Η εσωτερική ομορφιά ανθρώπων και τόπων

Η ομορφιά μέσα από το άσχημο, η ομορφιά μέσα από το χάος.

Το λουλούδι που βρίσκεις μέσα στο εγκαταλελειμμένο κτίριο, το μοναδικό πράγμα που ανθίζει σε εκείνον τον άβατο τόπο. Γάτες μικρές και μεγάλες που χτίζουν τις δικές τους αποικίες μέσα σε μισογκρεμισμένα κτίρια. Τα φυτά που ανθίζουν σε έναν καμένο τόπο. Αν ψάξεις θα βρεις την εσωτερική ομορφιά.”

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα έργα αλλά και τους ίδιους, τους πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες, είχαν όσοι παραβρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο Plastico Gallery για τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Inner Beauty”. Ο Γιάννης Γιαννούλης από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Μυρτώ Γκίκα από το τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασαν στο κοινό την έκθεσή τους, η οποία άντλησε την έμπνευσή της από τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Σύρου, της Τήνου και της Αθήνας.

Η αποκλειστική επιλογή του ασπρόμαυρου φιλμ φυσικά δεν ήταν τυχαία εφόσον, με αυτόν τον τρόπο, οι καλλιτέχνες επιθυμούν να προσδώσουν έναν νοσταλγικό και πιο ατμοσφαιρικό χαρακτήρα στα έργα τους . “Μοιάζει παλιό μεν αλλά κοιτάζει το μέλλον” λένε χαρακτηριστικά ενώ αποκαλύπτουν πως η κάθε φωτογραφία κρύβει παράλληλα και μια προσωπική ιστορία από τις βόλτες και τις εξορμήσεις τους σε διάφορα μέρη του νησιού. Πέρα από μία απλή φωτογραφία επομένως, για εκείνους, το κάθε έργο αποτελεί και μία ιδιαίτερη σύνδεση με τον τόπο. “Επισκεπτόμασταν συχνά εγκαταλελειμμένα κτήρια στη Σύρο και βλέπαμε ότι εσωτερικά εξακολουθούν να είναι πανέμορφα και πως μέσα σε αυτά μπορεί να ανακαλύψει κανείς θησαυρούς”, λένε οι νεαροί καλλιτέχνες κι εξηγούν τους λόγους που τους γοήτευσαν εξαρχής τα παλιά παρατημένα κτήρια: “Υπάρχει μία εσωτερική ομορφιά μέσα σε καθετί που φαινομενικά μοιάζει άσχημο και απρόσιτο. Η ομορφιά μπορεί να βρίσκεται παντού”. Αυτό είναι και το μήνυμα που επιχειρούν να περάσουν μέσα από την συγκεκριμένη έκθεση. “Να μην μένουμε στην εξωτερική κι επιφανειακή εικόνα. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα κτήρια αλλά και σε ό,τι αφορά στον άνθρωπο και την ομορφιά της ψυχής του” λέει η Μυρτώ Γκίκα ενώ ο Γιάννης Γιαννούλης συμπληρώνει ότι “Τα συγκεκριμένα έργα, δείχνοντας τους θησαυρούς που μπορεί να κρύβονται οπουδήποτε, θέλουν να πουν ότι παντού μπορεί να υπάρχουν ομορφιές και ευκαιρίες. Πρέπει λοιπόν, να αδράξουμε τη μέρα που περνάει και να προσπαθήσουμε να είμαστε δημιουργικοί κι ευτυχισμένοι”.

Τα έργα των καλλιτεχνών θα εκτίθενται στο Plastico Gallery ¨ως τις 14 Μαρτίου και θα διατίθενται προς πώληση.

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: