Άγνωστοι προκάλεσαν σημαντικές φθορές στο μνημείο που βρίσκεται στο λιμάνι της Ερμούπολης

Βανδάλισαν το άγαλμα του Μάρκου Βαμβακάρη

  • Δευτέρα, 28 Αυγούστου, 2023 - 06:18

Στο στόχαστρο βάνδαλων μπήκε και πάλι το άγαλμα του Μάρκου Βαμβακάρη, που βρίσκεται στην πλατεία Παπάγου, στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Αυτή τη φορά το μνημείο του “πατριάρχη” του ρεμπέτικου δεν υπέστη απλώς ζημιές, οι οποίες μπορεί να προκλήθηκαν κατά λάθος, αλλά οι δράστες φρόντισαν να βγάλουν όλο το μένος τους εναντίον του, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. 

Το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα και όπως αποκαλύπτεται από το φωτογραφικό υλικό που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, οι δράστες όχι μόνο έσπασαν το μπράτσο του μπουζουκιού, αλλά στη συνέχεια πήραν το σπασμένο κομμάτι και το χτύπαγαν με μανία στην επιγραφή που βρίσκεται στα δεξιά του μνημείου. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μπράτσο να σπάσει σε τέσσερα κομμάτια, αλλά και να θρυμματιστούν οι κόχες της επιγραφής. 

Οι φωτογραφικές εικόνες, αν μη τι άλλο, καταδεικνύουν δόλο πίσω από την ενέργεια αυτή, η οποία σίγουρα δεν τιμάει το νησί της Σύρου. 

Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το άγαλμα του Μάρκου Βαμβακάρη έχει υποστεί ζημιές, καθώς και τον περασμένο Αύγουστο είχε σπάσει και πάλι το μπράτσο από το μπουζούκι, με τη δημοτική Αρχή τότε να αποδίδει τη φθορά σε ατύχημα.

Το τωρινό περιστατικό, σε συνδυασμό και με άλλα φαινόμενα βανδαλισμών μνημείων στο νησί, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με τις διωκτικές αρχές να καλούνται να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, έτσι ώστε να φτάσουν στα ίχνη των δραστών. 

Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί ότι στο σημείο υπάρχουν κάμερες τόσο από παρακείμενο ξενοδοχείο, όσο και στο λιμάνι της Ερμούπολης, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό εκείνων που προκάλεσαν τις φθορές, ενώ ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης οφείλει να προχωρήσει σε μήνυση κατά αγνώστων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το άγαλμα του Μάρκου Βαμβακάρη αποτελεί δωρεά του γιου του Βασίλη, καθώς η τοποθέτησή του στο λιμάνι της Ερμούπολης ήταν για χρόνια επιθυμία της οικογένειας του, με τα αποκαλυπτήρια του να λαμβάνουν χώρα στις 18 Ιουνίου 2022.