Συμπόσιο κεραμικής στη Σύρο

Το 1ο Συμπόσιο Κεραμικής, υπό τον τίτλο «4500 χρόνια μετά… επαναπροσδιορίζοντας τα κεραμικά ευρήματα του προϊστορικού οικισμού Καστρίου», διοργανώνεται φέτος στη Σύρο από την ΑΜΚΕ Χίμαιρα Πολιτισμός, προβάλλοντας και προωθώντας τον αρχαίο πολιτισμό του νησιού παράλληλα με τη σύγχρονη κεραμική τέχνη και τους καλλιτέχνες που την υπηρετούν.

"Από το 2022, δημιουργήσαμε την ΑΜΚΕ Χίμαιρα Πολιτισμός, η οποία εκφράζει κυρίως την αγάπη και το πάθος μας για την κεραμική και τις τέχνες. Έχουμε ήδη οργανώσει κάποια εργαστήρια και residencies με κύριο θέμα την ελληνική κεραμική ενώ από τον περασμένο Δεκέμβρη, θέλοντας να 'ανοίξουμε τις πόρτες μας' στο ευρύ κοινό, ξεκινήσαμε μία προσπάθεια για τη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Κεραμικής στη Σύρο το οποίο γίνεται τελικά πραγματικότητα", αναφέρει στην "Κοινή Γνώμη" ο διαχειριστής της ΑΜΚΕ, Μάνος Μαστοράκης.

Στο συμπόσιο θα συμμετέχουν 9 Έλληνες κεραμίστες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα βρεθούν στη Σύρο από τις 14 μέχρι και τις 21 Μαΐου. Οι καλλιτέχνες, με την άφιξή τους στο νησί θα ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης ενώ όλη την υπόλοιπη εβδομάδα θα έχουν τον χρόνο και την ευκαιρία να να μελετήσουν τα εκθέματα και να δημιουργήσουν μία δική τους επαναπροσδιορισμένη εκδοχή, η οποία θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης δίπλα στα αυθεντικά αρχαία ευρήματα.

Με έμπνευση τα ευρήματα της αρχαιολογικής περιοχής Χαλανδριανής- Καστρίου, όπως για παράδειγμα ένα τηγανόσχημο σκεύος ή ένα κεραμικό αγγείο, οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν την σύγχρονη εκδοχή τους, "παίζοντας" με τα υλικά, τις φόρμες, τη διακόσμηση, τα μηνύματα κ.α. "Εμπιστευόμαστε την καλλιτεχνική ιδιότητα των καλεσμένων και είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουν ένα πολύ ενδιαφέρον και σύγχρονο αποτέλεσμα, βασισμένο σε αντικείμενα που βρέθηκαν πριν 4.500 χρόνια", δηλώνει ο κ. Μαστοράκης.

Η αρχαία τέχνη μέσα από σύγχρονες τεχνικές

"Οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν τα έργα τους σε λογική open studio, όπου ο καθένας θα μπορεί να επισκεφθεί τους καλλιτέχνες και να έρθει σε επικοινωνία μαζί τους. Θεωρούμε πως αυτή δράση είναι κάτι σημαντικό για τον τόπο, επομένως είναι σημαντικό να έχει πρόσβαση και άμεση επαφή ο κόσμος",

Πιο αναλυτικά, η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 16 Μάιου στο βιολογικό κτήμα στα Χρούσσα όπου οι καλλιτέχνες θα δουλέψουν πάνω στα έργα τους σε ανοιχτό χώρο, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί να τους επισκεφθεί και να δει από κοντά τον τρόπο που δουλεύουν.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, θα πραγματοποιηθεί ένα παιδικό εργαστήριο στα σκαλάκια έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου τα σχολεία και οι μαθητές που θα επισκεφθούν λόγω της ημέρας το μουσείο, να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το υλικό και οι καλλιτέχνες να τα καθοδηγήσουν ώστε να δημιουργήσουν ένα δικός του έργο.

Στις 19 Μαΐου, στην Απάνω Μεριά σε ιδιωτικό χώρο της ΑΜΚΕ, θα γίνει μία ακόμα δράση όπου οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την ιαπωνική τεχνική ψησίματος ρακού.

Τέλος, το Σάββατο 10 Μαΐου, με την ολοκλήρωση των καλλιτεχνικών δράσεων, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης των καλλιτεχνικών έργων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης.

Το συμπόσιο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την υποστήριξη του ιδρύματος Αντώνης Ε. Κομνηνός

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο Συμπόσιο είναι: Μάρω Κερασιώτη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Γιώργος Βαβάτσης, Μάγκι Ιωάννου, Μίρκα Δραπανιώτου, Δήμητρα Σταύρου, Σοφία Τριγώνη, Χαρούλα Κοροπούλη, Ηλίας Χριστόπουλος.

Χίμαιρα Πολιτισμός

Η ΑΜΚΕ Χίμαιρα Πολιτισμός , με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, ιδρύθηκε το 2022 με σκοπό την ανάδειξη, ενημέρωση και ενδυνάμωση της ελληνικής τέχνης και χειροτεχνίας, μέσα από σεμινάρια, εκθέσεις και προγράμματα residency που διοργανώνονται από την πρώτη μέρα λειτουργίας της.  Διαχειριστής είναι ο Μάνος Μαστοράκης, κεραμίστας και συλλέκτης, ο Σταύρος Κάπης, αρχιτέκτονας και συλλέκτης και η Ζωή Αργυροπούλου, οικονομολόγος, αργυροχρυσοχόος και κεραμίστρια.

Βασικοί σκοποί της ΑΜΚΕ είναι η προώθηση και ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς, του λαϊκού πολιτισμού, της λαϊκής παράδοσης, των εικαστικών τεχνών και της ανάπτυξης διεθνών σχέσεων στο πλαίσιο των ανωτέρω, ο εμπλουτισμός τους και η ενίσχυση νέων δυνατοτήτων έκφρασης και έκθεσης αυτών, η υποστήριξη των δημιουργών και καλλιτεχνών και η προώθηση της καλλιτεχνικής τους παραγωγής, ενθαρρύνοντας τις συνέργειες μεταξύ καλλιτεχνών και δημιουργών.

Μέσα από τη διοργάνωση, παραγωγή και εκτέλεση εικαστικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δράσεων, τη διαμόρφωση ενός δικτύου συνεργασιών τόσο με ελληνικούς και ξένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα και φεστιβάλ , την έρευνα, εξερεύνηση και ανάπτυξη σχεδίων που εστιάζονται στην πολιτισμική αλληλεπίδραση καθώς και τη συνεργασία και τον πειραματισμό στους ανωτέρω τομείς, προωθούνται η προβολή και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, του λαϊκού πολιτισμού, της λαϊκής παράδοσης και των εικαστικών τεχνών στο εξωτερικό, καθώς και η σύνδεση της εγχώριας πολιτιστικής παραγωγής με τη διεθνή σκηνή.

Επιπλέον, ενισχύεται η προσβασιμότητα, η ανάπτυξη και προώθηση υψηλής ποιότητας σύγχρονου ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού, όπως επίσης και η ενίσχυση της συμμετοχής στους ως άνω τομείς τομείς δραστηριοτήτων, των κοινωνικά ευάλωτων και ευπαθών ομάδων.