Δράσει της ΝΩΜΩ ΑμΚε

Fe 26 στην Τήνο

  • Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:16

Στις 3 & 4 Δεκεμβρίου, στον Πύργο, ξεκίνησε να γνέθεται ο ιστός του προγράμματος φιλοξενίας που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και θα συνθέσει τη γη με το μέταλλο, το μάρμαρο, τη μνήμη, την πορεία των ανθρώπων, τον τόπο και την τέχνη.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο γεμάτο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου συστάθηκε η ομάδα Αλεξάνδρα και Σοφία, σαν φορέας ΝΩΜΩ, αλλά και σαν έργο Fe26. Μετά έλαβε τη σκυτάλη ο επιμελητής Χρήστος Αρτέμης, ο οποίος ανακοίνωσε το ανοιχτό κάλεσμα (open call) και μίλησε για το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών (residency) που θα οργανωθεί τον Απρίλιο.

Ομιλητές: Αλεξάνδρα Γρυπάρη, Σοφία Ζησίμου, Χρήστος Αρτέμης.

Μετά την ομιλία και στο πλαίσιο της δράσης ανοίξε για μία μέρα (σε συνεργασία με τον ίδιο και την οικογένειά του) το παραδοσιακό σιδηρουργείο του Κώστα Αλεξόπουλου. Το σιδηρουργείο αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1905, από τον πατέρα του, Γιάννη Αλεξόπουλο και έμεινε ανοιχτό σχεδόν 100 χρόνια, όπου και έκλεισε τη δεκαετία του 2000.

Στη διάρκεια αυτής της ομολογουμένως συγκινητικής εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, μίλησε τόσο ο ίδιος, ο Κώστας Αλεξόπουλος, όσο και ο γιος του Γιάννης Αλεξοπουλος. Στη συνέχεια και σε προβολή που παραχώρησε ο Γιάννης Αλεξόπουλος παρουσιάστηκε η διαδικασία κατασκευής ενός ματρακά (ματρακάς είναι το σφυρί του μαρμαρά) σε μια ατμοσφαιρική βιντεοπροβολή μέσα στο σιδεράδικο.

Η συνέχεια είχε μουσικές από τον Γιάννη Μιχαήλ (λαούτο) και τον Σταύρο Λαρίο (βιολί), οι όποιοι ζωντάνεψαν μια άλλη εποχή για το χώρο και το χωριό.

Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα δωρισμένο από το Tinos food paths.

Συμμετείχαν: Κώστας Αλεξόπουλος, Γιάννης Αλεξόπουλος, Γιάννης Μιχάηλ, Σταύρος Λαρίος.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Fe26 walks, τέθηκε η βάση για το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο λατομείο του Αγ. Ελευθερίου. Έγινε περιήγηση στο χώρο όπου έγινε μια δράση ιστορικής ξενάγησης και ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο μαρμαροτεχνίας. Ο Γιώργος Βίδος και ο Ηλίας Τζαβελόπουλος μίλησαν για την ιστορία του Πύργου, του λατομείου, τη συσχέτιση μαρμαράδων και σιδεράδων, την σημασία των εργαλείων. Ο επιμελητής Χρήστος Αρτέμης μίλησε για το πλαίσιο επανάχρησης του χώρου και το πρόγραμμα φιλοξενίας. Παρουσιάστηκαν τα εργαλεία του λατόμου και του σίδερα και στην αυθόρμητη δράση εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας με καθοδηγητή το Γιώργο Βίδο, έγινε το πρώτο συμμετοχικό έργο της ΝΩΜΩ.

Συμμετείχαν: Γιώργος Βίδος, Ηλίας Τζαβελόπουλος, Χρήστος Αρτέμης, Αλεξάνδρα Γρυπάρη.

Το υλικό των δράσεων, η υπόλοιπη βιβλιογραφία του έργου, χρήσιμες πληροφορίες για το λατομείο, τις παροχές του προγράμματος καθώς και η συμμετοχή στο πρόγραμμα φιλοξενίας, θα είναι διαθέσιμες από τις 15 Δεκεμβρίου στο site του έργου Fe26: https://fe26.nwmw.gr

Υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Τήνου, του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς», του εξωραϊστικού συλλόγου «Υψούντας», την ευγενή υποστήριξη του T-oinos & του Tinos Food Paths.

Ετικέτες: