Η νέα έκθεση του εικαστικού Γιάννη Βέλλη «παλεύει» με τα κύματα

Οι δύο όψεις του Αιγαίου

Τις διαφορετικές πλευρές του δικού του Αιγαίου, στα κύματα του οποίου κονταροχτυπιούνται η χαρά και η αγωνία, η γαλήνη και ο προβληματισμός, η ελπίδα και η απόγνωση, αναδεικνύει μέσα από την πρόσφατη έκθεσή του ο εικαστικός Γιάννης Βέλλης.

«Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, το Αιγαίο έχει δύο όψεις, ειδικά στις μέρες μας» σημειώνει χαρακτηριστικά.Το χρώμα του μας συνεπαίρνει, ο ήχος των κυμάτων του μας ηρεμεί. Φέρνει στο νου ταξίδια, ηλιοβασιλέματα, καραβάκια, γαλήνη, αλλά και στοχασμό. Για κάποιους είναι το σπίτι τους και για άλλους το καταφύγιο των διακοπών τους. Για κάποιους “άλλους”, όμως, έγινε η οδός διαφυγής τους, ο δρόμος προς την ελπίδα ή το τελευταίο τους «λιμάνι»...

Αποτίοντας φόρο τιμής και στις δύο αυτές όψεις του Αιγαίου, ο Γιάννης Βέλλης δημιούργησε μικρογραφίες και έργα μεγαλύτερων διαστάσεων, φτιάχνοντας οπτικά “κολάζ” στα οποία αποτυπώνονται οι στοχασμοί, τα συναισθήματα αλλά και οι προσωπικές ερμηνείες του για το πέλαγος με τα δύο πρόσωπα.

Με το βλέμμα στους «αγωνιστές» της ζωής

Με εμφανείς αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Βέλλης ανοίγει την έκθεσή του με αποφθέγματα ιστορικών, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι αναφέρονται στην έννοια της προσφυγιάς, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη βοήθειας αυτών των ανθρώπων, που η ζωή τους έφερε αντιμέτωπους με το σκληρό πρόσωπο της θάλασσας, προς αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο.

«Σημαία» της έκθεσης αποτελεί ένα έργο μεγάλων διαστάσεων στο οποίο απεικονίζεται μία υδρόγειος με το μπλε του Αιγαίου να κατακλύζει τον χάρτη. Μέσα από το νερό αναδύεται ένας σταυρός καμωμένος με κιμωλία επάνω στον μαύρο πίνακα και αντί για στεφάνι, κρέμεται ένα σωσίβιο, περιτριγυρισμένο από σύννεφα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βέλλης «στόχος μου ήταν να αγγίξω αυτό το θέμα που πονάει κάθε ευαίσθητη ψυχή, χωρίς επιτηδευμένη χρήση τραγικών συμβόλων».

Ο επισκέπτης του Χώρου Τέχνης «Αποθήκη» έχει επίσης την ευκαιρία να θαυμάσει μία σειρά μικρογραφιών για τη χαρά που προσφέρει το Αιγαίο, με τη θάλασσα, τα καραβάκια και τις όμορφες παραλίες της.

Σήμερα είναι αυτός. Αύριο μπορεί να είμαι εγώ

Τέλος, ένας καθρέφτης κρυμμένος πίσω από δύο παραθυρόφυλλα με συρματοπλέγματα και ένα σκισμένο πανί δίνει στο κοινό την ευκαιρία να δει τον εαυτό του, φυλακισμένο στη θέση εκείνων που αγωνίζονται για μία ζωή χωρίς δεσμά και συνεχείς περιορισμένους και να αναλογιστεί «Σήμερα είναι αυτός. Αύριο μπορεί να είμαι εγώ».

Η έκθεση «Αιγαίο» λειτουργεί καθημερινά από τις 19:30 έως τις 22:30 και θα διαρκέσει έως τις 4 Σεπτεμβρίου. 

Ετικέτες: