“Rest[art]3” του Κωνσταντίνου Καταγά στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη

Η Αποκατάσταση… είναι ένα είδος ζωής

Η ανάγκη επανεκκίνησης των ανθρώπων εκείνων που η ζωή τους υπέβαλλε σε μία καθημερινή πάλη με το νου, την ψυχή και το σώμα, προκειμένου να πιστέψουν ότι το φως που πηγάζει από μέσα τους, είναι ικανό να διώξει το σκοτάδι που απλώνεται γύρω τους, αναδεικνύεται μέσα από τα νέα «δοχεία συναισθημάτων» του Κωνσταντίνου Καταγά.

Η ενότητα σχεδίων rest[art]3, συνέχεια του καλλιτεχνικού, παρεμβατικού αλλά και αιρετικού project, που «γεννήθηκε» πριν από μερικά χρόνια για να δηλώσει την παρουσία των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία και να συμβάλει έστω και λίγο στη μείωση των αντίξοων συνθηκών που αντιμετωπίζουν, φιλοξενείται από αύριο στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», στην Ερμούπολη.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η ενότητα «Human Deathgrips Worldwide», όπου περιλαμβάνεται και η σύνθεση «Secondary drowning».

Συνταξιδιώτης στην απόφαση

Με την πεποίθηση ότι, κάθε νους μπορεί ν’ αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια, παρά τις φουρτούνες που θα συναντήσει στη διαδρομή, ο κ. Καταγάς αναλαμβάνει και πάλι μέσα από τα έργα του χρέη «συγκυβερνήτη», στο πλευρό όσων αναζητούν έναν αδιαίρετο σύντροφο στην προσπάθεια επαναδραστηριοποίησής τους.

Σ’ ένα περιβάλλον καταστρατήγησης κάθε κεκτημένου των λαών, όπου η κάθε καινούρια ημέρα μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, όπου τα παιδιά δεν παίζουν, αλλά δουλεύουν και πεθαίνουν, όπου οι λαοί «σφάζονται» και αφανίζονται, οι χώρες ισοπεδώνονται και τα δικαιώματα, η επανεκκίνηση αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτακτική ανάγκη για κάθε νου που ψάχνει διέξοδο, για κάθε ψυχή που ψάχνει τον ήλιο.

Όπως σημειώνει: «η επαφή με τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, με τους συνοδούς τους, με τους γιατρούς και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στο Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, όπου παρέμεινα για 2 χρόνια (2011-2013) αλλά και η ενασχόληση μου με το σχέδιο, οι γνώμες και οι κριτικές που εισέπραξα γι’ αυτά, συνέθεσαν μέσα μου πριν 4 χρόνια την ιδέα της επανεκκίνησης. Της διάδοσης δηλαδή του έργου αυτού κυρίως στις ομάδες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις υγείας (ψυχικής ή και σωματικής) σαν μια απόδειξη της ικανότητάς του νου να ξεπερνάει όποιες και όσες πιέσεις τίθενται στη διάρκεια της ζωής».

Προσθέτει μάλιστα ότι, σε συνθήκες σκοταδιού, κοινωνικού βάλτου, ολοκληρωτικής «ανέχειας», βομβαρδισμών και θανάτων, η ψυχή ψάχνει το φως και το χέρι οδηγεί τα ερεθίσματα μέσω του νου σε μια τελετουργική κατάληξη… την ολοκλήρωση μιας σχεδιαστικής πρότασης. Για το λόγο αυτό, έχει βάλει στόχο κάθε χρόνο να βιώνει και να παρουσιάζει το «restart» σε όλους τους συντρόφους στην αναπηρία, οι οποίοι σκέφτηκαν έστω και για μια στιγμή να τα παρατήσουν.

«Η αποκατάσταση είναι ένα είδος ζωής που όπως και στη πραγματική ζωή δεν σου προσδιορίζει τη διάρκειά της ή το χρόνο του επερχόμενου και μοιραίου «θανάτου» των κεκτημένων έως σήμερα. Πέρασαν 5 χρόνια… Ας μείνουμε στα λόγια του Μπόρχες. “Να κοιμάσαι ευτυχισμένος. Να εκπέμπεις αγάπη. Να ξέρεις ότι είμαστε εδώ περαστικοί”».

The rest(art) project

Η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία είναι μία από τις κυριότερες συνισταμένες της αποκατάστασης. Τα εμπόδια για την πραγμάτωσή της μπορεί να είναι θέματα υγείας, δυσκολίες και εμπόδια στον ίδιο το νου μας, στους συντρόφους μας, στο περιβάλλον της πόλης, η ατομική αδιαφορία, ο κοινωνικός ρατσισμός, η άγνοια, ο «κόσμος γύρω μας» κ.ά. Αλλά στην ουσία δεν είναι εμπόδια.

Η συλλογή περιέχει σήμερα μια επιλογή σχεδίων που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 2011 – 2016 μερικά εκ των οποίων έχουν εκτεθεί σε προηγούμενες εκθέσεις αλλά απαιτείται η παρουσία τους και σε αυτή την ενότητα) και μία σύνθεση του Κωνσταντίνου Καταγά 1,8 μ. x 2,4 μ. με τίτλο «δευτερεύων πνιγμός» με σχέδια του ιδίου, φωτογραφίες από το photohunter DimitristheAthens, αστραπές του Ζοζέφ Βακόνδιου, φωτογραφία ενός έργου λάδι σε καμβά του Νίκου Βαβάτση και 5 σκίτσα του Bansky. Κάποιες από τις φράσεις των σελίδων του βιβλίου, που συνοδεύει την έκθεση, είναι από το τραγούδι «Μήνυμα στο μπουκάλι» του Βέβηλου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Μαΐου στις 20:30. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 10:30 έως 14:00 και 20:00 έως 22:30 και θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουνίου.