Το Κουκλοθέατρο Κρήτης ταξιδεύει για άλλη μία φορά στη Σύρο

Το διαχρονικό παιδικό έργο ο "Ψαροτρομάρας" στο θέατρο "Ευανθία Καΐρη"

  • Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024 - 06:15

Το Κουκλοθέατρο Κρήτης επιλέγει για άλλη μία φορά να ταξιδέψει στη Σύρο, έχοντας αυτή τη φορά στις αποσκευές του, το διαχρονικό παιδικό έργο της Φρόσως Χατόγλου, ο "Ψαροτρομάρας".

Η παράσταση που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 6 και μισή το απόγευμα, στο θέατρο "Ευανθία Καϊρη" στα Λαζαρέτα, έχει στο επίκεντρο τα παιδιά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμβάλουν στην ανατροπή των γεγονότων της "ψαροχώρας".

Λίγα λόγια για το έργο

Ο "Ψαροτρομάρας" της Φρόσως Χατόγλου παρουσιάζει με έντεχνο και χιουμοριστικό τρόπο μηνύματα για δημοκρατία, αλληλεγγύη και τη συνεργασία.

Η ιστορία παρουσιάζει την περιοχή της "ψαροχώρας", όπου οι κάτοικοί της, τα μικρά ψαράκια, επαναστατούν εναντίον του ψαροτρομάτα που θέλει να φτιάξει ένα μεγάλο παλάτι γκρεμίζοντας τα σπίτια τους.

Όμως όταν το λυθρίνι, το μπαρμπούνι και η γόπα μαθαίνουν τα σχέδια του, αναζητούν μία λύση που θα βάλει φρένο στις επιθυμίες του Ψαροτρομάρα και σε αυτό βοηθά η γοργόνα. Όλα τα ψαράκια θα κάνουν μία μεγάλη διαδήλωση στο βυθό, βροντοφωνάζοντας με όλα τα παιδιά ''Κάτω Ο Ψαροτρομάρας''.

Εκείνη θα τους βοηθήσει να νικήσουν τον φόβο τους και θα τους παροτρύνει να ψαρέψουν μαζί με την βοήθεια των παιδιών, τον Ψαροτρομάρα και τη Σουπιά.

Το Κουκλοθέατρο Κρήτης

Το Κουκλοθέατρο της Κρήτης μετρά 43 χρόνια ζωής. Ο θίασος είναι τριμελής, με φαντασία, δημιουργικότητα και πάνω από όλα αγάπη για το κουκλοθέατρο και τους μικρούς του φίλους. Το πρώτο έργο του θιάσου που παρουσιάστηκε στο κοινό της Κρήτης ήταν το "Φρίξος και Έλλη" του Ηλία Αναγνωστάκη, το 2011. Από το 2010, πραγματοποιεί επαγγελματικές παραστάσεις, εισάγοντας μάλιστα την τεχνική του "Μαύρου Θεάτρου".

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή τεχνική όπου σε συνδυασμό με την τεχνική του ζεστού φωτισμού εξαφανίζεται τελείως ο ανθρώπινος παράγοντας και οι κούκλες, μαζί με τα έντονα χρώματα, δείχνουν στα μάτια των θεατών να κινούνται μαγικά. Πρόκειται για επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις με μεγάλες κούκλες και πρωτότυπα σκηνικά.

Ο θίασος αποτελείται από τους Γιώργο Αναγνωστάκη (μουσική-τραγούδι-ηχητικά εφέ-φωτισμός), Ειρήνη Σταυρουλάκη, Αλέξανδρο Φραγκιαδούλη, Δήμητρα Κριτσωτάκη, Μιχάλη Φραγκιαδάκη, Γιώργο Χρηστάκη και Ελένη Σαάπογλου. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε τον Ηλία Αναγνωστάκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία, το σενάριο, την έρευνα, την κατασκευή κούκλας και σκηνικών.

Το Κουκλοθέατρο Κρήτης έχει δώσει παραστάσεις τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εκτός από την Κρήτη, την οποία ο θίασος έχει "οργώσει", έργα του Κουκλοθέατρου έχουν ανέβει, ακόμη, σε Αθήνα, Πάτρα, Θήβα, Χίο, Λήμνο, Ζάκυνθο, Ιστιαία και Σύρο, καθώς επίσης και σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού.