Για τρίτη χρονιά τζαζ κόμικς στο Daidadi αύριο Σάββατο

“Ο Μαρίνος Ρούσσος ξανά στην Ερμούπολη”

  • Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, 2023 - 06:16

Άλλη μια φορά το διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου... τα μπλέκει με τα κόμικς και εκδίδει το τρίτο στη σειρά ετήσιο περιοδικό του με τίτλο «...κι άλλες Ρουσσοϊστορίες». Ποιες ήταν όμως οι προηγούμενες; Η αρχή είχε γίνει το 2021 με συλλογική ιστορία «Ο Μαρίνος Ρούσσος θα παίξει την τρομπέτα του» και είχε συνεχιστεί πέρσι με το «Οι Ρούσσοι θα πουν την τελευταία λέξη».

Φέτος, 19 γνωστοί Έλληνες κομίστες παρουσιάζουν ισάριθμες αυτοτελείς ιστορίες από το Σύμπαν του Συριανού Μαρίνου, σε όλες τι φάσεις της ζωής του. Τον συντροφεύουν στα καρέ η αδελφή του Μαρία, ο ξάδελφος Δομένικος. ο Κοκοβιός και άλλοι χαρακτήρες που οι κομίστες δημιούργησαν με πολύ κέφι και χιούμορ τα δύο προηγούμενα χρόνια. 

“Το τελευταίο διάστημα μετά το Blue Horizon και το φρικτό ναυάγιο στην Πύλο, τα νέα στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και γενικά στη Μεσόγειο δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Θα ήταν, αν με τέτοια περιστατικά ξεκινούσε μία μαζικότερη συνειδητοποίηση του σε πιο κόσμο, σταδιακά μα όλο και περισσότερο… βυθιζόμαστε. Θα βγούμε άραγε στην επιφάνεια; Θα καταφέρουμε να πάρουμε ανάσα; Φέτος μπλέξαμε τρίτη στη σειρά χρονιά τα κόμικς με την τζαζ. Το φετινό βιβλιαράκι, όμως, δεν έγινε όπως τα προηγούμενα δύο. Δεν είναι δηλαδή μία ενιαία πολυσέλιδη ιστορία που γράφτηκε διαδοχικά σε συνέχειες, αλλά 19 αυτοτελείς ιστορίες και στιγμιότυπα, έκτασης μίας ή δύο σελίδων”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμά του, ο Νίκος Αλμπανόπουλος, ο οποίος είχε την ιδέα και τον συντονισμό της έκδοσης. 

Φέτος συμμετείχαν 19 καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής κόμικς, αριθμός ρεκόρ! Ανάμεσά τους τέσσερις Συριανοί: Σοφία Ρούσσου, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, Κωνσταντίνος Καταγάς και Γιάννης Ξαγοράρης. Σε πολλές σελίδες του εξάλλου, το κόμικς εκτυλίσσεται στην Ερμούπολη και τη Σύρο. 

Οι υπόλοιποι δημιουργοί είναι οι εξής: Νίκος Μπράτος, Μαίρη Καλαμπαλίκα, Χρύσα Χαρτσά, Βασίλης Παπαγεωργίου, Μάνος Κοτσιφάκης, Χριστίνα Σηφιανού (crispy shift), Γιάννης Κωνσταντινίδης (Kon Kun), Μανόλης Αλμπάνης, Περικλής Κουλιφέτης, Γιάννης Αντωνόπουλος, Τάσος Μαραγκός, Μαρία Τζαμπούρα, Ραφαέλλα Κόνη, Γαβριήλ Παγώνης και Θανάσης Πετρόπουλος. 

Το κόμικς, όπως κάθε χρόνο, θα παρουσιαστεί και θα διανεμηθεί δωρεάν στο παγωτατζίδικο Νταϊντάντι από τους ίδιους τους καλλιτέχνες που το δημιούργησαν (αύριο Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00).
Μετά την παρουσίαση οι δημιουργοί θα υπογράψουν τεύχη για τους φίλους της τζαζ και των κόμικς και όλοι όσοι προσέλθουν θα δοκιμάσουν την ειδική γεύση παγωτό που θα έχει ετοιμάσει για την περίσταση ο Ντανιέλε Μέντρι. Το οποίο μάλιστα, αν κρίνουμε από τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα εξαντληθεί πολύ γρήγορα! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι “Ρουσσοϊστορίες”, που κυκλοφορούν στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου, σελιδοποιήθηκαν στην εταιρεία Runaway και εκτυπώθηκαν στην Τυποκυκλαδική, σε 800 αντίτυπα, για λογαριασμό της Resolution ΑΜΚΕ.