Η Κόρη της Θήρας γίνεται "μήλον της έριδος"

Ερωτήματα και απαντήσεις σχετικά με τη μεταφορά του αρχαίου αγάλματος σε περιοδική έκθεση στην Ιταλία.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η μεταφορά του αρχαίου αγάλματος της Κόρης της Θήρας σε ιταλικό μουσείο όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 30 Ιουλίου προκειμένου να πλαισιώσει, μαζί με άλλες ελληνικές αρχαιότητες, την περιοδική έκθεσης «Η στιγμή και η Αιωνιότητα. Ανάμεσα σε εμάς και τους αρχαίους» .

Με επιστολή προς  την υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, τον  δήμαρχο Θήρας κ. Αντώνη Σιγάλα, και κοινοποίηση αυτής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και στα Μ.Μ.Ε. , η ομάδα "Φίλοι της Κόρης της Αρχαίας Θήρας" διαμαρτύρεται για την απόφαση αυτή καθώς και για τις καθυστερήσεις σχετικά με το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας. "Διαμαρτυρόμαστε για τον εμπαιγμό των πολιτών της Θήρας και των επισκεπτών μας και την αδικαιολόγητη στέρηση του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας από εμάς και τα παιδιά μας και ζητάμε, όπως μας γνωρίσετε την ημερομηνία επιστροφής της Κόρης στη Σαντορίνη και κυρίως πότε θ' ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο μας. Το φημισμένο νησί μας, με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, έχει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύει τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως και να προσπορίζεται πολλαπλά οφέλη η ελληνική οικονομία από αυτό, χωρίς να στέλνετε το εμβληματικό μας άγαλμα στο εξωτερικό, προς ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος άλλων χωρών", αναφέρουν μεταξύ άλλων οι "Φίλοι της Κόρης της Αρχαίας Θήρας".

Η "Κοινή Γνώμη" επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θήρας, Σοφία Κίτσου για να λάβει διευκρινήσεις επί του θέματος. "Τον Σεπτέμβριο του 2022, το άγαλμα βγήκε για πρώτη φορά στο φως μετά από 22 χρόνια που βρισκόταν στο υπόγειο του μουσείου. Είχαμε προαναγγείλει ότι πρόκειται για περιοδική έκθεση και ότι θα διαρκέσει για δύο μήνες με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Τέλη Οκτωβρίου έκλεισε, όπως επίσης είχαμε προαναγγείλει, προκειμένου να γίνουν κάποιες εργασίες και να ολοκληρωθεί η μουσειολογική μελέτη. Υπολογίζαμε αρχικά ότι μέχρι τον Μάιο το μουσείο θα μπορεί να ανοίξει και πάλι. Προέκυψαν καθυστερήσεις στον ανάδοχο λόγω των υλικών των κουφωμάτων και γι΄αυτό μετατίθεται για λίγους μήνες προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες. Μόλις τελειώσει η περιοδική έκθεση στην Ιταλία, η Κόρη της Θήρας θα επιστρέψει μόνιμα στο σπίτι της παίρνοντας την τελική της θέση και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του μουσείου και αυτό ανοίξει, η Κόρη θα είναι ήδη εκεί. Πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι η Κόρη, αυτούς τους δυο μήνες, αν δεν ήταν στο μουσείο της Ιταλίας, θα ήταν μέσα στο κλειστό αρχαιολογικό μουσείο της Σαντορίνης", ανέφερε η αντιδήμαρχος ενώ σημειώνεται πως στην ερώτηση για το πότε πάρθηκε η απόφαση μεταφοράς του αγάλματος στην Ιταλία, απάντησε πως δεν έλαβε γνώση σχετικά με το θέμα.

O δήμαρχος Θήρας, ερωτώμενος για το ίδιο θέμα, μίλησε για σκοπιμότητες ενόψει των εκλογών και επισήμανε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το μουσείο, η Κόρη της Θήρας δεν μπορούσε να περιμένει παρατημένη στα υπόγεια. "Εάν η υπουργός δήλωσε ότι αυτό θα γίνει τον Ιούνιο και αυτό τελικά γίνει τον Αύγουστο ή αργότερα, αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα διότι έχουμε εργασίες που γίνονται, όπως μονώσεις, επιχρίσματα κτλ και αυτές παίρνουν παρατάσεις. Εμεί συνεχίζουμε να δουλεύουμε για τον πολιτισμό και τη Σαντορίνη. Αυτήν τη στιγμή, οι εκτιμήσεις μας μετά τις επαφές που έχουμε κάνει και με το Υπουργείο Πολιτισμού, λένε ότι αρχές Σεπτέμβρη θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε το αρχαιολογικό μουσείο", δήλωσε ο κ.Σιγάλας.

Ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" ανέφερε πως η απόφαση μεταφοράς του αγάλματος πάρθηκε με στόχο αυτό που υπηρετεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού που είναι η προβολή της κυκλαδικής κληρονομιάς παγκοσμίως. "Η Εφορεία Αρχαιοτήτων πήρε πέρυσι την πρωτοβουλία και έφερε στο φως την Κόρη της Θήρας, η οποία μέχρι τότε βρισκόταν για 20 χρόνια στο υπόγειο. Πλέον, θα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας το οποίο όμως αυτή τη στιγμή συνεχίζει τις εργασίες του. Μέχρι τότε, προκειμένου να μην είναι εγκλωβισμένες οι αρχαιότητες, εκτίθενται σε έναν χώρο όπου τις βλέπει όλος ο κόσμος. Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση , να προβάλουμε όλες τις αρχαιότητες και να είναι προσβάσιμες στους πολίτες όλου του κόσμου διότι εμείς δεν λειτουργούμε με τοπικιστικά κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, η προβολή των αρχαιοτήτων μέσω διεθνών εκθέσεων καταλήγουν στο να διαφημίζουν τα νησιά μας. Μόλις τελειώσει η περιοδική έκθεση στην Ιταλία, όλες οι αρχαιότητες θα επιστρέψουν στη θέση τους. Το αν θα εκτεθούν άμεσα εξαρτάται από την ολοκλήρωση των εργασιών του μουσείου" ανέφερε ο κ.Αθανασούλης χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω επί του θέματος.