που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Μυκόνου, για περίπου 30 χρόνια αλλά και η ανάδειξη των χαρακτηριστικών της κοινότητας των μεταλλωρύχων της Μυκόνου και της αλληλεπίδρασής της με την τοπική κοινωνία.