Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατατάσσεται δικαίως στους κορυφαίους καρναβαλικούς προορισμούς

Ανεπανάληπτο το Συριανό καρναβάλι (video-Φωτο)

Θωμαή Μενδρινού: "Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους καρναβαλιστές, αλλά και σε όσους εργάστηκαν γι’ αυτή την επιτυχημένη διοργάνωση"

Με χρυσά γράμματα πέρασαν στην ιστορία οι εκδηλώσεις των αποκριάτικων εκδηλώσεων "Γεώργιος Σουρής". Η 40η επέτειος του θεσμού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τριήμερες δράσεις, που απέσπασαν τα κολακευτικά σχόλια τόσο των συμμετεχόντων, όσο και των επισκεπτών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Τα στενά σοκάκια της Άνω Σύρου, αλλά και οι δρόμοι της Ερμούπολης, πλημμύρισαν με εκατοντάδες καρναβαλιστές από τη Σύρο, αλλά και εκτός αυτής, μετατρέποντας ολόκληρο το νησί σε ένα μεγάλο πολύχρωμο πάρτι.

Οι ποικίλες εκδηλώσεις προσέφεραν ανεπανάληπτες στιγμές κυρίως για τους δεκάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν τη Σύρο, δίνοντας παράλληλα χαμόγελα αισιοδοξίας, μετά από ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, στους επιχειρηματίες του νησιού.

"Ο στόχος μας επιτεύχθηκε με απόλυτη επιτυχία και η Σύρος πλέον δικαίως κατατάσσεται στους top καρναβαλικούς προορισμούς”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Η υποδοχή των ομάδων εκτός Σύρου

Με την υποδοχή των ομάδων εκτός Σύρου που επισκέφθηκαν το νησί για το τριήμερο της αποκριάς, άρχισαν στην ουσία οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο νησί.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο το μεσημέρι, στο δημαρχιακό μέγαρο, με τη συνδρομή της Παιδικής - Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων και του Λυκείου των Ελληνίδων, η Δημοτική Αρχή, υποδέχθηκε περί τα 250 άτομα από την Αθήνα, την Άρτα, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Άνδρο και την Πάρο, που ταξίδεψαν στη Σύρο μέσω του γραφείου ταξιδιωτικών εμπειριών "Melodrakma Universal" που οργανώνει θεματικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ταξίδι οργανώθηκε μέσω μίας συνεργασίας μεταξύ της πολιτευτή Κυκλάδων, Ανθής Χαλκιάς και του "Melodrakma Universal".

Στους επισκέπτες της Σύρου, εκτός από την περιήγηση στην ιστορία της Σύρου μέσω μίας διαδραστικής αφήγησης από την Ρένα Ξαγοράρη, προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι ομάδες που ταξίδεψαν προκειμένου να συμμετάσχουν στο καρναβάλι της Σύρου, χθες και κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδήλωση που είχε ως θέμα τη ναυτική ιστορία του νησιού.

Πλημμύρησε από κόσμο ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου

Με δυνατό "χαρτί" την παράδοση και με την αναβίωση των “Ζεϊμπεκιών”, άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εκδηλώσεις στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Τα σοκάκια του κυριολεκτικά πλημμύρισαν ασφυκτικά από κόσμο όλων των ηλικιών, που είχαν στήσει από νωρίς μία μεγάλη αποκριάτικη γιορτή, με μουσική και χορό.

Το μεγάλο πάρτι είχε στηθεί από την περιοχή της Καμάρας, στην οποία συγκεντρώθηκαν αρχικά όλες οι ομάδες και έπειτα ακολούθησαν τη γνωστή πορεία μέσα από τα στενά της Άνω Σύρου για να καταλήξουν στην πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη, όπου το κέφι ανέβηκε με τις ομάδες να ανακατεύονται με τον κόσμο και να περνάνε όλοι υπέροχα.

Κύριοι παράγοντες στην ευφάνταστη κατάσταση που δημιουργήθηκε, εκτός από την παρουσία των συμμετεχόντων, βοήθησαν οι δεκάδες εθελοντές που έδωσαν δυναμικό παρόν στην διεξαγωγή των εκδηλώσεων, τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, αλλά και των επιχειρηματιών του μεσαιωνικού οικισμού που λειτούργησαν τα καταστήματά τους, υποδεχόμενοι με χαμόγελα τους καρναβαλιστές.

Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της αναβίωσης των “Ζεϊμπεκιών” και της παρέλασης αντιπροσωπειών των ομάδων, το γλέντι συνεχίστηκε στα "κουτούκια" που είχαν δημιουργηθεί με παραδοσιακή φασολάδα και ντόπιο κρασί που μοιράστηκε δωρεάν.

Οι 16 καρναβαλικές ομάδες

Στους ξέφρενους ρυθμούς των καρναβαλικών εκδηλώσεων έλαβαν μέρος οκτώ άρματα, 16 ομάδες με πάνω από 1.500 μέλη, αλλά και δεκάδες επισκέπτες που επισκέφθηκαν τη Σύρο για να διασκεδάσουν το τριήμερο των απόκρεω.

Καρναβαλιστές με πολύχρωμες στολές, διάθεση και κέφι έδωσαν το σύνθημα για ένα μεγάλο πάρτι που στήθηκε στα σοκάκια της Άνω Σύρου, αλλά και στους δρόμους της Ερμούπολης, παρασύροντας στους ρυθμούς τους όλους όσους παραβρέθηκαν εκεί.

Στη φετινή παρέλαση έλαβαν μέρος σχολικές κοινότητες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, μέλη των ΚΑΠΗ της Σύρου, αλλά και μεμονωμένες παρέες, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε μία πολυμελής ομάδα που έφθασαν στη Σύρο μέσω του γραφείου ταξιδιωτικών εμπειριών Melodrakma Universal. Το “παρόν” έδωσε και μία ομάδα από το Μοσχάτο, που αφού ολοκλήρωσε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού στην Αθήνα, συνέχισε τις αποκριάτικες εξορμήσεις της στη Σύρο.

Οι ομάδες που έλαβαν μέρος ήταν:

- To 3ο Δημοτικό και 3ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης με θέμα "Μαθηταράδες – Αθληταράδες".

- Το 4ο Πειραματικό Δημοτικό Ερμούπολης με τις "Πειραματικές αραχνούλες και ιστούς"

- Τα εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ που παρουσίασαν το θέμα "Δελασ-άλιενς".

- Το Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο της Βάρης με την ομάδα "Είμαστε από τη Βάρη και γυμναζόμαστε…με βάρη".

- Το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο της Άνω Σύρου με τον "Super ήρωα και τους ντούπερ γονείς".

- Το 5ο Δημοτικό σχολείο Ερμούπολης με την ομάδα "Τσίρκο «Πεμπτάνο".

- Το ΚΑΠΗ με την πιο "γλυκιά γλυκιά τρελλοπαρέα".

- Η Μ.Α.Φ.ια και η παρέα της με το θέμα" Μικροί στο μάτι μα …ρώτα τη Χιονάτη".

- Η ομάδα "MELODRAKMA" που παρουσίασε "Ναύτες του Τσαρούχη και Τροτέζες του Μπουένος Άιρες".

- Η ομάδα Α.Μ.Ο.Κ που φέτος φόρεσε ασπρόμαυρα ρούχα παραδίδοντας μαθήματα σολφέζ.

- Η ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου με τα "Απάνω είναι ε-Ξωτικά".

- Η ομάδα από το κυνήγι του χαμένου θησαυρού του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου με θέμα "Σταυροφόροι, το τάγμα του Ευτύχη".

- Η ομάδα "TEENAGERS NOW AND FOREVER" με θέμα "BARBIEτσες και ΚΕΝηδες".

- Το "SYROS by night" με θέμα"Χαβαλεδίξ και το μυστικό της Μαραθιάς".

- Οι "Ωραίοι έχουν χρέη" με θέμα "HoneyMoonISES".

Η κορύφωση της καρναβαλικής παρέλασης στην Ερμούπολη

Η κορύφωση της παρέλασης του 40ου Συριανού καρναβαλιού "Γεώργιος Σουρής", πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο κέντρο της Ερμούπολης.

Οι 16 ομάδες με τους 1.500 καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, όπου κάτω από τις οδηγίες της Μαριάννας Βακονδίου και του Γιώργου Ρούσσου - που για άλλη μια χρονιά είχαν αναλάβει το ρόλο της παρουσίασης - αλλά και της έντονης αποκριάτικης μουσικής, παρουσίασαν τα θέματα που είχαν ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια. Δίπλα τους παρέλασαν και τα οκτώ άρματα που κυριολεκτικά έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Διανύοντας τις κεντρικές οδούς, το σύνολο των συμμετεχόντων οδηγήθηκαν στην πλατεία Μιαούλη, όπου με αστείρευτο κέφι, πραγματοποίησαν τα χορευτικά τους δρώμενα με φόντο το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Πρωταγωνιστής επίσης της μεγάλης παρέλασης, ήταν ο σπουδαίος σατιρικός ποιητής της νεότερης Ελλάδας, Γεώργιος Σουρής, που ενσάρκωσε ο Συριανός ηθοποιός Γεώργιος Μιχαλάκης.

Η άψογη διοργάνωση που κέρδισε τις εντυπώσεις των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών που κυριολεκτικά είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους της Ερμούπολης, ήταν - εκτός από τη συμμετοχή των καρναβαλιστών - και αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των μελών της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα, φυσικά του τμήματος Πολιτισμού που είχε αναλάβει το βάρος των εκδηλώσεων, του τμήματος Μικρών Έργων, του τμήματος Καθαριότητας, των εθελοντών, των παρουσιαστών, των ηχοληπτών και των χορηγών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τόσο στην Άνω Σύρο, όσο και στην Ερμούπολη, το “παρόν” έδωσαν ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, οι αντιδήμαρχοι, Θωμαή Μενδρινού, Νίκος Σκευοφύλακας, Γιάννης Μαραγκός, αλλά και πολλά μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Το μεγάλο πάρτυ στην πλατεία Μιαούλη με το συγκρότημα Popa Pola

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση των 16 ομάδων, καθώς αμέσως μετά τη λήξη της μεγάλης παρέλασης, ακολούθησε στην πλατεία Μιαούλη ένα μεγάλο πάρτι κάτω από τους ήχους των τραγουδιών του μουσικού συγκροτήματος "PopaPola".

Το κέφι και ο χορός, με τη συμμετοχή δεκάδων καρναβαλιστών, άρχισε με το τραγούδι που έγραψε για τα 40 χρόνια του Συριανού καρναβαλιού, ο Μπάμπης Κουλούρας και κατέληξε σε ένα ξέφρενο πάρτι με τις μεγαλύτερες επιτυχίες από 70's, 80's, 90's, 00's, 10's, αλλά και πιο πρόσφατων hits, που συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα βραβεία των ομάδων

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής, που είχε στηθεί στην πλατεία Μιαούλη, έγιναν και τα "αποκαλυπτήρια" των καλύτερων ομάδων του φετινού καρναβαλιού.

Να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά, από το τμήμα Πολιτισμού, θεσπίστηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία της καλύτερης καρναβαλικής ομάδας.

Η ψηφοφορία άρχισε το Σάββατο το απόγευμα με την έναρξη των εκδηλώσεων στον οικισμό της Άνω Σύρου και ολοκληρώθηκε με την λήξη του καρναβαλιού, την Κυριακή το βράδυ. Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις καρναβαλικές ομάδες που αναδείχθηκαν μέσα από την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως "πρεσβευτές" του καρναβαλιού , θα προσφέρουν δωροεπιταγές σε ευπαθείς ομάδες, μέσω των χορηγών και σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 8.000 άτομα, στις τέσσερις πρώτες θέσεις, κατατάσσονται οι εξής ομάδες:

- 4ο Πειραματικό Δημοτικό Ερμούπολης με τις "Πειραματικές αραχνούλες και ιστούς".

- Η ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου με τα "Απάνω είναι ε-Ξωτικά".

- Το Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο της Βάρης με την ομάδα "Είμαστε από τη Βάρη και γυμναζόμαστε…με βάρη".

- Η Μ.Α.Φ.ια και η παρέα της με το θέμα" Μικροί στο μάτι μα …ρώτα τη Χιονάτη".

Τέλος, να σημειωθεί ότι όλες οι ομάδες παρέλαβαν από ένα αναμνηστικό για τη συμμετοχή τους στο Συριανό καρναβάλι.

Κούλουμα και κάψιμο του καρνάβαλου

Η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων έπεσε την Καθαρά Δευτέρα με τα κούλουμα στις εξοχές της Σύρου, το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, τα εκλεκτά σαρακοστιανά, το χορό, το κρασί, αλλά και το κάψιμο του καρνάβαλου.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους, αλλά και των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, είχε στηθεί ένα εορταστικό τραπέζι σε πολλές περιοχές, όπως μεταξύ αυτών σε Ανάσταση, Λαζαρέτα, Βάρη, Γαλησσά, Μάννα και Ποσειδωνία.

"Το Συριανό καρναβάλι αποτελεί πλέον πόλο έλξης των επισκεπτών"

Για το αποτέλεσμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων, το οποίο στέφθηκε κατά κοινή ομολογία, από ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, η προετοιμασία του προγράμματος που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, μέσα από τη συνεργασία πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα των εθελοντών, Πέτρου Πρίντεζη και Γεωργίας Ματσούκα.

"Ήταν μία συνεργασία όλων, η οποία στέφθηκε πιστεύω με επιτυχία. Θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, Γιάννη Μαραγκό που εργάστηκε επί πολλές μέρες και ώρες, ώστε να διευθετηθεί και η τελευταία λεπτομέρεια. Επίσης, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους εθελοντές μας, Πέτρο Πρίντεζη και Γεωργία Ματσούκα από την Εν.Το.Πο.Σύρο για την άποψη διοργάνωση. Όμως, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” θέλω να απευθύνω και προς τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου για την αμέριστη στήριξη του σε ότι και αν του τέθηκε. Πιστεύω ότι η συνεργασία είναι το βασικό ζητούμενο και αυτό φέρνει τα σωστά αποτελέσματα", σημείωσε η κα. Μενδρινού, η οποία απεύθυνε και ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλες τις καρναβαλικές ομάδες που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός Σύρου και που έδωσαν όπως δήλωσε, τον καλύτερο εαυτό τους.

"Ο στόχος μας επιτεύχθηκε με απόλυτη επιτυχία και η Σύρος πλέον δικαίως κατατάσσεται στους top καρναβαλικούς προορισμούς. Ήταν ένα διήμερο διασκέδασης, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και για την τοπική οικονομία", τόνισε χαρακτηριστικά.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κλείνοντας τις δηλώσεις της, απεύθυνε τις ευχαριστίες εκτός όλων των παραπάνω, στην υπηρεσία Καθαριότητας και στον αντιδήμαρχο, Πέτρο Μώτο, στις δυνάμεις της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο ΕΚΑΒ, αλλά και στους χορηγούς των εκδηλώσεων.