16 ομάδες με 8 άρματα από εντός και εκτός Σύρου με πάνω από 1.500 συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος στην μεγάλη παρέλαση στην Ερμούπολης

Τριήμερο αποκριάτικο ξεφάντωμα σε Άνω Σύρο, Ερμούπολη και εξοχές

Θωμαή Μενδρινού: "Το τριήμερο της αποκριάς η Σύρος θα κατακλυστεί από επισκέπτες"

Στην τελική ευθεία βαίνουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Οι δράσεις θα κορυφωθούν το τριήμερο 16, 17 και 18 Μαρτίου με ξέφρενο γλέντι σε Άνω Σύρο, Ερμούπολη, αλλά και στις εξοχές του νησιού την Καθαρά Δευτέρα.

Ενδεικτικό της εικόνας που αναμένεται να δημιουργηθεί είναι ότι στην καρναβαλική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη, θα λάβουν μέρος 16 ομάδες με 8 άρματα από εντός και εκτός Σύρου, με πάνω από 1.500 συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, ολοκληρώνονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά, τονίζοντας ότι επισκεψιμότητα του τριημέρου στο νησί αναμένεται να χτυπήσει "κόκκινο".

Η έναρξη του τριημέρου από την Άνω Σύρο

Η εκκίνηση του καρναβαλικού τριήμερου θα δοθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου στην Άνω Σύρο, όπου στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη καρναβαλική παρέλαση και το παραδοσιακό Συριανό έθιμο τα Ζεϊμπέκια.

Οι 16 καρναβαλικές ομάδες από τη Σύρο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, με τους περίπου 1.500 καρναβαλιστές που θα λάβουν μέρος στις φετινές εκδηλώσεις, θα ξεκινήσουν από την Καμάρα, όπου μέσω χορών και διασκέδασης θα καταλήξουν στην πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη.

Την παρέλαση θα ανοίξουν τα Ζεϊμπέκια, ένα εθιμικό δρώμενο που πραγματοποιείται στην Άνω Σύρο εδώ και σχεδόν 40 Αποκριές από τους χορευτές του εργαστηρίου.

Αμέσως μετά την παρέλαση, το γλέντι θα συνεχιστεί στα τοπικά καταστήματα ή σε κάποιο ιδιωτικό πάρτι.

Η ιστορία των Ζεϊμπέκιων

Τα Ζεϊμπέκια ήρθαν από την Μικρά Ασία, ξεκίνησαν στη Σύρο περίπου το 1821 και μάλλον είναι διακωμώδηση ενός παλαιότερου τούρκικου εθίμου. Πρόκειται για έναν τελετουργικό πολεμικό χορό, που εξελίχθηκε στον αστικό ρεμπέτικο χορό που όλοι ξέρουμε. Παραδοσιακά, τον χορεύουν αντρικά ζευγάρια, περίπου 20-40 άτομα, με θεαματικές κινήσεις και εντυπωσιακές φιγούρες, παριστάνοντας τη μεταξύ τους μάχη. Χορεύουν χασάπικο, χασαποσέρβικο και ζεϊμπέκικο. Θέμα, η απαγωγή της Νύφης, γυναίκας του πρώτου Καπετάνιου. Τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος είναι ο Πρώτος, ο Δεύτερος και ο Τρίτος Καπετάνιος, η Αρχιχανούμισσα ή Νύφη (η γυναίκα του πρώτου καπετάνιου την οποία παίζει ένας άνδρας ντυμένος νύφη), ένας ή δύο Αράπηδες* ο Κυνηγός και φυσικά ένα πλήθος από Ζεϊμπέκια στην υπηρεσία του Καπετάνιου.

Πριν το ξεκίνημα ο πρώτος Καπετάνιος έλεγε: «Διαταγή σας δίνω να προσέξετε καλά όταν πάμε στην Πιάτσα να χορέψετε καλά κι όταν αρχίσει ο χορός τ ’άρματά σας να προσέχετε μη μας γίνει ρεμπελιό». Και το δρώμενο ξεκινά…

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Ερμούπολη

Την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα θα λάβει χώρα στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που υλοποιείται εδώ και 13 χρόνια. Μια εντυπωσιακά χρωματιστή πομπή θα πλημμυρίσει φέτος την Ερμούπολη με 8 μεγάλα άρματα, 16 ομάδες και με 1.500 καρναβαλιστές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χάπενινγκ, οι παρουσιαστές του καρναβαλιού, Γιώργος Ρούσσος και Μαριάννα Βακονδίου θα περιγράφουν μέσω μικροφώνου το τι συμβαίνει σε κάθε σημείο της παρέλασης, με τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλάκη, να εκφωνεί ποιήματα του Γεωργίου Σουρή.

Και όλα αυτά, κάτω από τους μουσικούς ρυθμούς του σχήματος «Popapola», που ζωντανά θα παίζουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες από 70's, 80's, 90's, 00's, 10's, αλλά και τα πιο πρόσφατα hit.

"Ψήφισε την καλύτερη καρναβαλική ομάδα"

Εκτός όλων των παραπάνω, το τμήμα Πολιτισμού φέρνει για πρώτη φορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία καλύτερης καρναβαλικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, φέτος καθιερώνεται για πρώτη φορά η ηλεκτρονική ψηφοφορία της καλύτερης καρναβαλικής ομάδας, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.syros.gr/carnival ή σκανάροντας το QR CODE που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο πρόγραμμα και στις σελίδες των social.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα και θα λήξει την Κυριακή με την ολοκλήρωση της καρναβαλικής παρέλασης στην πλατεία Μιαούλη.

Κούλουμα και κάψιμο του καρνάβαλου

Το αποκριάτικο τριήμερο ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα με τα κούλουμα στις εξοχές της Σύρου, το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, τα εκλεκτά σαρακοστιανά, το χορό, το κρασί, αλλά και το κάψιμο του καρνάβαλου, την Τρίτη 19 Μαρτίου.

Υποδοχή ομάδων εκτός Σύρου

Για την κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αλλά πολύ περισσότερο για τις ομάδες εκτός Σύρου που θα συμμετάσχουν το τριήμερο, αλλά και για την πεποίθησή της για τον μεγάλο αριθμός επισκεπτών, αναφέρθηκε στην εφημερίδα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

"Είναι δεδομένο ότι αναμένουμε μεγάλη επισκεψιμότητα στη Σύρο κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Ενδεικτικό της εικόνας που θα δημιουργηθεί είναι ότι το Σάββατο 16 Μαρτίου το μεσημέρι, θα υποδεχθούμε με την Νεανική - Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, μία ομάδα 250 ατόμων από την Αθήνα, η οποία θα συμμετάσχει στο Συριανό καρναβάλι.

Η συγκεκριμένη ομάδα θα επισκεφθεί το νησί μας μέσω μίας συνεργασίας που έγινε με την πολιτευτή των Κυκλάδων, Ανθή Χαλκιά", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού αναφέρθηκε στις δύο καρναβαλικές μίλησε για τις δύο καρναβαλικές παρελάσεις σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη, αλλά και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα, σημειώνοντας ότι δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην σωστή οργάνωση και προετοιμασία.

"Βέβαια έχουμε την κορύφωση με την παρουσίαση των ομάδων στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και στη συνέχεια με την τελετή λήξης και την καρναβαλική παρέλαση στην Ερμούπολη.

Επίσης, πρέπει να πω ότι ξέχωρα με τα κούλουμα που θα διοργανωθούν σε πολλά σημεία της Σύρου, θα υπάρξει και μία εκδήλωση για ένα γκρουπ εκτός νησιού που θα συμμετάσχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις μας. Η εκδήλωση θα έχει ως θέμα τη ναυτική ιστορία και θα είναι αποκλειστικά για τους επισκέπτες μας", κατέληξε στις δηλώσεις της, η κα. Μενδρινού.

 

 

Ετικέτες: