Φινάλε για την έκθεση – αφιέρωμα στη Μυκονιάτισσα ζωγράφο Μαρία Ιγγλέση

Πηγή μελέτης και έμπνευσης για μικρούς «καλλιτέχνες»

Με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και ξενάγηση σε ενήλικες έπεσαν οι τίτλοι τέλους της έκθεσης «Μαρία Ιγγλέση / 1882–1942: Μια Mυκονιάτισσα πρωτοπόρος ζωγράφος», στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα – πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μυκόνου- είχε στόχο να αναδείξει ένα μέρος του πλούσιου έργου της Μαρίας Ιγγλέση και ταυτόχρονα τη συμβολή της στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης.

Με αφορμή την έκθεση, παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της ζωγράφου, συμμετέχοντας σε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στο διαδραστικό αυτό ταξίδι, είχαν συντροφιά την επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνης Σαββανή (Ιστορικός Τέχνης) και τη δασκάλα του Παιδικού Εργαστηρίου Τέχνης, Ιωάννα Χειμωνά. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, τα παιδιά μελέτησαν τους πίνακες και την τεχνική της Μαρίας Ιγγλέση και στη συνέχεια προσπάθησαν να αποδώσουν με τη δική τους δημιουργική ματιά κάποια από τα έργα της Μυκονιάτισσας εικαστικού, που κάτοικοι και επισκέπτες θαύμασαν για έναν ολόκληρο μήνα στην Αίθουσα Ματογιάννι.

Το επόμενο βράδυ, η κ. Σαββανή ξενάγησε τους επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι γνώρισαν την πρωτοποριακή και αντισυμβατική προσωπικότητα της Μαρίας Ιγγλέση, μιας γυναίκας που αψηφώντας τους περιορισμούς του φύλου της, σπούδασε μόνη της σε Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Ρώμη, ταξίδευε και ζούσε μια ζωή πέρα από τα στερεότυπα που επέβαλλε η εποχή της, θέλοντας να ενταχθεί σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον.