Περιήγηση πρωτοετών φοιτητών του ΤΜΣΠΣ στην εικαστική έκθεση «Σπίτια από Θαλασσινό Νερό»

Η Τέχνη έδωσε «τροφή» για όλο το υπόλοιπο εξάμηνο

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη σύγχρονη τέχνη, τη διαφορά της από το design και τα σημεία επαφής μεταξύ των δύο αντικειμένων, είχαν 125 πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην έκθεση 37 Ελλήνων εικαστικών με θέμα: "Σπίτια από Θαλασσινό Νερό", που φιλοξενείται στην Αίθουσα Βάτη.

Τους φοιτητές υποδέχτηκε και ξενάγησε η επιμελήτρια της έκθεσης και διδάσκουσα στο Τμήμα, Αγγελική Μπρισνόβαλη, η οποία συζήτησε μαζί τους για το εύρος της Τέχνης, τα υλικά και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους εικαστικούς, καθώς και για τα μηνύματα που εκφράζονται μέσα από τον σχεδιασμό και την πράξη.

«Τα έργα κράτησαν την υπόσχεση τους να είναι ενδιαφέροντα για πάνω από δύο ώρες σε ένα τόσο μεγάλο κοινό και έτσι άνοιξαν ερωτήματα σαν πόρτες σε μεγάλα δωμάτια για όλο το υπόλοιπο εξάμηνο», δήλωσε η κ. Μπρισνόβαλη στην «Κοινή Γνώμη».

Εκπαίδευση και Τέχνη

Όπως τόνισε, ο σχεδιασμός της έκθεσης αφορά τόσο τη φοιτητική, όσο τη μαθητική κοινότητα της Σύρου, καθώς οι εικαστικές τέχνες αναπτύσσουν και ενθαρρύνουν τις ακαδημαϊκές δεξιότητες, τις κοινωνικές αλλά και τις προσωπικές, επιπρόσθετα των καλλιτεχνικών τεχνικών που μπορεί να αναλύσει αλλά και να εξασκήσει ο/η μαθητευόμενος/η, καθώς η τέχνη με κατάλληλους χειρισμούς μέσα στην συνολική εκπαίδευση, μπορεί να τους παρακινεί στην άσκηση και πρακτική των καλών τεχνών και αναπτύσσει την κριτική και συγκριτική τους σκέψη.

Η συγκεκριμένη έκθεση εκτός της ποιότητας που μεταφέρει στην τεχνική του κάθε έργου, έχει στοχεύσει και στην πολυμορφία των μέσων και υλικών έκφρασης και στην εξαιρετική ποικιλία της νοηματική επεξεργασίας του θέματος, κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς να πετύχει σε μια ατομική έκθεση που παρουσιάζει το έργο ενός καλλιτέχνη.

Έτσι οι επισκέπτες φοιτητές και κοινό, μπορούν να προβληματιστούν και να συζητήσουν πολλά θέματα γύρω από το κάθε έργο ξεχωριστά. Υπάρχουν έργα ζωγραφικά, γλυπτικής, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, κατασκευές, φωτογραφία και εννοιολογικά έργα σε διάφορες μορφές.

«Προσπαθήσαμε στην συνεργασία μας με τους καλλιτέχνες που μας εμπιστεύτηκαν τα έργα τους, και εγώ ως επιμελήτρια της έκθεσης να προσφέρουμε μια εμπειρία στον επισκέπτη της Αίθουσας Τέχνης Βάτη, σαν να έκανε επίσκεψη σε πολλές γκαλερί των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης».

Η τέχνη βοηθά στην διαμόρφωση ατομικών και κοινοτικών ταυτοτήτων, ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, προωθεί θετική διάθεση και γενικότερα συμβάλει στην ανάπτυξη και στήριξη ειρηνικών καταστάσεων μεταξύ ομάδων από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, γι αυτό και οι επισκέπτες της έκθεσης από άλλες χώρες όπως και από την Ελλάδα εκφράστηκαν με τα ίδια λόγια. "Η έκθεση αυτή έχει ποικιλία, όμορφων έργων που σε κάνει να σκέφτεσαι και να ανταλλάσσεις απόψεις."

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση "Σπίτια από Θαλασσινό Νερό", οι καλλιτέχνες ερευνούν το θέμα των πόλεων που χάθηκαν και αυτών που αναδομήθηκαν, τα σπίτια που στεγάζουν την ιστορία και το πολιτισμό – το ανθρώπινο σώμα ασφαλές σε ένα νέο τόπο - το ίδιο το τοπίο- το αστικό πάνω στη θάλασσα. Αφηγήσεις από πολλαπλές μνήμες αποκαλύπτονται στο θεατή. Σε μια πολυεπίπεδη πλοκή εκφραστικών εικαστικών μέσων οι μαρτυρίες γίνονται σε πρώτο πρόσωπο ή αναβλύζουν από το κοινωνικό ασυνείδητο.

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 8 Οκτωβρίου 2019.