Έκθεση έργων ζωγραφικής από τη Συλλογή Χατζηϊωάννου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

"Περιστατικά Δ'"

Έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων από τη συλλογή των Αντώνη και Άζιας Χατζηϊωάννου φιλοξενούνται από τις 27 Ιουλίου έως τις 27 Αυγούστου 2013 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Σύρος – Πολιτισμός 2013”.

Η ενότητα με τον εμπνευσμένο από τον Σεφέρη τίτλο «Περιστατικά Δ΄» αποτελεί την τέταρτη παρουσίαση στο κοινό έργων από τη Συλλογή Χατζηΐωάννου, μιας συλλογής που ξεκίνησε να δημιουργείται πριν από τριάντα περίπου χρόνια και απαρτίζεται από έργα σύγχρονων Ελλήνων παραστατικών ζωγράφων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 35 “θραύσματα ιστοριών και αυθεντικές ενδοχώρες του βλέμματος”, που “τρέπονται σε εφήμερα ζωγραφικά συμβάντα, σε εικονοποιημένα “περιστατικά” που άλλοτε καταγράφουν και άλλοτε επινοούν μια βιωμένη ή σχεδιασμένη από τον ζωγράφο βραχεία συνθήκη”, όπως αναφέρει η επιμελήτρια Ιρις Κρητικού.

Πρόκειται για τριάντα πέντε έργα ισάριθμων καλλιτεχνών, μεταξύ άλλων των Νίκου Αγγελίδη, Δάφνης Αγγελίδου, Δημήτρη Αναστασίου, Δημήτρη Ανδρεαδάκη, Αλέξη Βερούκα, Σάββα Γεωργιάδη, Στέφανου Δασκαλάκη, Ειρήνης Ηλιοπούλου, Θεόφιλου Κατσιπάνου, Μιχάλη Μαδένη, Θανάση Μακρή, Τάσου Μισούρα, Θανάση Παναγιώτου, Αχιλλέα Παπακώστα, Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Παπατριανταφυλόπουλου, Γιώργου Ρόρρη, Μαρίας Φιλοπούλου, Γιώργου Χαδούλη, Μανταλίνας Ψωμά κ.ά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους φιλότεχνων, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας και ο πρόεδρος της Εικαστικής Επιτροπής του ΟΠΑΣ, Γιώργος Αλτουβάς τίμησαν τον εικαστικό Αλέξη Βερούκα για τη συνολική προσφορά του στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.