Η πρώτη ξενάγηση έγινε στον δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα

"Εν δράσει" και πάλι οι μικροί ξεναγοί της Σύρου

Περίπου 30 χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη φορά που οι μικροί ξεναγοί της Σύρου έκαναν την εμφάνισή τους και το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Αυγούστου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Σύρου, πραγματοποιήθηκε η επανεκκίνηση της συγκεκριμένης δράσης, που είχε τεθεί σε μία μικρή αναμονή, στη διάρκεια των ετών της πανδημίας και είχε ξεκινήσει δειλά ξανά τον Μάιο του 2022.

Τα παιδιά με πολύ χαρά και ενθουσιασμό, ανέλαβαν να παρουσιάσουν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και τα ιστορικά αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο, στο δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, αλλά και σε όλους τους παρευρισκόμενους, που είχαν γεμίσει εκείνη την ώρα την αίθουσα, για να τους απολαύσουν. Το θερμό χειροκρότημα στο τέλος της παρουσίασης, έδωσε στα παιδιά την ώθηση για να αρχίσουν από αύριο κιόλας, τις καθημερινές επίσημες ξεναγήσεις, με το πρόγραμμα του Δήμου.

Ν. Λειβαδάρας: "Είναι πολύ πρωτότυπο αλλά και πολύ ουσιαστικό"

Ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, στο πλαίσιο της παρουσίασης και μιλώντας στους δημοσιογράφους, έδειξε μεγάλη ικανοποίηση για τον θεσμό που συνεχίζεται, λέγοντας, ότι, "πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχής που υποδέχομαι τα παιδιά σήμερα, τους μικρούς ξεναγούς. Είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια, σταμάτησε για κάποια χρόνια, αλλά το 2022 ξεκινήσαμε και πάλι και είναι πολύ ευχάριστο αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Εμένα ειλικρινά με συγκίνησε, όταν πληροφορήθηκα από την κ. Λεονταρίτη, ότι μαθητές του τότε, που ήταν μικροί ξεναγοί, σήμερα είναι εκπαιδευτές των παιδιών αυτών, άρα καταλαβαίνεται ότι υπάρχει σε βάθος χρόνου, μία πολύ ωραία συνέχεια. Είναι πολύ πρωτότυπο αλλά και πολύ ουσιαστικό, παιδιά αυτής της ηλικίας, να ξεναγούν στον τόπο τους, τους επισκέπτες που έρχονται. Είναι πολύ ενδιαφέρον και για τα παιδιά, γιατί νιώθουν ότι προσφέρουν, αλλά και τι ωραιότερο από αυτή την ηλικία, να έχουν μπει μέσα στην ιστορία του τόπου τους και να είναι αυτοί οι πρεσβευτές, προς τα έξω για το νησί. Οπότε με μεγάλη χαρά είμαι σήμερα εδώ να τους υποδεχτώ"

Α. Λεονταρίτη: "Μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα, που 30 χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι μοναδικός"

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, στάθηκε στο ιστορικό ξεκίνημα του συγκεκριμένου θεσμού των μικρών ξεναγών, τονίζοντας, ότι "ο θεσμός των μικρών εθελοντών ξεναγών ξεκίνησε από το 1993, από μία ιδέα της κ. Μαρίας Ρώτα, η οποία είχε μεταβεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, μαζί με τις τότε συνεργάτιδες της, Λίζα Δαλεζίου και την Μαρία Κάπαρη-Στέλλα και εκπαιδεύτηκαν στα προγράμματα του Μουσείου. Ξεκίνησαν  έπειτα αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα ως ένα μοναδικό θεσμό στην Ελλάδα, που 30 χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι μοναδικός". 

Στη συνέχεια με χαρά αναφέρθηκε στον εθελοντή εκπαιδευτή που κάποτε υπήρξε μικρός ξεναγός, λέγοντας, ότι "αυτός ο θεσμός, για πολλά χρόνια εκπαίδευσε ως μικρούς εθελοντές ξεναγούς, δεκάδες παιδιά, τα οποία και μεγάλωσαν και έγιναν φοιτητές και στη συνέχεια επαγγελματίες και τώρα έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή, ο ένας από τους εθελοντές εκπαιδευτές, ο κ. Νίκος Γουτσίκας, να ήταν ένας από τους μικρούς ξεναγούς, που σε βάθος χρόνου είχαν ξεναγήσει, όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας, που είχαν επισκεφτεί το Δημαρχιακό Μέγαρο. Από τον Μάιο του 2022 επαναλειτούργησε αυτός ο θεσμός, μέχρι και τώρα και τα παιδιά ολοκλήρωσαν 3 εκπαιδευτικούς κύκλους και θεωρώ ότι είναι πλέον έτοιμα, να ανοίξουν τα φτερά τους και καθημερινά για το επόμενο διάστημα να κάνουν τις ξεναγήσεις τους."

Ν. Γουτσίκας: "Νιώθω μεγάλη περηφάνια που έχω ζήσει όλη αυτή την εξέλιξη"

Ένας από τους εθελοντές εκπαιδευτές, που υπήρξε ως παιδί και ο ίδιος μικρός ξεναγός, ο Νίκος Γουτσίκας, αναφέρθηκε με περηφάνια στο τότε και στο σήμερα, λέγοντας: "Ξεκίνησα σε ηλικία 9 ετών στην αίθουσα Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης. Με την κ. Λεονταρίτη συνεργάστηκα εκείνο το διάστημα όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα των μικρών ξεναγών για τις ξεναγήσεις στο Δημαρχιακό Μέγαρο και το Θέατρο Απόλλων, εγώ έχω βρεθεί και στους δύο χώρους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, που το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε ξανά και λειτουργεί πάλι και ευχαριστούμε και τον κ. Λειβαδάρα και την κ. Λεονταρίτη και είναι επίσης πολύ σημαντικό και για μένα, που το έκανα ως παιδί, το είχα δει από εκείνη την ματιά και πλέον το κάνω και σαν εκπαιδευτικός και χαίρομαι πάρα πολύ που αυτά τα παιδιά, συνεχίζουν αυτό το έργο. Ελπίζω και τα ίδια τα παιδιά να νιώθουν έτσι, γιατί είναι πολύ ωραίο να μπαίνει ένας επισκέπτης και να βλέπει ένα μικρό παιδί 8-12 ετών και να ακούει τόσο σημαντικά πράγματα τόσο για τον χώρο, όσο και για το νησί και να φεύγει από εδώ μέσα με ένα χαμόγελο και γεμάτος. Νιώθω μεγάλη περηφάνια που έχω ζήσει όλη αυτή την εξέλιξη."

Β. Μπριλάκη: "Ευελπιστώ πλέον το πρόγραμμα να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις"

Την ίδια ώρα μία ακόμα εθελόντρια εκπαιδεύτρια και παιδαγωγός, η Βιργινία Μπριλάκη, μίλησε με χαρά για αυτή τη δράση και τον στόχο που είναι να βγει αυτός ο θεσμός και εκτός νησιού, λέγοντας, "ευελπιστώ πλέον το πρόγραμμα να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Δηλαδή τα παιδιά, να κάνουν περισσότερες δράσεις από την ξενάγηση στην πόλη και ευελπιστώ να καταφέρω να δημιουργήσω και με την άδεια των αρμοδίων, ένα δίκτυο. Θα ήθελα ας πούμε να μπορώ να κάνω με τα παιδιά μία εκδρομή σε ένα άλλο νησί και να παρουσιάζουμε τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε με αυτό τον τρόπο ένα πολιτιστικό δίκτυο. Θα ήθελα να διοργανώνουμε εκθέσεις και να κάνουμε τις δράσεις πιο γνωστές. Κάτι τέτοιο βοηθάει και τον τόπο αλλά και τα ίδια τα παιδιά, που μέσα από τις δράσεις αυτές μπορούν να βρουν την κλήση τους ή κάποια ταλέντα".