Νέα εποχή για το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση των έργων που αφορούν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (ΠΕΣΚΤΠΤ), καθώς και στη συντήρηση και στην εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, υπέγραψαν την Τρίτη 11 Απριλίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος, ο διευθυντής του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου Λεωνίδας Χαλεπάς και ο πρόεδρος του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Νικόλαος Χατζής, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και της γενικής γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη.

Πιο αναλυτικά, το έργο προβλέπει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, με φορέα υλοποίησης της Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ, με την ανέγερση της επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτηρίων και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι διαδικασίες για το έργο της αναβάθμισης, τόσο της Σχολής, όσο και της οικίας Χαλεπά, είχαν αρχίσει τον Ιούλιο του 2021, με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, στην Τήνο.

 

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός

Σύνθετο και πολύπλοκο, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό του και στην ωρίμανση των αναγκαίων μελετών, χαρακτήρισε το έργο η υπουργός Πολιτισμού καθώς, όπως είπε, έπρεπε να προηγηθεί η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η σύνταξη και η έκδοση ΠΔ του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για τον καθορισμό και την Πολεοδομική Ρύθμιση του χώρου λειτουργίας και επέκτασης της Σχολής, δεδομένου της γειτνίασης του με το κοιμητήριο του οικισμού, όπως επίσης και η εκπόνηση των μελετών, που πολλαπλασιάζουν το εμβαδό της Σχολής και την εξοπλίζουν με νέα σύγχρονα εργαστήρια σμίλευσης και επεξεργασίας του μαρμάρου.  “Στη νέα, εκσυγχρονισμένη εποχή του, η Σχολή της Μαρμαροτεχνίας θα συμβάλει στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της τηνιακής μαρμαροτεχνίας και θα αναβαθμίσει συνολικά την  καλλιτεχνική εκπαίδευση –που αποτελεί προτεραιότητα για αυτή την Κυβέρνηση- συνδυάζοντας την ιστορικότητα και την τέχνη, την εκπαίδευση και την εξειδίκευση. Εργαστήκαμε σκληρά για να λύσουμε με ταχείς ρυθμούς εκκρεμότητες ετών” δήλωσε σχετικά η υπουργός Πολιτισμού, συμπληρώνοντας ότι η αποκατάσταση του επισκέψιμου μουσειακού χώρου της Οικίας Χαλεπά στον Πύργο, θα αναδείξει το έργο του σπουδαίου Τηνίου γλύπτη, με μια νέα, διαφορετική εκθεσιακή προσέγγιση των εκθεμάτων, γλυπτών, σχεδίων και προσωπικών αντικειμένων, δίνοντας έμφαση στην ξεχωριστή του συμβολή και επίδραση στην τέχνη του μαρμάρου.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε με τη σειρά του, την τριπλή αξία αυτού του εγχειρήματος: “Πρώτον, αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, αναβαθμίζοντας και αναδεικνύοντας μια απαξιωμένη για χρόνια δομή η οποία πλέον έχει τα εχέγγυα να αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης. Δεύτερον, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην κυβερνητική πολιτική στήριξης των επαγγελματιών του καλλιτεχνικού και δημιουργικού τομέα, σε συνδυασμό με άλλα ευεργετικά μέτρα, όπως η μείωση ή ο μηδενισμός του τέλους επιτηδεύματος και οι προσκλήσεις για την απόκτηση εξοπλισμού για χειροτεχνικά εργαστήρια που σύντομα θα προκηρυχθούν από το ΥΠΠΟΑ (…) Τρίτον, αποδεικνύει έμπρακτα την πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός μπορεί και οφείλει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, ειδικά στην περιφέρεια. Το έργο αυτό έχει αυξημένη προστιθέμενη αξία για το νησί της Τήνου και γύρω του μπορεί να αναπτυχθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα βιώσιμης ανάπτυξης».

 

Ικανοποίηση και ευχαριστίες

“Η Τήνος είναι η πατρίδα της μαρμαρογλυπτικής τέχνης και αυτό είναι αποτυπωμένο στην ταυτότητα και το σώμα του νησιού. Ηρθε η ώρα να αποκτήσει τις υποδομές που αξίζει τόσο η Τήνος όσο και η Ελλάδα που χρειάζεται, στα χιλιάδες μνημεία της, τους μαρμαροτεχνίτες της” δήλωσε για το έργο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ενώ έκανε ειδική μνεία στην καλή συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ΔήμουΤήνου, Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, η οποία απέφερε θαυμάσια αποτελέσματα ενάντια στην γραφειοκρατία και στα “φαντάσματα του χθες”, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε.

Τέλος, ο δήμαρχος Τηνου μίλησε για μία σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τον Πύργο, την Τήνο, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και αναφέρθηκε και εκείνος στην καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. “Μία επιβεβαίωση του διακριτού χαρακτήρα του νησιού μας και της απόφασης της τοπικής μας κοινωνίας να διατηρήσει και να προβάλει αυτό τον χαρακτήρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα ήθελα να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, τον διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών, όπως επίσης και να επισημάνω τη δημιουργική συνεργασία που είχαμε με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργο Χατζημάρκο και σε αυτό το σημαντικό έργο” δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Οι προβλεπόμενες εργασίες

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, θα ανεγερθούν δύο κτήρια: Το πρώτο, εμβαδού 1577,94 τ.μ. θα στεγάσει εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, και το σύγχρονο εργαστήριο εκμαγεύσεων, ενώ το δεύτερο, εμβαδού 859,07 τ.μ. θα φιλοξενήσει εργαστήρια γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου, γραφεία, τη διοίκηση και τη βιβλιοθήκη. Παράλληλα, διαμορφώνεται περιβάλλων χώρος επιφάνειας 2660,25 τ.μ. Τα δύο υφιστάμενα κτίρια, εμβαδού 199,65 τ.μ. και 145,34 τ.μ. αντίστοιχα, διατηρούνται και μετατρέπονται σε εργαστήρια ζωγραφικής, αποθήκες και βοηθητικούς χώρους.

Επιπλέον, το έργο προβλέπει την προμήθεια εργαλείων και εξειδικευμένου εξοπλισμού και υλικών για τα νέα κτίρια και εργαστήρια του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟΑ), την αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου της Οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά (με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ), καθώς και τη βελτίωση της προσβασιμότητας με την εγκατάσταση αναβατορίου ΑμεΑ.

Το έργο, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, εκτελείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13.512.786 ευρώ.